SONDAJ: Justiţia în topul corupţiei din R. Moldova

Cu toate reformele anunţate în domeniul justiţiei începând cu anul 2009, sistemul judecătoresc rămâne pe poziţie în topul celor mai corupte domenii din R. Moldova. Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, spune că nu este niciun secret că, în justiţie, există corupţie şi crede că modificările legislative adoptate recent vor îmbunătăţi situaţia.

Printr-un sondaj realizat de Transparency International, la care au fost chestionaţi oamenii de afaceri şi gospodăriile casnice, se arată că 20% dintre participanţi consideră că fenomenul corupţiei în R. Moldova a luat amploare.

Mita către avocaţi, direcţionată spre judecători

În perceperea gospodăriilor casnice, fenomenul corupţiei este mai larg răspândit în poliţie, instituţiile medicale, instituţiile de învăţământ, vamă, procuratură şi instanţele de judecată. Comparativ cu 2008, a crescut ponderea respondenţilor care consideră că, în domeniile menţionate, corupţia s-a amplificat.

Totodată, în opinia oamenilor de afaceri, printre autorităţile care sunt mai mult afectate de corupţie figurează poliţia, vama, instanţele de judecată, inspectoratele fiscale şi procuratura. În comparaţie cu 2008, a crescut ponderea respondenţilor care consideră că fenomenul corupţiei s-a extins în instanţele de judecată, inspectoratele fiscale şi în procuratură. În studiu se mai arată că, la solicitarea de a răspunde ce ramură a puterii de stat o consideră mai coruptă, ambele categorii de respondenţi au evidenţiat sistemul judecătoresc.

Mita medie plătită de reprezentanţii gospodăriilor casnice variază în funcţie de domeniu, cea mai mare fiind achitată în birourile de avocaţi şi direcţionată, de fapt, către judecători (în medie 5274 lei) şi colaboratori ai procuraturii (în medie  4378 lei). Oamenii de afaceri platesc cele mai mari mitei în instanţele de judecată  4550 lei, angajaţilor de la  vamă 3145 lei, în birourile cadastrale 2740 lei şi în serviciile de eliberare a autorizaţiilor de construcţie 2463 lei.

Efrim confirmă gradul de corupţie

Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, susţine că sondajul atestă percepţia publică faţă de corupţie şi nu este un secret pentru nimeni că în justiţie există corupţie. “Din acest considerent acţiunile noastre sunt îndreptate în acest sens. La nivel legislativ au fost adoptate o serie de schimbări, inclusiv ridicarea imunităţii judecătorilor pentru faptele de corupţie, dar urmează ca aceste prevederi legale să fie puse în aplicare de acei în sarcina cărora stă lupta cu corupţia. Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie vor utiliza acest instrument care a fost pus la dispoziţia lor pentru combaterea corupţiei din justiţie”, a mai declarat Efrim pentru ZdG.

În acelaşi studiu este menţionat faptul că atât reprezentanţii gospodăriilor casnice, cât şi oamenii de afaceri consideră banii drept principala modalitate de soluţionare neoficială a problemelor cu funcţionarii publici. Comparativ cu anul 2008, o mare parte a reprezentanţilor gospodăriilor casnice consideră că banii sunt calea cea mai eficientă de soluţionare neoficială a problemelor. Aceasta vorbeşte despre faptul că prevenirea eficientă a corupţiei este imposibilă fără un sistem funcţional de declarare şi control al veniturilor şi proprietăţii funcţionarilor publici.

Mita din poliţie şi instituţiile de învăţământ

Printre instituţiile în care gospodăriile casnice recurg mai des la mită figurează poliţia cu 41,2%, instituţiile de învăţământ 40,4%, instituţiile medicale 39,1% şi revizia tehnică a automobilelor  cu 33,1%. Oamenii de afaceri au recurs la mită mai frecvent în instituţiile de învăţământ — 52,7%, instituţiile medicale 52,4%, în poliţie 45%, în vamă 42,9%, la eliberarea autorizaţiilor de construcţie 37% şi în contactele cu procurorii 33,3%.

Potrivit autorilor acestui studiu, pentru a reduce tensiunea din societate provocată de extinderea corupţiei, cea mai indicată ar fi combaterea acestul flagel în educaţie, ocrotirea sănătăţii şi poliţie. Dacă se pune scopul de a susţine activitatea antreprenorială şi de a creşte veniturile bugetare, trebuie concentrate eforturile asupra prevenirii corupţiei în inspectoratele fiscale şi vamă. Totuşi, dacă guvernarea doreşte să abordeze sistemic combaterea corupţiei în societate, este necesar de a concentra prevenirea acestui fenomen în astfel de organe de drept ca procuratura şi instanţele de judecată.

În cadrul cercetării au fost intervievate două categorii de respondenţi: oamenii de afaceri şi reprezentanţii gospodăriilor casnice, fiecare categorie de respondenţi fiind intervievată în baza unui chestionar distinct. Volumul eşantionului este de 1106 persoane în vârstă de la 18 ani şi mai mult, în cazul gospodăriilor casnice, şi 490 de unităţi de business. Eşantionul este reprezentativ la nivel naţional, cu o eroare maximală de +2,9% pentru gospodării casnice şi +4,4% – pentru unităţile de business. Perioada de culegere a datelor: 26 iulie-7 august 2012 – intervievarea gospodăriilor casnice şi 26 iulie-10 septembrie 2012 – intervievarea oamenilor de afaceri.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. jude

    Cînd UVERNAREA ESTE IMPOTENTA ,LIPSITĂ DE ORICE RESPONSABILITATE FAŢA DE SITUAŢIA CORUPŢIONALĂ DIN REPUBLICA MOLDOVA. NU TREBUIE SĂ SE PLÎNGĂ ŞI SĂ RECUNOASCĂ CĂ ÎN JUSTIŢIE EXISTĂ CORUPŢIE. De ce nu funcţionează Centrul Naţional Anticorupţie , Centrul Naţional de Integritate.aLIANŢA ESTE NEFUNCŢIONALĂ ŞI IRESPONSABILĂ .Voi aţi susţinut şi susţineţi corupţia.

  2. grigore

    Multumitii lui Oleg Efrim, care nu este in stare ca in cele din urma sa faca ordine in ministerul suborodat lui…sau poate pentru ei acest lucru le vine sub mina deoarece au spatiu de manevra si isi pot continua actiunile lor de “business”,,,Filea are nevoie de sustinere, asa ca cred ca in timpul apropiat nu se vor schimba multe lucruri in acest domeniu…

  3. Turc

    “justitia este afectata de coruptie” este o declaratie pentru urechile turmei de oi si berbeci. REALITATEA pe care o stiu oamenii este ca in R.Moldova pur si simplu nu exista justitie. EA NU EXISTA. Exista ministere ,departamente, centre si rascentre,care au in denumirele lor cuvinte asemanatoare cu sensul cuvantului “justitie” si atat.Traim intr-o tara condusa de boieri pe care noi taranii iobagi i-am ales sa ne fure si sa se pricopseasca pe spatele nostru.Vin sute de milioane de euro in tara pentru reformarea asa zisei justitii si rezultate nimic.Nu exista si nu a existat niciodata vointa politica sa se faca ceva in tara asta.Au esit cei doi tineri ofiteri de la DIP cu declaratii la presa despre bardacul de acolo si NIMIC,nici macar o demitere de ochii lumii. Iar milioanele europei ajung in buzunarele boierilor.Degraba vor ramane in tara numai pensionarii si functionarii cu justitia lor afectata de coruptie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *