Sondaj politic

Rezultatele primului tur de scrutin la Chişinău: 46,51% pentru D. Chirtoacă, 48,07% pentru I. Dodon (din raportul Comisiei electorale de circumscripţie Chişinău)

Turul doi: cum salvăm Chişinăul de comunişti. Mize şi soluţii?

Vladimir Beşleagă, scriitor
Diferenţa la scor, de doar 1,5%, între Chirtoacă şi Dodon este un mare câştig pentru Chirtoacă şi electoratul lui. Să nu uităm că vorbim de Chişinău, unde «coloana a 5-a» a fost mereu foarte disciplinată şi antrenată politic. Comuniştii au băgat bani grei în campanie. PL-ul a reuşit cu bani puţini să facă un lucru mare şi  urmează să fructifice această şansă, ajutat de colegii din AIE. Plecăciune suburbiilor. Ele au salvat, şi de data aceasta, Chişinăul şi tot ele rămân miza cea mare pentru turul doi. Mobilizare generală şi la Chişinău. Să uităm de anumite incomodităţi, care sunt trecătoare, să ne concentrăm pe probleme de viitor, de apropiere de Europa, pentru că salvarea noastră nu poate fi o Rusie plină de sărăcie, nevoi şi corupţie, salvarea noastră este Europa.

Oazu Nantoi, analist politic
Întrebarea ne duce iar cu gândul la război, fie şi electoral. În opinia mea, Igor Dodon şi Dorin Chirtoacă au două neajunsuri. Primul că e comunist şi al doilea că e anticomunist. În rest, rezultatele primului tur îi dau aproape egali. Mize pentru turul doi? Şanse? Va câştiga cel care va fi mai eficient în valorificarea propriului electorat. Interacţiunea cu electoratul va conta. Există şi rezerve. Rata de participare la vot în municipiul Chişinău de 54,3% nu e una de 99,9%, aşa că loc de manevră mai este. Sper că componentele Alianţei de guvernare vor căuta să facă, în comun, o revizie a resurselor pe care le au, vor conveni asupra unui staff comun şi vor avea şi o strategie electorală comună. Nu văd aici nicio problemă. Electoratul oricum îi percepe ca aliaţi.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Politic al Femeilor 50/50
Diferenţa de scor e mică, ceea ce înseamnă că turul doi va fi foarte dur. Strategia de campanie pentru Chirtoacă trebuie revăzută capital. Zona rurală trebuie valorificată în lung şi în lat. Întâlnirile trebuie trecute pe picior mai scurt: de la om la om, de la uşă la uşă etc… Rezervele pentru Chirtoacă trebuie căutate şi în cele 45,7% ale neparticipanţilor la vot, pentru că cine a avut de votat cu comuniştii a făcut-o, în mod organizat, pe 5 iunie, deşi anumite excepţii mai pot exista. Nu sunt excluse falsurile. Duminică “karusel“-ul comunist a circulat în mai multe sectoare. Sunt posibile provocări din partea comuniştilor. Alianţa trebuie să meargă cu un mesaj comun, construit pe ceea ce-l deosebeşte pe Chirtoacă de Dodon.

Alecu Reniţă, preşedinte MEM
Soluţia ar fi mobilizarea generală la vot a electoratului. Rezervele sunt mari: 45,7%  de alegători care nu au ieşit la vot. Alianţa trebuie să dea dovadă de o foarte bună organizare şi solidaritate, pentru că în primul tur nu toţi au lucrat pentru Chişinău. Mass-media şi societatea civilă au şi ele de lucru. Responsabilitatea pentru turul doi nu trebuie pusă doar pe seama lui Chirtoacă. Comuniştii vor merge la orice: minciună, speculaţii, abuzuri, provocări, şantaj… Încurajaţi de faptul că au majoritatea în Consiliul municipal, ei vor pedala pe acest scor şi vor căuta să manipuleze electoratul. Postulatul bolşevic “scopul scuză mijloacele” va sta la baza campaniei lor. Să nu uităm că umbra lui Papuc şi alte «umbre» mai planează deasupra structurilor de forţă.

Anatol Petrencu, istoric
Situaţia se schimbă radical faţă de primul tur. Alianţa nu mai poate avea nicio scuză ca să acţioneze în contradictoriu.  Cursul pro-european al AIE şi Chirtoacă trebuie scos în prima linie, cu toate plusurile lui pentru Chişinău, motivate cu proiecte şi dovezi de asistenţă externă. Plus lucrul de la om la om, plus mobilizarea tineretului studios, care are supărările lui pentru 7 Aprilie, plus identificarea soluţiilor pentru “indecişi” şi, desigur, valorificarea la maximum posibil a potenţialului electoral din suburbii, mai ales acolo unde AIE a câştigat duminică primăriile sau consiliile locale. Competiţia va fi dură. Explozia de marţi, de la Chişinău, este un avertisment care trebuie să dea de gândit. Comuniştii sunt gata să meargă la orice pentru a lua Chişinăul.

Pentru conformitate, P.G.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. nomatterwho

  doar o rugaminte as avea fata de concetatenii mei, Nu Atrageti Atentia la sondajele facute in strada: vorbind la general, datele sondajelor sunt false, eronate, neveridice din punct de vedere statistic, iar in ceea ce priveste sondajele facute la noi in tara, atunci ele au ca scop si destabilizarea opiniei publice. Cei care inca nu s-au decis pe cine sa voteze, de ex., pot fi influentati de aceste rezultate (vazind ca comunisti nu sunt chiar atit de putini, s-ar parea), totusi o multime de “pro-comunisti” au cetatenie romana sau rusa, care le permite mult mai usor sa lucreze , sa faca studii, sau sa calatoreasca peste hotarele tarii.
  Mult succes AIE

 2. Siberiacul

  Trebuie să convingem în primul rînd rudele, vecinii, cunoscuţii să iasă la votare pe 19 iunie şi să voteze PENTRU DORIN CHIRTOACĂ!
  DOAMNE AJUTĂ!!!

 3. Ionel

  Sper Dodon sa i-a primaria. O sa fie sluta treaba in tara cu Chirtoaca. ((( Saracul popor de sclavi, nici idee nu aveti ce satana votati.

 4. Val

  Ma intreb de ce ar trebui sa cistige Chirtoaca. Unicul argument in favoarea lui este sa se voteze impotriva comunistilor. Dar primaria nu trebuie sa faca politica, politica se face in parlament. La primarie trebuie de facut ordine. Voi liberalilor, democratilor discutati cu oamenii si veti vedea cita batjocura indura de la functionarii primariei. Dupa aceasta culoarea plitica a lui Chirtoaca mai putin conteaza.

 5. vlad

  POLITICA CONTEAZA PRETUTINDENI: EA ESTE ” O lege” de conduita a societatii…si bine ii stya aceluia,tcare nu e afacerist politic.O POLITICA SERIOASA E BINEVENITA SI IN…PRIMARIE.

 6. Valentina Cușnir

  dar dodon doar pentru o politică murdară vrea primăria! A fost 10 ani la conducere acest dodon , s-au lepădat de el Sadovenii!!!la gunoiște cu el. Chirtoacă ne va asculta, că nu-i chiar din voia lui! Acuma nu se discută! Trebuie să apărăm Capitala de dodoni!

 7. Sava

  Cuşnir,acum te-a apucat grija de capitală după ce-i faci ogheală de câine pe Chirtoacă şi Ghimpu peste tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *