Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Fuga lui Șevciuk la…

[sondaj] Fuga lui Șevciuk la Chișinău

Evgheni Şevciuk, fost şef al regimului separatist transnistrean în perioada 2012-2016, se ascunde (?!) la Chişinău. Potrivit Tiraspolului, acesta a evadat acum o săptămână, după ce „procuratura transnistreană” a anunţat, pe numele său, iniţierea a 5 dosare penale pentru furt, contrabandă şi abuz de putere. Chișinăul tace. Solicitat de presă să se expună pe marginea cazului, şeful Legislativului, Andrian Candu, a declarat că nu ştie nimic despre „soarta” lui Şevciuk, iar Procuratura Generală, prin purtătorul său de cuvânt, a anunţat că pe numele ex-liderului separatist nu ar exista, în dreapta Nistrului, nici o cauză penală în care ar putea fi urmărit sau cercetat.

Cine şi de ce îl ascunde pe Şevciuk la Chişinău?

Tudor Deliu, deputat

Cât rău a făcut Șevciuk R. Moldova, nu ascuns, dar judecat trebuie sau dat spre răzbunare pe mâna celor care au avut de suferit de pe urma lui. Numai în problema drepturilor omului, școlilor, proprietarilor de terenuri agricole, circulației câte și-a permis… Și, poftim. Ținut la adăpost. Și încă unde? La Chișinău. În Coreea de Nord, cu care vrea să ne împrietenească Igor Dodon, ar fi fost împușcat de cum a trecut Nistrul, la noi, însă, toți tac. Și președinția, și guvernul. De ce tac? Pentru că există o conspirație. Eu nu cred că „fuga” lui Șevciuk la Chișinău s-a întâmplat fără știrea președinției și guvernului. Cel mai suspect e că tace și Rusia. Noi, fracțiunea PLDM, vom cere explicații asupra cazului în următoarea ședință de parlament.

Ion Manole, Asociaţia „Promo-Lex”

Nu știu, dacă îl ascunde cineva. Tiraspolul şi Chişinăul sunt părţi ale aceluiaşi stat. Stânga Nistrului, ca şi dreapta, sunt teritoriul suveran al R. Moldova. Şevciuk, din câte cunosc, deţine cetăţenia R. Moldova, are şi proprietăţi la Chişinău. Practic, este acelaşi cetăţean, ca şi oricine altul, cu aceleaşi drepturi. Să spunem că a evadat, aşa după cum zice Tiraspolul, nu putem. Şi nici să ajungem să-l extrădăm, dacă se va pune problema, pentru că, în acest caz, ar însemna să recunoaştem legitimitatea separatismului transnistrean. Dar asta nu înseamnă că lui Şevciuk nu i se pot incrimina, ca cetățean al R. Moldova, mai multe ilegalităţi legate de administrarea unui regim anticonstituțional. Şi mă miră faptul să aud ce spune Procuratura, că pe numele lui Şevciuk nu există deschis niciun dosar penal la Chişinău. Dacă e cetăţean cu drepturi, trebuie să fie tratat și ca cetățean cu obligaţii.

Vitalia Pavlicenco, Partidul Național Liberal

Cazul Șevciuc demonstrează ceea ce știe toată lumea: R. Moldova nu este un stat în adevăratul sens al cuvântului. Deși și-a proclamat Independența, inclusiv din cauza conducerii de pe atunci a României, Chișinăul este controlat de Moscova și cine vrea să conducă/să fure aici, trebuie să aibă girul Kremlinului și să se împartă cu el. Asta s-a întâmplat în 26 de ani de Independență. Clanurile mafiote de la Chișinău și Tiraspol au colaborat și au furat de pe ambele maluri ale Nistrului bani publici, fonduri europene, ajutoarele rusești, date ulterior separatiștilor. De aceea, nearestarea lui Șevciuc arată că are spete și la Moscova, și la Chișinău, cu care s-au făcut bani. Aceștia îl protejează și îl ascund. Tăcerea misterioasă a Moscovei dă de bănuit că la mijloc poate fi un joc. Nu cred că acest caz, Șevciuc, convine cuiva exact. Dar poate fi o monedă de schimb între Dodon și Plahotniuc. Contează ce negociază ei și cine a avut de profitat de la Șevciuc, pe când era piesă „mare” la Tiraspol. În concluzie: R. Moldova nu se va rupe de orbita și interesele Rusiei până nu va adera la NATO. Având această umbrelă, va avea o ALTĂ securitate, iar populația – un ALT viitor – unul tradițional românesc și european

Andrei Covrig, combatant, colonel în rezervă

Parcă aud voci în mediul oficial de la noi că ar trebui să fim mai loiali, că Șevciuk nu e un Smirov, venit de pe aiurea, „are cetățenie, e de la Rezina” și că – citez pe un demnitar chișinăuian, „reintegrarea R. Moldova este posibilă doar prin convingerea elitei transnistrene că cei de la Chișinău sunt mai cumpătaţi, că împreună ne va fi mai bine,” şi că „ce rost ar avea să-i harţuim?”. Mă întreb, pe cine să-l facem un nou patriot al Moldovei? Pe un criminal? Tăcerea suspuşilor e explicabilă. Tipul e destul de apetisant pentru „elite”. Vor urma tot felul de scenarii ale staf-urilor politice de la Chișinău de a-l „juca” pe acest tălhar ordinar şi fost „prezident” la Tiraspol. E şi mâna Moscovei? Nu-i exlus. Kremlinul are la îndemănă numeroși argați, gen Kadîrov, erou al Federației Ruse. Nu e o excepție nici Dodon în R. Moldova. Este Șevciuk un nou actor în scenariile regionale? Cu siguranţă. Să vedem ce va „izvorî” din el…