[sondaj] Dodon, datornicul lui Plahotniuc

Deşi se declară constant adversari înverşunaţi, socialiştii lui Igor Dodon şi democraţii lui Vlad Plahotniuc şi-au dat mâna vinerea trecută, în Parlament, şi au votat în grabă, fără avizul comisiilor de specialitate, două proiecte de lege – „votul uninominal” iniţiat de PDM şi „votul mixt” iniţiat de PSRM, chiar dacă iniţial preşedintele Dodon se declara împotriva schimbării sistemului electoral, iar speakerul Andrian Candu dădea asigurări că proiectele de lege nu vor intra în Parlament înainte de a fi avizate de Comisia de la Veneţia. Liberalii şi comuniştii au protestat, acuzându-i pe Dodon şi Plahotniuc de „cârdăşie” şi de „lovitură de stat”.

Dodon şi Plahotniuc: adversari sau parteneri?

Profir Tanasciuc, inginer

De unde adversari? Au mâncat aceeași pâine pe vremea când Voronin era președinte, iar Dodon era ministru la Greceanâi. Ce ar avea de împărţit? Toată rivalitatea lor e un joc. Şi chestia cu votul mixt – la fel. Că ei încearcă să ascundă acest lucru, e altceva, dar de clar şi aşa e clar. Dodon nu era preşedinte, dacă nu-l ajuta Plahotniuc. Iar acum Dodon îi întoarce „datoria”, aşa că nu văd de ce ne-am mira că au putut vota din mers, în prima lectură, două proiecte de lege, care să ajute PD-ul să rămână cât mai mult la putere. Ce va urma? Contează cum s-au înţeles… Acolo unde există interese comune există şi loc pentru înţelegere. Problema e că la noi oricine vine la putere se apucă să schimbe legile după placul său. Trebuie pus punct.

Anatolie Caraman, Asociaţia „Tiras-Tighina”

Politica e un joc. Mare, mică, bună, rea, depinde de jucător. Eu nu cred că e corect să punem semnul egalităţii între Plahotniuc şi Dodon. Sunt incomparabili. Ce a făcut Dodon de când e președinte? Se dă cu părerea pe Facebook, mai împrăştie nişte medalii şi pleacă periodic la Moscova, ca să-şi mai facă nişte fotografii cu Putin. Asta-i politică? „Pokazuhă”. Toată politica în stat o fac Guvernul şi Parlamentul. Analizaţi în câte vizite oficiale a mers Pavel Filip şi în câte Igor Dodon. Sau câte vizite oficiale a primit Filip şi câte Dodon? Sau încotro bate Dodon. Plahotniuc şi Dodon nu pot fi parteneri. Că se întâlnesc, discută, mai iau şi nişte decizii – de ce nu? Sunt la guvernare. În rest, nu cred că-i leagă ceva.

Mihai Cernencu, politolog

Nu poate spune nimeni cu exactitate dacă e una sau alta. Poate fi o chestie de cartel, pentru care PD şi PSRM ar avea anumite înţelegeri. Aşa cum a fost cu ambasadele, putea fi şi aici. Ştim că „votul uninominal” s-a lovit de încrâncenarea partidelor politice şi a societății civile, care au apelat inclusiv Comisia de la Veneţia, iar asta a complicat lucrurile. Ca să le simplifice, PD a cerut, probabil, ca PSRM să vină cu o alternativă – „votul mixt”, despre care s-a zis că ar fi fost scris tot de PD. Ştim câte critici a atras proiectul. Cu toate astea, varianta comasată a celor două proiecte a fost votată în Parlament. Și nu cu 52 de voturi, dar cu 74. Şi nu după Comisia de la Veneţia, dar până, ca să i se prezinte Comisiei dovada că în societate există consens şi că a fost găsit compromisul – votul mixt. Este un scenariu, convenit între cei doi… Personal nu cred că există sisteme electorale bune şi rele. Există electoratul aşa cum este, care ştie sau nu ştie să citească programele electorale şi care are sau nu are asigurată libertatea alegerii. În rest – nu văd probleme, fie că e vorba de votul uninominal sau de cel mixt. De fapt, dacă nu am fi avut experiența Găgăuziei, când toţi deputaţii independenţi s-au pomenit peste noapte membri ai unui singur partid, poate că nu ar fi existat atâtea semne de întrebare. Dar aşa există.

Alexandra Cann, Asociaţia Patronală APIUS

Şi una, şi alta. Votul de vineri este un parteneriat prin cârdăşie. Trebuia să înţelegem încă atunci când a fost retras din cursă M. Lupu că i se face un favor lui Dodon şi că, între Dodon şi Sandu, Plahotniuc l-a ales pe Dodon, pentru că e şantajabil şi îl va putea pune „la treabă” când va avea nevoie. Ceea ce s-a și întâmplat cu votul mixt. Plahotniuc, deși și-a dorit, a știut că votul uninominal nu va trece. Şi nu pentru că nu e bun, ci pentru că nu e bună situaţia. Nu funcționează legea. Cazul Găgăuziei cu „independenţii” a fost suficient. Şi s-a ales șmecheria cu „votul mixt”, care oferă PD mai puține șanse decât uninominalul, dar oricum destule pentru a rămâne la putere. A fost o șmecherie. Acum contează ce va zice Comisia de la Veneția.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. miroslav

    sa se arunce unul pe altul in buzunarul lui Plahotniuc, Maia si Dodon avand o intelegere – este o strategie geniala de dezinformare!

  2. Ce facem noi cetateni, facem ecutai si ne complicam singuri pe noi? Dar pe cine l-am sutinut la proteste sa obtina alegeri directe al presedintelui? Nu pe DODON si Nastase cu Usatii?

  3. Realist

    Au votat in prima lectura,apoi s-a spus destul de clar ca asteapta avizul Comisiei de la Venetia, apoi o sa vada ce o sa faca mai departe! Nu manipulati!

  4. Alexandru

    Nu-i de negat aici, careva intelegeri intre PDM si PSRM sunt, asta-i politica doar. Totodata ei sunt adversari, Dodon sta si viseaza cum sa-i ia locul lui Plahotniuc si sa instaureze aici un regim rusesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *