Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] În așteptarea „așteptărilor”

[sondaj] În așteptarea „așteptărilor”

Forul Civic, reunit pe 4 februarie la Chişinău, a revendicat guvernării o serie de reforme imediate în justiţie, procuratură, mass-media, numiri şi imunităţi, în sistemele financiar, bancar şi electoral. Termen de realizare – 30 de zile. În cazul în care revendicările nu vor fi luate în serios de guvernare, Forul  şi-a rezervat dreptul la noi proteste de amploare.

Start revendicărilor. Ce va urma?

Andrei-CovrigAndrei Covrig, Asociaţia Drept Umanitar

Nimic nou, întrăm în primăvară cu grijile de rutină. Oamenii vor ieşi în câmp, iar în PMAN lume va rămâne tot mai puţină. Nu cred că cei de la guvernare sunt dispuşi să facă reforme serioase. Lucrurile se vor tergiversa, în cel mai bun caz, se vor mima. Nişte schimbări vor fi, însă nu „la os”. Cel puţin, nu în Justiţie, Procuratură sau la Anticorupţie. Acestea vor fi pentru Alianţă un fel de Stalingrad cu „pe aici nu se trece!”. Sunt mai puţin reale şi anticipatele. După învestirea guvernului, oligarhia s-a consolidat şi mai mult, şi-a refăcut relaţiile. Nu am dubii că ar exista şi scheme prin care situaţia să fie ţinută sub control. Lucrurile degradează, viaţa se scumpeşte, faza este una prerevoluţionară, dar cu cine să faci revoluţie?

Tudor-BotnaruTudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii

R. Moldova are nevoie de stabilitate. Noi nu trebuie să repetăm soarta Ucrainei. Asta nu înseamnă că presiunile asupra puterii nu trebuie să rămână. Trebuie, dar e nevoie să existe şi loc de dialog. Dacă şi puterea şi opoziţia protestatară vor binele acestei republici, să se aşeze la aceeaşi masă, să discute şi să facă acest lucru. 30 de zile, pentru tot ce se cere, nu e real. Prioritatea Nr.1 pentru guvern este acum adoptarea bugetului, deblocarea negocierilor cu FMI şi lichidarea restanţelor la planul de acţiuni RM-UE, o parte dintre care se conţin şi în revendicările Forului. Va fi schimbat şi procurorul, şi şeful de la Anticorupţie… restanţe sunt multe, dar, părerea mea: guvernului trebuie să i se lase cele 100 de zile de probă, după care să i se pună note şi să se decidă dacă e bun sau nu.

Alexandra-CanAlexandra Cann, Asociaţia Patronală APIUS

Eu nu cred că guvernarea va face faţă revendicărilor care i s-au cerut. Sau o va face parţial. De ce? În primul rând, pentru că reformele în justiţie, procuratură, anticorupţie, sistemele vamal, bancar, fiscal etc. nu se fac într-o lună şi nici doar prin demisia lui X sau Y, iar în al doilea rând, pentru că avem o guvernare surdă. În loc să meargă la dialog, fuge de dialog. Are, probabil, alte interese. Uitaţi-vă ce „vânătoare de vrăjitoare” s-a pornit în eşaloanele puterii sau împotriva aleşilor locali care nu sunt din cercul guvernării. Astea nu sunt semnale că puterea vrea reforme, şi dacă nu va înţelege că aşa nu se mai poate, se va autodistruge. Dar mă întreb: cine va veni în loc? Că a face proteste e una şi a guverna e cu totul alta.

Alecu-RenitaAlecu Reniţă, Asociaţia „Primul Parlament”

Revendicările au fost plasate în câmpul de acţiune al guvernării şi acum urmează să vedem reacţia. Eu nu cred că termenul de 30 de zile nu e real. Revendicările nu pun probleme noi, ele sunt de câţiva ani, încă de la semnarea în 2014 a Acordului de Asociere cu UE. Să nu uităm că o parte dintre ele se regăsesc şi în cerinţele reformulate de partenerii noştri de dezvoltare. Aşa că puterea trebuie să se gândească la soluţii. Marea problemă, în tot ce se întâmplă, ştiţi care-i? Că nu există destul spaţiu de dialog între putere şi autorii protestelor. Dacă în martie s-ar reuşi alegerea viitorului şef al statului prin consens cu societatea civilă, cred că asta ar fi cea mai mare realizare de până acum a mişcării protestatare. Alături de altele.

Anatol-CaramanAnatol Caraman, Asociaţia „Tiras-Tighina”, preşedinte

Revendicările sunt bune şi noi le susţinem, cu excepţia alegerilor anticipate. Anticipatele nu vor schimba nimic. E prea multă confuzie în societate. Ar fi o nebunie să ne rotim în continuare în jurul aceloraşi feţe care se vor la guvernare. Dodon, Usatîi nu sunt schimbarea de care avem nevoie. Dar fără o schimbare serioasă, degeaba facem alegeri. Luni, la Chişinău, la iniţiativa noastră şi a altor ONG-uri, a fost creată o nouă Platformă de comunicare, prin care vom încerca să unificăm forţele pro-UE şi Pro-România. Ajunge cu jocurile de-a geopolitica. Noi vrem să intrăm în dialog, nu într-o confruntare cu guvernarea, şi să elaborăm o foaie comună de parcurs pentru integrarea în spaţiul românesc şi european de dezvoltare.