Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Noi când ieșim din…

[sondaj] Noi când ieșim din CSI?

În timp ce Igor Dodon ameninţă cu asocierea R. Moldova la Uniunea Eurasiatică şi cu distanţarea de NATO, liderul ucrainean, Petro Poroşenko, a lansat la Kiev procedura de ieşire a Ucrainei din CSI şi de aderare la Alianţa Nord-Atlantică. „Ucraina şi-a exprimat dorinţa de a adera la NATO”. Rămâne ca „cei 29 de aliaţi să accepte…”. Declaraţia a fost făcută luni de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, după Reuniunea Miniştrilor de Externe ai ţărior membre, care au luat act de intenţiile Kievului.

Ucraina pleacă din CSI şi vrea în NATO. Noi?

Andrei Strâmbeanu, scriitor, fost deputat

Faptul că Ucraina va ajunge în NATO nu înseamnă, neapărat, că acelaşi lucru se va întâmpla şi cu R. Moldova. Şi nu din cauza lui Dodon, ci a lui Plahotniuc. Adevăratul Dodon, care vrea să ne ducă în Eurasia, e Plahotniuc. El, în R. Moldova, decide, el taie, spânzură, fură, vinde, cumpără, el, nu Dodon, ne va vinde ruşilor, ca să se spele de păcatele hoţiilor, pentru care ruşii l-au dat în căutare internaţională. Asta nu înseamnă că Dodon e mai bun, dar nu el decide. Nu vedem noi NATO şi UE cu Plahotniuc. El se teme de ele, pentru că aici există reguli comune de joc, iar lui nu-i place să joace după reguli. Plahotniuc e Imperiul Otoman aici, în R. Moldova. Eu îmi doresc ca Ucraina să ajungă în NATO, dar nu cred că acest lucru va putea influenţa lucrurile şi în R. Moldova, cât deciziile depind de Plahotniuc.

Veronica Abramciuk, Fondul Internaţional Alternative

Nu cred că pentru R. Moldova contează dacă e în NATO sau nu, atâta timp cât acest lucru nu contează pentru americani. R. Moldova e un stat mic, plin de probleme, mistuit de corupţie şi de sărăcie, care se ţine pe credite şi granturi străine şi care nu joacă mare rol în scenariile politice şi geopolitice din regiune. Ucraina e altceva. Şi ca teritoriu, populaţie, potenţial, poziţionare geografică. Dar, în cazul în care Ucraina va accede în NATO, R. Moldova se va pomeni flancată între graniţele NATO: pe de o parte – România, pe de alta – Ucraina. Şi dacă SUA vor vrea să uniformizeze acest spaţiu, atunci Parlamentul de la Chişinău va vota aderarea la NATO. Cât despre declaraţiile lui Ig. Dodon legate de Eurasia, sunt vorbe în vânt. Nici Dodon nu crede în ceea ce spune, pentru că nu-i va permite nimeni, la nivel global, să facă acest lucru. Dodon speculează pe contul electoratului care mai are nostalgii după URSS şi speră să-l atragă de partea sa la parlamentarele din toamnă.

Valentin Dolganiuc, analist politic

În cazul opţiunii lui Dodon ar exista două explicații. Prima: Dodon este exponentul Moscovei şi Moscova va folosi toate mijloacele şi agentura sa pentru a crea iluzia, în mediul nostalgicilor filoruşi, că R. Moldova nu are o altă perspectivă decât alături de Rusia. Şi doi: opţiunea lui Dodon este un perfect slogan electoral pentru cei care posibil să nu fi înţeles că au greşit atunci când l-au ales preşedinte. Şi acuma, legat de Ucraina, NATO şi R. Moldova. Aderarea Ucrainei la NATO, indiscutabil, va influenţa lucrurile şi în R. Moldova. Se va repeta situaţia din 1991, când Chişinăul a urmat exemplul Ucrainei şi a declarat independenţa R. Moldova. Practic, R. Moldova va fi luată de val şi dusă spre UE şi NATO, pentru că, din momentul în care cererea Ucrainei de aderare la NATO a ajuns pe masa miniştrilor de Externe, nu cred că cineva mai admite că cererea ar putea fi respinsă. Este exclus.

Ion Negrei, istoric

Pentru Ucraina, aflarea în CSI e, oricum, formală. Ea nu mai plăteşte cotizaţiile de membru şi nu mai participă la reuniunile comunităţii din 2014, când i-a fost luată Crimeea şi a fost pus pe picior de război Donbasul. O situaţie aproape identică e în R. Moldova: război la Nistru, ocuparea Transnistriei, control administrativ, politic şi militar rusesc în stânga Nistrului. Doar că Chişinăul nu a avut nicicând curajul să pună problema retragerii din CSI, decât la nivelul unor partide politice. Ucraina, la fel ca şi R. Moldova, nu are ce pierde de pe urma retragerii din CSI, mai ales după liberalizarea regimului de vize şi a comerţului cu UE. Faptul că Ucraina a depus cerere la NATO trebuie salutat. Accederea ei în NATO ar putea mişca lucrurile şi în R. Moldova. Numai că ar fi mult mai onorabil ca această iniţiativă să vină din partea Chişinăului şi să nu aşteprtăm să fim împinşi din urmă în NATO de către Ucraina.