Sondaj politic

«Corupţia este motivul pentru care foarte mulţi cetăţeni moldoveni nu-şi mai văd viitorul acasă…» (din interviul ministrului de Externe, Iurie Leancă, pentru «Adevărul»)

De ce, în R. Moldova, cetăţenii dau mită?

Maria Rotaru, pensionară

Nu am dat mită niciodată şi contest  această metodă. Uneori, oamenii sunt nevoiţi să facă şi acest lucru. Am ajuns la 62 de ani şi, slavă Domnului, nu am dat niciodată mită nici la medici, nici în alte părţi. Aşa, câteodată, îi mai mulţumesc cu ceva. Aşa cum au făcut şi părinţii noştri. Totuşi, afară de o cutie de bomboane, o cafeluţă, nu am dat nimic. Am fost şi operată, dar n-am plătit nimic şi nimeni nu mi-a cerut nimic. Respectiv, putem trăi şi fără a da mită. Între oameni, problemele se pot rezolva şi altfel.

Ana, studentă

Cred că orice serviciu costă. Fără bani,  nu poţi rezolva nimic. Este incorect ca oamenii să dea mită, dar fără mită nu reuşeşti. Oriunde ai pleca, dacă nu dai bani, nu rezolvi nimic. Chiar şi la medic sau oriunde altundeva, dacă nu dai, eşti lăsat la voia întâmplării. Ce folos că avem poliţă de asigurare a sănătăţii, ceea ce ar presupune că nu ar trebui să achităm pentru serviciile medicale? Peste tot, dacă nu achiţi, eşti lăsat fără atenţie, fără îngrijire. Cunosc aceste realităţi, dar cred că e inutil să mă avânt în deconspirarea sau în combaterea lor.

Andrei, student

Am auzit că se dă mită peste tot. Eu n-am dat mită niciodată, deoarece nu m-am ciocnit, deocamdată, de prea multe probleme. Am auzit că fenomenul mituirii este răspandit în R. Moldova, în special în instituţiile de stat. Ştiu că şi în instituţiile de învăţământ există acest fenomen. Mai multă mită, din auzite, se dă la Universitatea de Stat. Nu prea cunosc cum activează instituţiile menite să combată fenomenul corupţiei. Poate că şi acolo există corupţie? Poate că şi acolo angajaţii sunt mituiţi ca să închidă ochii la alţi mituitori?

Eugenia, pensionară

La noi, fără mită nu poţi face nimic. N-ar trebui de dat, dar dacă nu dai,  rămâi cu restanţe la studii sau ieşi tot bolnav  din spital. Posibil că am putea lupta contra mitei, dar ar trebui ca oamenii să fie corecţi, să nu fie amestecaţi în acţiuni de corupţie. Lumea este deprinsă să dea mită. Nu ştiu dacă am putea să ne debarasăm de acest viciu, deoarece nu doar oamenii simpli, ci şi cei care ocupă funcţii mai înalte în stat ar trebui să se schimbe. Cred că, cu timpul, dacă nu li s-ar cere mită, oamenii nu ar mai da.

Alexandr Covalschi, Asociaţia Obştească CADPI

Oamenii dau mită, pentru că societatea este formată astfel. Statul îi constrânge pe cetăţenii săi la astfel de acţiuni. Eu cred că niciun om nu-şi va da banii munciţi din greu aşa, pur şi simplu, doar pentru că cineva vrea asta. În opinia mea, principala vină o poartă statul, care constrânge omul să dea mită. Mediul, statul sunt cei care îi obligă pe oameni să recurgă la aceste metode josnice. Aşa am fost învăţaţi şi din această cauză greşim. Toate interacţionează în societatea noastră, mai ales din cauza sărăciei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. vera

  Lumea da mita de nevoie! Parintii tin la copiii lor si-s gata de orice, fiindca n-au cui se plinge; dreptate nu-i!Majoritatea i-au mita, te mai invata ,cum sa le-o dai!! Eu vad cum dau mita la inspectorii din Piata municipala Centrala; vin in adiacentul Pietei si controlorii, si inspectorii pietei, dar oamenii nu vor sa se pronunte, se tem, ca vor avea neplaceri, ca vor fi alungati si nu vor avea, unde sa-si faca de-o piine, piina la pensia urmatoare. Cand le fac observatie susnumitilor “incasatori” dela PMC , ma privesc ca pe o persoana cu dereglari de imbicil, si-si fac lucrul, in fiecare zi, fara frica, stiind, ca nu-i va divulca, nici un pagubas! Cinovnicii de stat, politia iubesc dezordinea, fiindca ese bani multi si se complecteaza toate conturile, pe care oamenii depun banii.
  Lupta cu coruptia e falsa! Se i-au bani de la comercianti, lasind dezordinea ca mijloc de imbogatire a cuiva, fara a declara venitul la Stat, la real.”Veni-ti, plati-ti si stati!” -indeamna comerciantii politia. Omul de rind nu este protejat, dimpotriva:injosit si amenintat de oamenii – nepasatori de Legea Statului.
  JOS DISCRIMINAREA!
  Banii pentru lupta cu Coruptia ,credca s-au terminat:cinovnicii de stat se afla in “hibernare, facind discriminarea persoanelor cu dezabilitati, persoanelor civile din rindurile de jos a populatiei, care informeaza Adevarul!
  Moldova, bucura-te: ai EUROSICRIUL garantat pentru popor si viitorul lui!
  MITA se da:de voie buna sau de nevoie, portia lor, CORUPTII si-o i-au la vreme ca pe grafic, da noi ca prostii “trimbitam” ADEVARUL, fara tolc si securitate nationala, de rind cu PRESA “ciinilor turbati” – neprotejati!

 2. Victor

  Scuze ieftine. Se poate și fără mită, oricum mai deștepți nu vă faceți dacă aveți un 9 în loc de 6 la vreun curs la universitate. Cui îi pasă de notele tale când te angajezi? Lumea te întreabă ce știi să faci, se uită la CV, nimeni n-are nevoie să angajeze analfabeți cu note de 9 și 10. Învățați mai mult și nu umblați cu mita! Economisiți bani, acumulați cunoștințe și dormiți cu sufletul împăcat! 😉

 3. nicuşor

  Populaţia din R.M. trebuie să înţeleagă că decât să găsească bani pentru a da o mită, mai bine ar găsi bani să investească mai mult în educaţia proprie, să înveţe, sau să se consulte, cum să-i „manipuleze” pe potenţialii storcători de mite. Sunt de acord cu d-na Maria Rotaru, care consideră că se poate de trăit şi fără a plăti mite. Eu sunt la fel. Când simt că cineva încearcă să stoarcă mită, aplic şi eu trucuri de manipulare a „persoanei”, de o manieră în care până la urmă… el nu vede mita. De ce să-mi pară rău dacă mint un om care este evident storcător de mite? Corupţia e o problemă a tuturor – sunt vinovaţi în egală măsură şi cei care dau mite, de rând cu cei care iau. Cei care oferă mită la fel sunt fricoşi, că nu au capacităţi suficiente fie pentru a comunica calitativ, sau a câştiga un concurs, şi atunci dau mite, ca pe urmă s-o ca fariseii pe dinainte cu „bocete” că „vai ce-i de coruptă” guvernarea, poliţia, sau altcineva. Indiscutabil, pedepsele trebuie să fie în egală măsură şi pentru cei care oferă mite.

 4. nicuşor

  P.S. Cei care oferă mită la fel sunt fricoşi şi laşi, pentru că nu au capacităţi suficiente inclusiv de a propune idei originale, din care să se tragă foloase avantajoase reciproc, ci vin doar cu idei meschine, egoiste, manifestă competiţie ne-loială, şi astfel supun riscului inclusiv persoana căreia îi oferă mită.

 5. MOS COSTACHE

  ‘Cei care oferă mită la fel sunt fricoşi şi laşi, pentru că nu au capacităţi suficiente inclusiv de a propune idei originale, din care să se tragă foloase avantajoase reciproc,” IMI AMINTESC MEREU LA O BERE CU PRIETENII CUM AM FOST OPRIT DE UN SERGENT DIN POLITIA RUTIERA LA INTRARE IN CHISINAU DE LA SCULEANCA.AVEAM IN BUS VRE-O 15 LAZI DE MERE DE LA TARA DE LA PARINTI.PENTRU MINE, PENTRU DOI CUMATRI…. IMI CEREA POLITISTUL ACTE DE PROVENIENTA A MARFII. DE UNDE SA LE AM???????? I-AM SPUS CA AM UCRAT SI EU IN POLITIE LA CE MI-A RASPUNS CA NU AM LUCRAT LA EL IN GRADINA….OK, IN SCHIMB AVEAM LA MINE INCA DE PE TIMPUL SERVICIULUI IN MAI UN BRELOC CU CAMERA VIDEO,DIN AIA PENTRU SPIONI.MI-O ADUSESE UN PRIETEN DIN ROMANIA.MAI IN SCURT I-AM DAT MULITIONERULUI 50 LEI SI M-A LASAT IN PACE.LOCUIAM LA BUIUCANI SI IN JUMATE DE ORA MA-AM INTORS LA “CPP”, SI I-AM DARUIT MULITIONERULUI CATEVA FOTO DE PE INREGISTRAREA VIDEO.IN 2 MINUTE AM IESIT DIN “CPP” CU APROAPE 1500 LEI,BANII CARE I-A SCOS DIN TOATE BUZUNARELE MULITIONERUL.UD LA PANTALONI MI-A SPUS CA MAI MULT NU ARE. UITE NICUSOR, PACAT CA NU TOTI AU CAPACITATI SUFICIENTE SI IDEI ORIGINALE DIN CARE SA TRAGA FOLOASE AVANTAJOASE.

 6. AVRAAM

  MOS COSTACHE-drept in moalele capului!!!!!Ia sa-mi raspunda mie cineva care citeste acest comentariu-Daca la Moldova toti sunt crislal cinstiti asa cum canta unii,de ce toti ravnesc sa intre la vama,unde salariul este de 2000 lei?De ce toti dau 5000 euro sa se aranjeze prin cunoscuti si cumatri in politia rutiera?De ce toti se screm cu evrici sa devina graniceri in vamele Sculeni,Leuseni,Palanca,Otaci,Tudora?De unde are Filat cladirea IPTEH?Voi,jurnalisti a televiziunilor independente,urcati in autobuse ori rutiere si plecati pana la vamele susnumite si incercati sa traversati frontiera,uitati-va cum vamesii cu politistii “sug” mita din deget!N-ai bani-stai acasa!N-ai bani-nu urca la volan!N-ai bani-nu te jelui doctorului!n-ai bani-copilul nu frecventeaza scoala!N-ai bani-nu te duci la biserica!N-ai bani-esti a nimanui,nu trebuiesti nici PCRM,PLDM,PDM,PNL,PSL,PPCD,PL,PPPPPPLLLLLLEEEEE!!!!!Cie e HÎTRUL,arătaţil pe TV care zice ca la Moldova se poate trai fara mită -E CEL MAI MINCINOS ŞI CORUPT!!!!!!!!!!

 7. AVRAAM

  De ce, în R. Moldova, cetăţenii dau mită?-*Pentru ca ministri din Guvern sunt numiti prin partajari si nu dupa criteriul profesionalist.pentru ca avem interese de capital in Moldova si nimeni nu-si asuma grija cetatenului.Ministrul sanatatii Usatii-inmulteste clinicile private,dechide tot mai multe clinici VIP,unde o nastere incepe de la 700 euro,o parte din bani revine lui Filat.Ministrul de interne-Roibu,ofera servicii de paza de corp cu colaboratorii sai,ofera masini de servicu cu girofar comersantilor,vinde dosare biznesmenilor,inlatura concurentii politici-o parte din bani revine lui Filat.Ministerul finantelor cu Negruta si Barbaneagra gestioneaza vama-banii sunt pe mana lui Filat.CCCECul cu Chetraru,Granicerii cu Revenco,Fiscul,Penitenciarele,Armasul cu politia rutiera-TOTI FAC PARTE DIN CLANUL FILAT!!!Cine lupta cu coruptia?De ce, în R. Moldova, cetăţenii dau mită?Pentru ca pestele de la cap se strica.De la capul lui Filat.

 8. vera

  In Moldova se da mita -apa la radacina CORUPTIE, pentru ca roadele ei sa fie mai mari si copacul ei, sa nu se usuce..!
  In Moldova se da mita, fiindca n-a avut cine educa cetatenii, in stil DEMOCRAT !
  In Moldova se da mita fiindca leafa :medicilor, pedagogilor, politistilor e mai mica decit a HOTILOR si BANDITILOR, care primesc milioane si nu se mai satura de ele!
  In Moldova se da mita, pentru ca copiii sa nu fie diferentiati; din punct de vedere a finantelor din bugetul familiei, pentru o nota reala!
  In Moldova se da mita, fiindca n-are cine-i judeca, pe HOTII si BANDITII poporului, supus:VIOLENTEI,TEROAREI,OMORULUI,NARCOTICELOR,JAFULUI,DEPORTARILOR in Penicentiare si spitalele de Psihiatrie , care se zbate pentru: DREPTATE,LIBERTATE,EGALITATE si – un TRAI mai BUN..!
  In Moldova se da mita, pentruca; poporul prostit, nu stie, care-s DREPTURILE SALE, VALOAREA SA in societate si pentru CE si CINE munceste!
  In Moldova se da mita, fiindca toti, acei- de mai jos, traim: “aiurea in Tramvai”; cat scriu pe AVIZUL de PLATA, atita trebuie sa le dai, daca nu…la JUDECATA.., unde tot cer – PLATA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *