[sondaj] Pedeapsa cu moartea pentru corupţie

În China, infracţiunea de corupţie se pedepseşte cu moartea, în Emiratele Arabe Unite – cu tăierea mâinii, în SUA – cu restituirea pagubei sau 15 ani de închisoare, iar în Japonia – cu 2 ani de puşcărie sau ocnă.

Corupţia: între pedeapsa cu moartea şi toleranţă

378-BolboceanuLudmila Bolboceanu, profesor universitar

Auzim peste tot că, în R. Moldova, corupţia este una dintre cele mai mari probleme. Eu cred că e una dintre marile crime împotriva statului, pentru că e tâlhărit avutul public. În tradiţia noastră istorică, pedeapsa cea mai aspră era pentru trădare. Cădeau capete. Corupţia este şi ea un act de trădare, însă ar fi prea barbar să revenim la tăierea capetelor, va trebui să cadă prea multe şi, în plus, nici Biserica nu mai admite aşa ceva. Soluţiile ar fi, cel puţin, trei la număr: procesele pentru corupţie să fie publice, averile ilegale – confiscate, iar condamnaţii pentru corupţie să fie lipsiţi, pe viaţă, de dreptul de a mai ocupa funcţii publice.

anatol-petrencuAnatol Petrencu, istoric

În cazul R. Moldova, numai puşcăria ar face regulă. Dar cine să judece corupţia, dacă justiţia e coruptă şi ea? Ca să facă ordine în Franţa, preşedintele Charles de Gaulle a schimbat, într-o singură noapte, mai milt de jumătate din judecători. Cred că alternative există şi la noi. Dar cine să le aplice, dacă toate sunt sub stăpânire politică, iar stăpânirea e coruptă din cap până în picioare. Unde-s reformele? Europa a investit foarte mult în reformarea justiţiei, dar a controlat prea puţin ce s-a făcut cu banii. În plus, avem şi o societate civilă plafonată. Fără o societate civilă activă şi nepărtinitoare politic, nu cred că schimbăm ceva.

Natalia-MolosagNatalia Moloşag, avocată

Suntem o societate prea tolerantă. După 1990, am trecut prin guvernări de tot genul, dar în loc să ne vindecăm de corupţie, ne-am molipsit şi mai mult. Corupţia a intrat în sânge. Instituţii întregi trăiesc din corupţie. Fără o transfuzie generală, nu scăpăm de ea. Problema e cine s-o facă? Cei care au mandatul sunt sub controlul puterii, iar puterea e coruptă. Să mergem pe varianta orientalilor cu tăiatul mâinilor şi capetelor – nu e în tradiţia noastră… Avem nevoie de o justiţie liberă de politic, de locuri de muncă bine plătite, de preţuri şi de tarife mult mai stabile, de garanţii sociele, iar până atunci, vom avea ceea ce avem.

Arcadie-SuceveanuArcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor

Situaţia a trecut de mult de “linia roşie”. E grav de tot. Nu ştiu ce ar fi să împrumutăm de la alte state, dar fără măsuri radicale nu ieşim din această mizerie. În istorie avem mai multe practici, în acest sens, e vorba şi de ocaua mică a lui Cuza, şi de ţeapa lui Ţepeş, dar pentru asta avem nevoie de un lider puternic, care să se conducă de lege. Legea şi Biserica ne-ar putea ajuta mult: una să educe, iar alta – să pedepsească. Din păcate, legea în R. Moldova nu e la locul ei, iar Biserica, care e o instituţie morală foarte puternică, s-a lăsat şi ea influenţată de modelele deloc ortodoxe din politică. Ce va urma? E greu de spus.

Anatol-PlugaruAnatol Plugaru, ex-ministru al Securităţii

Modelele aplicate în China sau Emiratele Arabe sunt bune, însă nu şi pentru R. Moldova. În primul rând, pentru că societatea noastră a fost adusă la condiţia în care fie că trebuie să dea, fie că trebuie să ia mită. Este imposibil să lupţi cu corupţia într-o societate săracă. Doi: noi provenim cu toţii din „ţara furturilor mici”, URSS, în care furau toţi, şi cei de sus, şi cei de jos. Şi trei: în 20 de ani, moldovenii încă nu au învăţat să-şi aleagă elitele. După ce vor alege un monarh luminat, care va numi un guvern la fel de luminat şi va stabili o ordine de drept în stat, vom putea lupta, la modul real, şi cu corupţia.

zp8497586rq

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Burebista

  Coruptia e stirpita de progresul tehnico-stiintific,bunastare etico-morala a natiunii!
  Sunt de acord sa le taiem minile coruptionerilor.Cei care iau mita dreapta taiata,cei ce dau stinga! Ce frumos ar fi! Va imaginati jumate de tara fara mini.Cita lume “buna”,ar fi ciuntiti!Vai! Dar citi barbosi din biserici….acesti ocrotitori ai moralei,ar fi “ciuntiti”!Dar daca serios,atunc,sa fie introdus art. in codul penal pedeapsa cu moartera si confiscarea de averii pina in treapta a saptea
  Exemplu! Singapore! Unul din cicnci state ale lumii dupa nivelul de trai.Ca sa scape de boala hotiei si coruptiei,a introdus pedeapsa cu moartea,prin spinzurare si confiscarea averilor pina in trapta a saptea! Si nu numai pentru cetatenii statului,dar si pentru “pseudoeurocomisari” care ne vizitaza tarisoara,ca sa ridice diferite diurne,salarii,sub forma de mita!
  Dar Coruptia incepe de la maternitate! Apoi se muta la gradinita,scoala,licee,universitati,institutii-le statului!
  Ginditi-va la cele spuse!
  Coruptia este neprofesionalismul statului!adica a societatii pe care o edificam.Daca ceva nu functioneaza intru’n mecanism,se schimba piesa,sau mecanicul! In statul nostru,trbuie schimbat,mecanismul si mecanicii! Incepind de la primul mecanic si terminind cu cel de la poarta!

 2. lilica insistà cu cresterea mintalà si SPATIUL CONSTIINTEI

  PUTEREA Dà POSIBILITATE Sà SE DEZVOLTE SI Sà CREASCà SàMINTA CORUPTIEI,deaceea la putere trebue sà fie numai persoane cinstite cu mintea maturà si CONSTIINTà INTEGRà!!!

  PUTEREA ESTE PRIMàVARA FLORILOR VENINOASE A CORUPTIEI,deoarece la putere sint toti banditii si oamenii care au acumulat bani pe furat nu se poate nici vorbi de eliminarea coruptiei!!!

  o micà ascundere pe o peroadà convinabilà,o micà retragere ,oleacà de vint la cur,pentru ca si prostii sà creadà POT CREA toti ,dar pentru a dezràdàcina coruptia nu trebuesc legi sau pedepse TREBUE DOAR CONSTIINTà SI MATURITATE!!!

  majoritatea are precedentà!!!

 3. vlad

  Pedeapsă cu moartea ?! E ACRU-AMAR pentru toți!!!Însă vedeți cum rămâne la urmă :–doi polițiști pentru cîteva sute –la pușcărie;dar unii colonei, generali și procurori cu palate de milioane ne dau lecții de bună purtare. CEVA NU SE PREA ÎNCLEE !!!