Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Dodon vrea şi el…

[sondaj] Dodon vrea şi el parte din 6 miliarde?

Kievul a cerut Curţii Internaţionale de Justiţie condamnarea Rusiei pentru ocuparea Crimeii şi achitarea despăgubirilor de pe urma intervențiilor militare în estul Ucrainei. „Rusia trebuie să plătească preţul agresiunii sale”, a anunţat liderul ucrainean, P. Poroşenko. La Chişinău, însă, noul preşedinte, Ig. Dodon, în loc să ceară acelaşi lucru Rusiei pentru ocuparea Transnistriei, s-a obligat să treacă pe umerii R. Moldova datoria regimului transnistrean la gazele ruseşti, de 6 miliarde USD (circa 4 bugete anuale ale R. Moldova).  

Petro Poroşenko şi Igor Dodon: comparăm şi comentăm

Ion Costaş, ex-ministru al Apărării

Nici nu ştii cum e mai bine: să regreți că îl avem pe Dodon la şefia statului ori să te bucuri pentru Poroşenko, care contează pentru Ucraina, dar şi pentru noi, ca vecin. Cu toate problemele mari pe care le are, Poroşenko are curaj, nu e o mămăligă din pleavă. Să mergi la Moscova să te căciuleşti în faţa lui Putin, când trupele ruse staţionează ilegal pe teritoriul statului al cărui preşedinte eşti, e, cel puţin, lipsă de bun simţ. Ca şi în cazul cu datoriile la gaze. Toate haitele care au luptat împotriva R. Moldova în 1992 nu achită niciun bănuţ pentru gaze, iar cei din dreapta Nistrului, care şi aşa plătesc dublu, trebuie să achite şi datoriile lor. Ăsta-i preşedinte? Parlamentul şi guvernul trebuie să analizeze urgent vizita lui Dodon la Moscova şi să pună punct la tot amatorismul lui.

Roman Mihăeş, analist politic

Avem, pe de o parte, un preşedinte Poroşenko, care acţionează conform Constituţiei, în interesele statului căruia i-a jurat credință, iar pe de alta, îl avem pe Ig. Dodon, pus să facă mai multe cedări unilaterale Rusiei, aşa cum o făcuse la vremea lor președinții Lucinschi şi Voronin, care au sperat că în acest fel vor obţine mai multă înţelegere din partea Moscovei. Cum a fost, ştim. Rusia nu ţine cont decât de interesele sale. Ceea ce ne poate bucura, comparativ cu perioada Lucinschi-Voronin, e că Dodon nu are împuterniciri şi nici acoperire juridică să poată face ceea ce promite. Va trebui invitat în Parlament şi la Guvern şi, în funcție de ce abateri se vor constata, să fie sancţionat conform legii.

Raisa Pădureanu, Liceul „Lucian Blaga”, Tiraspol

În stânga Nistrului, cei care au luptat împotriva R. Moldova în 1992 sunt asiguraţi gratis cu gaze. Şi pensionarii, şi invalizii cu cetăţenia rmn. Ceilalți plătesc. De unde s-au luat datorii de 6 miliarde USD? Aceste datorii sunt afacerea mafiei locale, cu care, probabil, vrea să se împartă şi Ig. Dodon. Dar chiar dacă această datorie ar exista, de ce s-o plătim noi? Cine l-a mandatat pe Dodon să promită aşa ceva? Noi, cei din Transnistria, care şi aşa nu avem zile bune din cauza regimului, acum trebuie să mai plătim şi datoria acestui regim? E dublă discriminare. Bătaie de joc. Morţii, dar şi viii Războiului de Independenţă din 1992 nu-şi pot găsi liniştea nici în morminte şi nici în viaţă.

Sergiu Chircă, economist, profesor universitar

Ce să compari? Poroşenko e un preşedinte luptător, Dodon e un preşedinte trădător. Primul luptă pentru ţara şi neamul său, celălalt – pentru interesele Rusiei în R. Moldova. Nu se ştie ce e în capul şi în buzunarul lui Dodon, dar nu miroase a bine. Poroşenko regretă că Rusia a ocupat Crimeea, Dodon – că Rusia nu a ocupat în 1812 toată Moldova. Ce trebuie să ai în cap ca să declari aşa ceva? Sau cealaltă declaraţie, despre datorii de 6 miliarde USD… Suma se ridică la 1750 USD pe cap de basarabean, inclusiv pentru nou-născuţi. Dar Transnistria are şi alte datorii. Rusia, spre deosebire de UE, nu a investit niciodată în Basarabia, Rusia a exploatat Basarabia? Şi aderarea noastră la Uniunea Eurasiatică a lui Putin va însemna exploatarea noastră în continuare, după regula celui mai mare şi mai puternic.

Natalia Moloşag, avocată

Dodon se declară preşedintele tuturor, dar se comportă ca un vasal al Rusiei. Avându-l pe Poroşenko în vecinătate, Dodon ar fi trebuit să dea dovadă de mai mult curaj în dialogul cu Moscova, el, însă, a ridicat din start mâinile în faţa lui Putin. La Moscova şi-a permis declaraţii total deplasate de la lege, de la valorile şi interesele naţionale şi trebuie să i se prezinte „facturi”, pe care să le achite. Parlamentul, Guvernul, societatea trebuie să se mobilizeze. Declaraţiile lui Dodon ne vizează pe toţi, chiar dacă nu au nicio şansă să se întâmple. Parlamentul nu trebuie să aştepte încheierea vacanţei. El trebuie convocat în regim de urgenţă. Lucrurile nu trebuie lăsate să degenereze în explozii sociale. R. Moldova nu are nevoie de instabilitate.