[sondaj] Copiii bogaților nu învață în R. Moldova

SOS. „Nici o şcoală în R. Moldova nu mai trebuie închisă până nu evaluăm situația în fiecare caz în parte şi nu identificăm soluții care nu ar afecta interesele comunităților”. Este decizia PDM, a declarat Plahotniuc la întâlnirea de marți cu presa. Potrivit liderului PDM, „reforma în educație nu este eficientă”, iar vina pentru toate i-ar reveni ex-ministrului Educației Maia Sandu, deşi reforma a fost votată în guvern inclusiv de miniștrii PDM. Decizia PDM şi acuzațiile la adresa liberei PAS vin la o zi după ce aceasta a anunțat că va merge în alegerile din 2018 alături de PPDA şi nu de PDM.

Reforme în Educaţie sau jocuri electorale?

Dumitru Ivanov, Federația Sindicală a Educației şi Științei

Se vede clar, PD se pregătește de alegeri. Şi, totuși, vreau să zic că un pic de adevăr în ceea ce este spus, există. Acolo unde numărul de elevi nu s-a redus mai mult de jumătate, școlile trebuiau păstrate. A depins mult de autoritățile locale. Acolo unde acestea ştiu să facă un ban la buget, s-a trecut fără probleme. Dar, până la urmă, nu banii sunt motivul din care s-au închis anumite școli, ci lipsa de copii. Aici e problema. Din lipsa condițiilor de viață, avem o plecare masivă din Moldova a părinților cu tot cu copii, iar școlile s-au pomenit fără elevi. Ce poate face PD? Copii mai mulţi decât s-au născut nu se vor naşte, nu are cum. Lumea continuă să plece. Şi nu Sandu este cea care a decis, până la urmă, închiderea școlilor. PD era și el la guvernare, şi acest lucru s-a făcut şi cu voia lui.

Andrei Strâmbeanu, scriitor

Sigur că aici există un ușor miros electoral. La noi doar se face politică din toate, dar, dacă e joc sau nu, pe mine mă interesează mai puțin. Pentru mine e important că s-a pus problema că fiecare caz în care s-a închis o școală va fi examinat şi va fi căutată o alternativă… În satul meu de baștină, la Fântâna Albă, Edineţ, școala e închisă de câțiva ani, nu există nici școală primară, copiii – vară, iarnă, merg diminețile la 4 kilometri în Parcova. Sat cu o mie de locuitori şi fără măcar o școală primară. S-a motivat, că sunt prea putini copii. Da, dar pentru două clase primare există. De ce să ne temem de clase mici, dacă din clasele mici ies copii deștepți? Feciorul meu e licean la Chișinău, cu 37 de copii în clasă. Ce reușește să facă un profesor într-o clasă ca asta? Eu sunt pentru această decizie şi îmi pare foarte rău că ea vine cu întârziere. Dacă o făceau până la 1 septembrie, poate că anumite școli închise ar fi fost deja redeschise, deşi nu mă miră această întârziere, pentru că copiii bogaţilor de la noi învață în străinătate şi ei nu au probleme cu condițiile de școală ale odraslelor lor.

Vitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal

Mari schimbări de situație în Educaţie nu se vor întâmpla. S-a furat prea mult. Pentru a redeschide școlile care au fost închise, nu există nici bani, nici elevi și nici profesori. Dar până a înțelege acest lucru, lumea va vorbi că, uite, ce decizie bună a scos PDM, că ei sunt împotriva închiderii școlilor, deşi au fost la guvernare şi tot ce s-a făcut s-a făcut şi cu acordul lor. Decizia PDM, pe care a trâmbițat-o marți Plahotniuc, este un truc electoral. Nu zic, s-ar putea să fie reabilitate vreo școală-două, de ochii lumii, dar situația generală va rămâne aceeași. Decizia PDM este una politică, iar ţinta ei este Maia Sandu. Şcoala, educaţia, învăţământul sunt doar pretexte. Şi nu au fost alese întâmplător. Știm că Maia Sandu şi-a făcut imagine politică fiind la Educaţie, iar PDM nu vrea să se împace cu faptul că ea a tras doar pentru dânsa din imaginea pozitivă a reformelor din învățământ şi vrea să-i strice această imagine. Sunt niște reglări de conturi între foști parteneri de coaliție, ajunși, între timp, adversari politici.

Alexei Busuioc, primar de Capaclia, Cantemir

E un truc curat electoral. Se coace ceva. E vorba de alegeri, posibil și anticipate. PDM caută să-și facă cale spre intelectualitatea din învățământ. E clar, cei care se vor bucura de această inițiativă vor fi profesorii, chiar dacă sunt prost plătiți. Se vor bucura și părinții. PDM vrea să vâneze doi iepuri dintr-o împușcătură. De schimbat, însă, nu vor schimba nimic. Dacă PDM vrea să avem școli în toate satele, trebuie să facă condiții de viață, ca lumea să nu apuce drumurile străinătății, să rămână acasă și să nască copii. La Capaclia în 2017 avem 29 de decedați și 12 nașteri. Și din cei născuți anual pleacă 5 – 10 copii. Dar avem sate cu situații și mai dramatice. În plus, școlile noastre au îmbătrânit. La Capaclia 50% din corpul profesoral sunt pensionari. După ce Maia Sandu a exclus copiatul din învățământ, mai multor părinți nu le mai convine orice fel de școală. Ei caută școli dotate, performante. România ne ajută enorm, dar ea nu poate să cuprindă toate satele. Doar dacă facem Unirea mai degrabă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. LIlian

  Plahotniuc a stopat inchiderea scolilor care a fost demarata de Maia Sandu. Si acum tot pe el unii incearca sa-l faca vinovat de ceva? Foarte inteligent, nici nu am ce spune ))) Maia daca se pricepe asa bine in acest domeniu atunci a trebuit sa faca treaba cind era ministru.

  • Iuc

   Dar de ce cu „stoparea închiderii școlilor” nu au venit în lunile iunie-iulie, când stoparea era in toi? Acum ce să stopezi? Școlile care au au fost sortite, au fost inchise. Celelalte activeaza în regim normal. Ce să stopezi? Până la 31 mai 2018 nimeni nu are nici o intentie de a inchide ceva! PR curat și nimic mai mult!

 2. andrei

  Să înțeleg că sunteți împotriva reformelor sociale?? orice se face în țară – se face pentru raiting politic. chiar și reformele Maiei pe timpul lui Filat…

 3. Buga

  Reformele în educație au fost foarte proaste care au fost implimentate pînă acum! În primul rând a costat milioane de lei, iar acești bani ajungeau pentru întreținerea lor și pînă în ziua de azi.

 4. Dragonul

  DE ce lui Plahotniuc si PDM nu le mai plac reformele de pe vremea Maiei la Educatie abia dupa ce aceasta a trecut in opoyitie fata de ei? Si de ce ministrii PD nu le-au respins din start, dar le-au votat ca bune? Exita si lucruri in care s-a exagerat, poate, dar dca cititi mai aten ce zic particiantii la sondaj, o sa va fie clar ca nu Maia trebuia sa nasca copii pentru toate satele si scolile din Moldova

 5. Lider Moscalu

  Plahotnic i-a propus colaborare. Dar l-a refuzat… Dacă era de acord poate făcea și copii… Sigur că cu un șarlatan ca Plahotniuc este periculos să colaborezi… Mai ales, că l-a preferat pe Dodon. Acum cu Dodon se dau în spectacol pentru năuci de-al de Popa Duhu ivancelgroaznic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *