[sondaj] Independenţa Republicii Moldova aşa cum e

Pe 27 August consemnăm una din cele mai mari sărbători naţionale ale R. Moldova – Ziua Independenţei. 

Independenţi de 22 de ani. Unde suntem?

Ion-CostasIon Costaş, ex-ministru al Apărării

Care independenţă? Independenţa R. Moldova este o iluzie. Suntem dependenţi şi azi de imperiul rus: şi politic, şi militar, şi comercial… Vedeţi cum ne ameninţă “Rosspotrebnadzor”-ul cu un nou “război al vinurilor”? Nu le convine Vilniusul. Dar Transnistria, ocupată militar de Rusia timp de 21 de ani? Asta-i independenţă? După primul parlament, ales democratic, pe circumscripţii, R. Moldova a intrat pe mâna găştilor de partid, care-şi fac interesele. 100 de persoane ţin statul sub controlul lor şi alte 3,5 milioane nu mai costă nimic. 25% din populaţie a părăsit R. Moldova. Din prea multă independenţă?

Nadejda-BranzanNadejda Brânzan, deputat, Primul Parlament

Suntem foarte departe de idealurile naţionale, pe care le proclamă Declaraţia de Independenţă. Greşeala cea mai mare a fost aderarea R. Moldova la CSI. R. Moldova trebuia să urmeze modelul baltic. CSI a devenit o mină sub Independenţa R. Moldova, făcându-ne dependenţi de Rusia. Ce a hotărât CSI-ul pentru R. Moldova în războiul din 1992 sau în războaiele vinului şi a merelor? Nimic, pentru că CSI este Rusia. Pentru noi, acum, Vilniusul rămâne foarte important, dar Independenţa noastră, în general, nu se poate întâmpla fără o elită intelectuală naţională la guvernare, aşa cum a fost până în 1994.

Gheorghe-PaladiGheorghe Paladi, istoric

Când s-a votat Independenţa, în Parlament au existat două grupuri pe interese: pro-ruşii, care au votat Independenţa pentru a exclude Unirea cu România, şi partida naţională, care a votat Independenţa cu gândul că ne rupem de Moscova şi vom fi stăpâni pe noi. Dar nu a fost să fie. În 1992, Rusia ne-a băgat în război şi ne-a legat de gât “problema transnistreană”, cu care ne ţine şi azi în frâu: şi politic, şi militar, şi diplomatic, şi economic. În relaţiile cu România, mare lucru nu s-a produs, dar faţă de Rusia am rămas dependenţi. Doar orientarea spre UE şi spre NATO ne poate da siguranţa Independenţei.

Vitalia-PavlicencoVitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

Acum 15 ani, scriam în ziarul “Mesagerul” despre Independenţa ratată, pentru că Declaraţia de Independenţă lasă loc pentru reunificarea românească – oportunitate nevalorificată, din păcate. Şi peste 22 de ani constatăm acelaşi lucru… R. Moldova este guvernată de lume şantajabilă, autopropulsată la Putere prin falsuri şi corupţie, care are un singur interes: să-şi bată buzunarele. De aici şi marile noastre probleme, oamenii îşi iau lumea în cap şi pleacă. Perspectiva europeană lipseşte. Fără Unirea cu România nu avem un viitor alături de lumea civilizată, în UE şi NATO. E bine că tot mai multă lume înţelege asta.

Valentin-DolganiucValentin Dolganiuc, analist politic

Nu am ajuns prea departe…Avem chiar o situaţie mai proastă decât în 1991, ca inteligenţă politică, calitate a clasei politice, viziune de dezvoltare economică şi socială. Guvernările, cu excepţia anilor 1990—1994 şi 1998—2001, au avut scopul să ne menţină în spaţiul ex-sovietic de influenţă. Speranţa că după “epoca Voronin” (2001—2009) lucrurile vor reintra în normalitate, nu s-a întâmplat. La umbra integrării europene, liderii partidelor de la guvernare îşi fac mendrele şi interesele. Salvarea noastră acum este Ucraina. Dacă Ucraina pleacă în UE – suntem salvaţi, dacă nu – vom bate mai departe pasul pe loc.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *