Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Ordinul "Ștefan cel Mare"…

[sondaj] Ordinul „Ștefan cel Mare” pentru spălarea păcatelor

Preşedintele Igor Dodon a decorat Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, cu cea mai înaltă distincție militară de stat, Ordinul Ştefan cel Mare. Deşi decretul a fost semnat pe 6 iunie, lucrurile au fost ţinute în taină şi au fost făcute publice abia după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, pe 16 iunie. Decretul prezidențial a surprins. Confuziile rămân mari. Mai multă lume se întreabă pentru care merite, dacă personal Dodon a criticat de mai multe ori CNA-ul pentru inacțiune în lupta cu corupția şi implicare în marile scheme de corupție, inclusiv concesionarea Aeroportului Chișinău şi furtul miliardului.

Decorări pe sub poale. Cum explicaţi decizia lui Ig. Dodon?

Anatol Caraman, Asociația „Tiras-Tighina”

Igor Dodon, într-adevăr, a exprimat de mai multe ori critici la adresa CNA. Ce s-a întâmplat și ce l-a determinat să acorde cea mai înaltă distincție instituției nu e clar, deși la CNA activează și lume bună, buni profesioniști, chiar dacă nu toate dosarele de mare corupție au finalitate. Noi analizăm cazul ca să vedem a cui este inițiativa, din partea cui vine recomandarea, cine anume semnează fișa de decorare, dacă și-a schimbat președintele părerea despre CNA sau e vorba de anumite interese. Dacă decizia îi aparține, s-ar putea să fie vorba de o încercare de acoperire a anumitor păcate. Personale sau ale dnei Zinaida Greceanâi, legate de fabrica de la Cojușna sau de creditele de la BEM. Vin alegerile și președintele Dodon și-a dorit să pună într-o condiție morală CNA, astfel încât acesta să nu ridice mâna asupra lor. Vom analiza și vom vedea.

Nadejda Hriptievschi, Centrul de Resurse Juridice din Moldova

În opinia mea, acest decret nu înseamnă nimic altceva decât populism, decât o tentativă de influență asupra acestei instituții, CNA, astfel încât să nu fie investigat el, președintele, sau camarazii săi. Atâta timp cât dosarele stau, practic, pe loc, iar corupția continuă să macine această societate, e greu de înțeles pentru ce merite anume CNA a fost decorat cu cea mai înaltă distincție militară din R. Moldova. Ce ar putea înțelege, după această înaltă apreciere, instituțiile internaționale care monitorizează cum are loc lupta împotriva corupției în R. Moldova? Ce ar avea de spus după decorația oferită celei mai importante instituții de stat, abilitată să gestioneze combaterea fenomenului corupțional? Că, gata, în R. Moldova a fost atinsă culmea succesului în eliminarea corupției?

Mihai Tașcă, istoric, doctor în drept

E totală ipocrizie. Un decret semnat în secret, fără prea multe argumentări, fără o motivare clară. Pentru ce merite să fie decorat CNA-ul, cel care, până acum, nu a reușit să întreprindă nimic pentru a combate cu-adevărat corupția? Dacă distincția ar fi fost acordată unui singur om, pentru merite deosebite în combaterea corupției, lucrurile mai puteau fi înțelese, așa însă, să oferi această distincție unei instituții care, deseori, acționează doar la comandă, e strigător la cer. S-ar putea că Dodon s-a lăsat momit de numeroasele arestări din ultimul timp, dar de ce nu s-a întrebat din ce cauză toate aceste cauze penale sunt puse pe rol acum, una peste alta, deși presupusele infracțiuni au avut loc cu ani în urmă? Aproape că nici nu ai ce comenta la acest subiect. Acum sunt total preocupat de destinele victimelor regimului totalitar de ocupație. Arhivele abundă de date, nume de adevărați eroi. De ce nu s-ar gândi cineva la decorarea acestora, cel puțin post-mortem, pentru curajul, demnitatea și sacrificiul cu care și-au trăit viețile. Arhivele păstrează suficiente informații în acest sens.

Cornelia Cozonac, directoare, Centrul de Investigații Jurnalistice

Este total de neînțeles acest gest al președintelui. O distincție de apreciere, într-o situație în care nivelul de corupție e foarte înalt în R. Moldova, este cel puțin suspectă. Și-apoi, nu Igor Dodon era cel care acuza CNA că este la cheremul guvernanților, că ar iniția dosare la comandă? Din câte cunosc, acum un an, Dodon chiar a sfidat această instituție. A fost citat oficial, în legătură cu declarațiile pe care le-a făcut, și el nu a mers. Ceva nu se leagă în acest gest al șefului statului. Ori încearcă să-i îmbuneze pe cei de la CNA, să fie mai toleranți în cercetarea unor exponenți ai socialiștilor, a unor apropiați ai șefului statului sau poate chiar să mușamalizeze niște dosare.