Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Gata, s-a „rupt gheaţa”?…

[sondaj] Gata, s-a „rupt gheaţa”? Până unde se va merge?

Pe 16 septembrie, deputatele Marina Tauber şi Anghelina Apostolova (Partidul Şor) au fost lipsite de imunitate parlamentară şi luate sub arest de Procuratura Anticorupţie, sub acuzaţia de implicare în furtul miliardului. O zi mai târziu, a fost ridicată imunitatea lui Vladimir Cebotari (PDM), iar apoi și a lui Petru Jardan (Partidul Şor), cei doi fiind învinuiţi de ilegalităţi în concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău. Pe durata săptămânii, birourile şi domiciliul altor 21 de persoane au fost supuse percheziţiilor. „E prima porţie. Vor mai urma”, a declarat pentru presă prim-ministra Maia Sandu.

Tudor Deliu, preşedinte PLDM

Da, lucrurile s-au pornit, contează cât de departe vrea să se ajungă. Faptul că încep să iasă la iveală şi alte nume decât Şor şi Plahotniuc, cred eu că e bine. Dar totul trebuie făcut într-un cadru legal. Dă de bănuit graba aceasta ca, într-o singură zi, să vină şi procurorul, să avem şi decizia Comisiei, şi ridicarea imunității. E cam analogic cu ceea ce au făcut democraţii, inclusiv cu dl Filat. Aceeași procedură. Şi acuma când văd că democrații încearcă să se justifice, că nu e corect, că e împotriva legii, întrebarea mea e: dar voi cum aţi procedat atunci? Eu sper şi cred că aceste acţiuni nu se vor limita doar la ridicarea imuităţii şi nu doar în cazul Tauber sau Cebotari… Sper şi trebuie să se meargă până la urmă, până la decizia finală a instanţelor de judecată.

Alexandru Arseni, profesor universitar, doctor în drept

Din punct de vedere juridic, există fapta constatată pe furtul miliardului, concesionării ilegale a Aeroportului şi multe altele şi Procurtaura trebuie să aplice legea. Nu ne interesează nume, cutare sau cutare, există fapta, constatată… Deci, persoanele vinovate trebuie să răspundă în faţa legii. Şi să răspundă şi cei inmplicați nemijlocit, şi cei care, în funcțiile în care erau, nu trebuiau să admită abuzurile şi ilegalitățile care s-au întâmplat. Deocamdată, acțiunile procuraturii – părerea mea, sunt cam pe bâjbâite. Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută cred şi eu că e un început. Cât de departe se va merge? Trebuie să se meargă până persoanele implicate nemijlocit, toate până la una, nu aşa cum zice procurorul general interimar, „în baza unor bănuieli rezonabile”, vor răspunde penal. Vreau să cred că lucrurile nu se vor reduce la o reglare de conturi între guvernare şi opoziţie, după cum s-a mai întâmplat. Dacă se va întâmpla şi de data asta, e bătaie de joc.

Valentin Dolganiuc, analist politic

Cred că avem o chestie de PR, mai mult. După o sută de zile, guvernarea trebuia să vină cu ceva în faţa cetăţenior şi ne-a oferit această mică surpriză cu imunităţile. La modul serios, nu s-a întreprins nimic. Investigaţii profunde nu s-au făcut, în care să fie vizaţi toti cei menţionaţi în Rapoartele Kroll, inclusiv familia Greceanîi. Procuratura s-a mişcat foarte încet. Mai departe se va merge până se va ajunge nicăieri şi miliardul va rămâne pe umerii cetăţenilor. La Plahotniuc nu cred că se va ajunge, chiar dacă dl Slusari, de la Comisia parlamentară de anchetă, declară că el ar fi principalul beneficiar… Plahotniuc a lucrat cu mânuși, cu câteva perechi de mânuși şi nu a lăsat urme. Asta-i problema. În rest, posibil să mai cadă vreo „căciulă-două” din Parlament, dar nu se va întâmpla nimic serios. Totul e un circ.

Galina Bostan, directoare executivă CAPC

Că lucrurile s-au pornit e un fapt pozitiv şi noi toți am așteptat acest lucru. Dar… Există aici un „dar” sau „dacă”. Dacă acest „va urma” venea din partea procurorului general interimar şi nu din partea dnei Maia Sandu, ar fi existat sentimentul că, în sfârșit, se face justiție. Dar la noi se face în continuare politică. De aici probabil şi reacția celor cercetați penal că ceea ce li se întâmplă, e o răzbunare politică, nu act de justiție. Aşa e sau nu, să decidă legea. Însă, noi știm că ori de câte ori vor fi atinse interesele unor politicieni, ei de fiecare dată vor spune că e o răzbunare politică. Eu eu nu cred că se va găsi cineva care ar spune, „scuzați, îmi pare rău că am furat sau… Ei vor spune că e o răzbunare politică. Asta este linia de apărare a tuturor politicienilor. Şi nu numai de la noi. Eu cred că după alegeri noi vom vedea dacă lucrurile cu adevărat s-au pornit şi în ce direcție. Din comportamentul autorităților vom înțelege încotro mergem.

Pentru conformitate, P.G.