Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Moldova nu trebuie să…

[sondaj] Moldova nu trebuie să devină a doua Ucraină

După 4 luni de guvernare, cabinetul de miniștri Filip continuă să rămână în întârziere cu mai multe din proiectele pe care le anunța la început de mandat. Și, în timp ce premierul cerea săptămâna trecută societății civile și lumii de afaceri ”haideți împreună să dezvoltăm R. Moldova”, președintele socialiștilor, Ig. Dodon, anunța că  „proiectul privind moțiunea de cenzură împotriva guvernului Filip este gata” și în cel mai scurt timp inițiativa de demitere a guvernului va fi scoasă în Parlament.

Avem nevoie de un nou guvern?

Valentin-KrilovValentin Krîlov, comentator politic

Un alt cabinet de miniştri? Eu nu cred că toate oalele pentru situaţia în care este R. Moldova trebuie sparte în capul guvernului Filip. Vina este şi a altor guverne, și a alianţelor care au guvernat din 2009. Doar 100 de zile de probă, în condiţii de criză, e prea puțin ca să dai verdict unui guvern. E necesar cel puțin un an. Că Dodon vrea altceva, mă rog. Pe el nu îl interesează ce va fi cu Moldova. El are ținta sa: vin alegerile din toamnă şi el se zbate pentru voturi. Şi eu sunt în opoziţie, dar eu nu pot cere demisia guvernului, ştiind că simplul cetăţean nu va câștiga nimic din asta. Partea proastă e că acest guvern nu are tot sprijinul Coaliţiei şi pierde din cauza politicii de cadre, care îi este impusă pe linie de partid, nănăşism, cumătrism şi nu profesionalism.

378-BolboceanuLudmila Bolboceanu, profesor universitar

Ambiţii în politică sunt multe, dar nu totdeauna trebuie luate în seamă. Da, guvernul Filip este produsul unei guvernări care, deocamdată, mai mult promite decât face. Da, putem fi de acord că guvernul întârzie cu faptele. Dar nu putem fi de acord că soluţia ar fi schimbarea guvernului. Un alt guvern va fi numit de aceeaşi majoritate parlamentară. Un alt guvern înseamnă un nou termen de probă de cel putin 100 de zile, iar asta înseamnă o nouă amânare a Acordului cu FMI. Ar fi o catastrofă. Dodon îşi face campanie electorală. Se vrea preşedinte şi o face pe „eroul”. Guvernul nu trebuie schimbat. El trebuie ţinut din scurt de societatea civilă şi de partenerii noştri de dezvoltare, controlat şi pus la treabă.

feodor-gheliciFiodor Ghelici, Asociația „Moldova Mea”

Schimbarea guvernului, după ce s-a ajuns la anumite înțelegeri cu FMI, ar fi o mare prostie. Eu nu am nimic cu socialiștii, dar ceea ce face Dodon e idiotism. Dacă vom schimba guvernele la fiecare 2-4 luni, noi pierdem relațiile cu FMI, cu partenerii de dezvoltare și cu oricine. Guvernul nu e brigadă de tractoare… Pentru noi problema Nr.1 acuma sunt alegerile prezidențiale. Trebuie să identificăm un candidat care să ne reprezinte pe toți sau pe cei mai mulți, nu un singur partid, și să câștigăm alegerile, după care președintele va decide ce să facă și cu guvernul, și cu parlamentul. Toate la timpul lor. Lui Dodon i-a intrat în cap, prea devreme, că el va fi președinte și o face pe „răzvrătitul”.

Arcadie-SuceveanuArcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor

Deși nu suntem mari fani ai guvernului Filip, nu cred că trebuie dat jos acum, după ce au fost reluate relațiile cu FMI, după ce s-au făcut niște reevaluări la plăți și taxe, după ce au fost lansate mai multe proiecte… Da, nu e ideal, noi ne dorim mai multe, dar cine ne poate garanta că un nou guvern va fi mai bun? Un alt guvern înseamnă să reluăm totul de la ”0”. Eu cred că așteptările noastre trebuie să fie mai mari de la societatea civilă, care trebuie să se activizeze. Guvernul trebuie ținut sub presiunea opiniei publice, inclusiv prin proteste, dacă va fi cazul, și pus să lucreze. Altceva, ce să facem? Să punem mâna pe arme? Să devenim o a doua Ucraină?

569ppensAxenia Ceban, pensionară

Dacă-i de schimbat, trebuie schimbați toți, pentru că toți sunt la fel. Nu s-a schimbat nimic nici cu Filip și nu se va schimba nici cu Dodon, nici cu Năstase sau cine mai este acolo… Lumea simplă nu-i apărată de nimeni. Guvernul trebuie să pună poliţia, justiția, procuratura să lucreze pentru oameni, nu pentru ei. Eu am participat la toate protestele, începând cu 1990, și ce s-a schimbat? Toți ne-au mințit și și-au căutat de viața lor. În cine să mai crezi? În cei mai tineri? Am vrea. Dar și ei sunt la fel de lacomi la bani ca și bătrânii. La noi e rău în stat pentru că societatea civilă a dat frâu liber guvernărilor şi acum e foarte greu să-i iei în mâini. Dar dacă nu facem asta, nu schimbăm nimic. Nici cu Filip şi nici cu altul. Altceva? Eu nu vreau nici revoluţie, nici război. Am tată mort la război și fecior mort în Afganistan. Nu doresc vărsări de sânge și mame rămase singure. Dar fără schimbări nu se mai poate.