[sondaj] Dodon și Plahotniuc s-au înțeles?

PDM – în căutare de aliaţi. Democraţii se arată interesaţi să negocieze susţinerea unui candidat comun la alegerile locale din Chișinău, pentru a evita „riscul” ca puterea în capitală şi Chişinăul să încapă pe mâna „forţlelor politice care se opun integrării europene a R. Moldova” (n.r., a socialiştilor). Cel puţin asta reiese din mesajele expediate de PDM altor 4 formaţiuni: PAS (Maia Sandu), PPDA (Andrei Năstase), PL (Mihai Ghimpu) şi PPE (Iurie Leancă). PAS, PPDA şi PL au refuzat invitaţia, pe motiv că ea ar compromite forţele antioligarhice.

„1 plus 4”. Ar fi o soluţie de salvare a Chişinăului?

Nicolae Răileanu, expert electoral

Ar fi, dacă acest „1” nu ar fi PD. Așa, însă, democraţii vor face acelaşi joc pe care l-au făcut şi la prezidențialele 2016: au declarat sprijin Maiei Sandu, dar l-au ajutat pe Igor Dodon. Povestea asta cu „candidatul unic” s-a învechit. Nu sunt Plahotniuc şi Dodon adversari. Din momentul în care, în 2011, Dodon s-a vândut, după cum zice Voronin, şi au dezertat din PCRM, Plahotniuc îl are la mână şi îl ţine din scurt. Iar faptul că se mai acuză reciproc e pentru a arăta bine – unul în faţa europenilor şi altul la Moscova. Fac teatru. Care „candidat unic”? – dacă PDM o are candidată pe Silvia Radu. Că nu o spun – e una, dar se știe, se vede. Şi dacă se va întâmpla ca în turul doi să nu ajungă Radu, dar Ceban de la socialiști cu eventualul „candidat unic”, PD va merge cu Ceban, deşi Ceban nu cred că are mari șanse: e agresiv, brutal, intolerant.

Alecu Reniţă, Asociaţia Parlamentul-90

Propunerea PD-ului nu e una fezabilă. În cazul alianțelor cu PD, este foarte greu de pronosticat lucrurile. Una spun, alta fac. Şi pe interior, şi pe exterior. Propunerea lor e, mai degrabă, o capcană pentru opoziție, şi nu e pentru prima oară. Toți cei care au avut ori au înțelegeri cu ei, s-au fript. Mai cu seamă partidele care au intrat în alianțe de guvernare alături de PD. Cred că mult mai important e ca partidele din opoziție să se gândească ele cum ar fi să se înțeleagă în privința unui candidat unic pentru Chișinău. Este mult mai serios decât ceea ce propune PD.

Liliana Carasciuc, Transparency Internaţional

Părerea mea e că o inițiativă de acest gen nu poate veni din partea unui partid cu un rating simbolic şi cu reputația pe care știm că o are PD. Partidele de la noi care se afișează ca „pro-europene” prea mult vorbesc, speculează cu această teză de pro-europenism şi se ocupă mai puţin sau deloc de problemele cotidiene ale oraşului. Şi ale republicii, la fel. Ceea ce cred eu că ar fi bine e ca toate forţele antioligarhice să facă o alianță la nivel național împotriva sistemului.

Valentin Krîlov, comentator politic

Din momentul în care PD a făcut ceea ce a făcut cu Dorin Chirtoacă, PD şi PL nu mai au cum fi aliaţi. PL a fost supus, practic, represiunilor politice din partea PD. Şi la Primărie, dar şi în parlament. Relaţiile nu sunt simple nici între PD şi PAS sau PD şi PPDA. Doar PPEM-ul lui Leancă s-ar putea alinia cu PD. În rest, e un joc. Nu exclud că Plahotniuc şi Dodon s-au înţeles să repete seria a doua a alegerilor prezidențiale din 2016, când PD declara public despre faptul că o sprijină pe Maia Sandu, dar din umbră lucra pentru Igor Dodon. Cu declarațiile sale, PD i-a făcut doar rău Maiei Sandu. Aşa vor face şi aici. Lumii vor spune că sprijină „candidatul unic” al dreptei, ca să-l compromită, iar pe la spate vor lucra pentru „independenta” Silvia Radu. Iar în turul doi, dacă nu va trece Silvia Radu, sunt sigur că PD va lucra pentru socialistul Ivan Ceban. Plahotniuc se înţelege cu Dodon mult mai bine decât s-ar înţelege cu Sandu, Ghimpu sau Năstase.

Ion Dron, Asociaţia Justiţie şi Dreptate

Nu e o soluţie. Şi nu e real, pentru că acest lucru nu şi-l doreşte nici PD. Cei din PD au înţeles că, atunci când vrei să obţii ceva, trebuie să procedezi exact invers. Şi asta au făcut. Au venit cu ideea unui „candidat unic”, știind că opoziția o va respinge, dar va accepta provocarea şi se va separa pe partide şi tot genul de candidați. În această situație, dacă pe „dreapta” – că asta interesează PD-ul, se vor înregistra 10 sau mai mulţi candidaţi, Silvia Radu, ca „independentă”, va reuși, cu ușurință, să adune acele 2% de voturi ca să câștige alegerile. Şi asta pentru că Radu nu e candidatul nici al stângii, nici al dreptei, ci e candidatul nedeclarat al PD, pentru care PD va lucra din gros.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Maxim

    Dreapta nu se poate intelege si imi pare rau, astfel sunt avantajati socialistii atata timp cat se lupta astea intre ei.

  2. Lider Moldovan

    Măi, Maximușka! Cum nu poți tu înțelege! Dreapta și stânga au electorate absolut diferite! Unul din partidele de dreapta întră în turul doi! Așa în Chișinău a fost și așa va fi! Socialiștii nicidecum nu pot fi avantajați din ceia ce se face pe partea dreaptă! Pe partea dreaptă este cu totul alt electorat de cât cel al socialiștilor! În primul tur fiecare partid trebuie să aibă candidatul propriu. În turul doi va ieși candidatul socialiștilor de stînga pe primul loc și un candidat de dreapta pe locul doi. În turul doi candidatul de dreapta va câștiga în ciuda pârțâitului oligarhului! Singura condiție este ca dreapta să nu se atace între ei. Acest lucru nu se va întâmpla deoarece cei care își vor ataca aliațiii pe dreapta se vor compromite în fața electoratului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *