Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Guvernul se face că…

[sondaj] Guvernul se face că ne ajută

Joc electoral sau bătaie de joc de bătrâni? Guvernul a anunţat că de la 1 aprilie bătrânii de vârstă pensionară vor primi pensii mai mari şi vor trăi mai bine. Potrivit unui proiect de decizie, propus de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, pensiile vor fi indexate cu… tocmai 6,6%. Şi asta în situaţia în care 90% dintre pensionari trăiesc la limita sărăciei. Decizia vine, după ce iniţial guvernul a respins solicitarea preşedintelui Ig. Dodon de a majora pensiile cu 20%.

Ce rezolvă o compensaţie de 6% la pensie? Pentru cine?

Victor Leancă, Uniunea Pensionarilor din Moldova

Nu rezolvă nimic. Praf în ochi. Ce să rezolvi cu nici 7% la o pensie de 700-800 sau chiar şi de 2000 de lei? Ce diferenţă să acoperi? La care preţuri? La produsele de primă necesitate? La medicamente? La servicii – că ele toate cresc. Şi parlamentul, şi guvernul trâmbiţează că s-au făcut reforme în sistemul de pensionare. Unde-i rezultatul? Avem în republică aproape 194 de mii de pensionari care au ieşit la pensie până în 2001 şi care sunt trecuţi cu vederea de noua lege a pensiilor, de parcă nici nu ar exusta. Avem peste 520 de mii de alţi pensionari care au pensiile sub coşul minim de consum. Avem pensionarii care continuă să muncească, care plătesc fondul social şi cărora nu le sunt recalculate pensiile… Asta-i reformă? Jaf. Bătaie de joc. Peste 5000 de persoane au pensii mai mari de 5000 de lei, dar peste 90% din pensionari sunt la limita sărăciei. Purtăm discuţii cu Ministerul Muncii, dar lucrurile se mişcă foarte greu. Lui Dodon nici nu ne adresăm. El nu rezolvă nimic. Face paradă.

Veronica Abramciuc, Fondul Internaţional „Alternative”

E jale. Mai ales că această indexare de 6,6% este calculată în raport cu inflaţia din anul trecut. Deci, trăim şi achităm costurile din 2018 cu pensiile din 2017. Şi problema nu e doar cu pensiile. Protecţia socială, în genere, e o problemă mare în R. Moldova. Parcă copiii sunt mai protejaţi social? Sau mamele cu copii mici, sau familiile cu mulţi copii? Noi avem o castă care o duce bine, iar ceilalţi… Se face mare tam-tam în jurul reformei în sistemul de pensii. Spumă. Noi avem o mulţime de pensionari rămaşi în câmpul muncii, care continuă să achite şi poliţa de asigurare medicală şi fondul de pensii. Jaf curat. Dacă statul îi scurge de bani, fie că ar trebui să le recalculeze periodic pensiile, fie să-i scutească de aceste impozitări, care sunt mult mai mari decât pomana de 6,6%. Personal, nu cred că lucrurile se vor schimba în bine. R. Moldova nu are potenţial să existe ca stat. Mai mult de jumătate din lumea aptă de muncă e plecată. Altă soluţie decât unirea cu România nu avem. O spun, chiar dacă ani în urmă am fost împotrivă. Şi cu cât va fi mai repede, cu atât mai bine.

Profir Tanasciuc, inginer pensionar

Chestia asta cu pensii mai mari e pentru proşti. Nu e niciun fel de mărire a pensiilor, e vorba de o indexare ordinară a pensiei şi asta foarte departe de costurile reale la mărfuri şi servicii. Inflaţia faţă de anul trecut a crescut cu mai mult de 6%, viaţa s-a scumpit cu minim 20%. Ce rezolvă acele 6,6% la o pensie de 1000 de lei? Pentru judecători, care au cele mai mari pensii, procurori, deputaţi, foşti miniştri, o indexare de 6% poate că mai înseamnă ceva, dar pentru majoritatea absolută a pensionarilor e un os – şi acela aruncat pentru că suntem în an electoral. Propunerea lui Dodon cu 20% e mai aproape de adevăr, doar că Dodon speculează şi el tot de dragul alegerilor. Ca să te descurci în R. Moldova, pensia trebuie să fie de cel puţin jumătate din salariul mediu pe economie, 3000 de lei pe lună. Iată atunci am putea spune că guvernul se gândeşte şi la pensionari.

Ludmila Bolboceanu, profesoară universitară

Pensiile în R. Moldova sunt un fel de a spune. Cine îşi poate permite să trăiască la noi din pensie? Doar cei care au avut funcţii mari în stat, judecătorii, procurorii şi alte categorii de funcţionari, care şi pe când lucrau nu au trăit, majoritatea, din salarii. Şi-au făcut averi, palate, acum au şi pensii de 10 şi peste 15 mii de lei. În rest – e jale. O pensie, nu ca să trăieşti, dar nici de înmormântare nu îţi ajunge. E trist, mai ales când ştii că e posibil să fie mai bine, dar nu se vrea. Hoţie la tot pasul, toate şi totul se împarte între clanuri. De aici şi sărăcia, de aici şi migraţia – două din cele mai mari probleme pe care le are R. Moldova. În România, pensia e de 5-6 ori mai mare decât în R. Moldova. Deci, se poate. Dar pentru asta guvernările trebuie să lucreze pentru oameni. La noi toate sunt invers.