Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] „Dodon are putere. Să…

[sondaj] „Dodon are putere. Să se apuce de treabă”

Igor Dodon vrea mai multă putere. ”Președintele” a cerut, printr-un demers adresat speakerului Andrian Candu, ca până pe 24 martie legislativul să opereze modificări în Constituţie şi să-i acorde drepturi suplimentare de control asupra parlamentului. Dacă nu, „îmi rezerv dreptul” să iniţiez un referendum, a avertizat Dodon. Iniţiativa preşedintelui a adunat, deocamdată, 24 din cele 34 de semnături minim necesare. 

La ce îi trebuie lui Ig. Dodon mai multă putere?

Valentin Krîlov, comentator politic

Dodon are destule prerogative pentru un stat parlamentar, în care preşedintele e una din ramurile puterii, şi nu singura. Altceva e că Dodon vrea toată puterea şi crede că dacă dizolvă parlamentul şi face alegeri, toată lumea e cu el. Aberaţii. Ce am văzut din urma lui de când e preşedinte? Scăldatul la copcă, schiatul la Soci, doua vizite la Moscova şi una la Tighina, pe lângă câteva declaraţii şi pretenţii la mai multă putere. Nu cred că parlamentul va merge pe mâna lui. Lucrurile în lume sunt prea complicate, iar Dodon pluteşte în nouri. Dacă rupem relaţiile cu UE, e catastrofă. Relaţiile cu Rusia nu ne salvează. Dodon crede că Rusia e „peștişorul de aur”, iar el este cel cu poftele. Rusia nu are bani pentru Moldova, Rusia are probleme sociale serioase, plus cheltuieli de armată, plus Crimeea…

Grigore Plămădeală, pictor

Știm că preşedintele numeşte guvernul, reprezintă Moldova în relaţiile internaţionale, semnează acorduri, tot prin el trec judecătorii, procurorii, ambasadorii, preşedintele este comandant suprem și preşedintele Consiliului de Securitate, poate dizolva parlamentul şi numi alegeri anticipate… E puţin? De s-ar apuca de treabă. Dar el nu e cu gândul la Moldova. El vrea mai multă putere ca să facă interesele Rusiei în Moldova, să ne scoată din UE, să federalizeze Moldova, să ne ducă în Uniunea Vamală cu Rusia. Una-două şi-i la Putin. S-a certat cu Ucraina, cu România, cu europenii, cu americanii. Vrea să ne vândă Rusiei. Păi aşa ajungem la război.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Femeilor 50×50

Mai multă putere place oricui. Şi Dodon nu e o excepţie. Contează, însă, ce faci cu ea, iar preşedintele, am impresia, nu ştie ce să facă nici cu cea pe care o are. În parlament, iniţiativa sa nu va trece şi nici nu-i văd rostul, pentru că nu cred că o persoană, fie ea şi preşedinte, poate fi mai deşteaptă în decizii decât 101 deputaţi. Mare lucru nu va rezolva nici referendumul, care e unul consultativ. Se va face tam-tararam, se vor cheltui nişte bani şi cam atât. Dodon înţelege acest lucru, dar, oricum, va merge înainte și ne va speria cu referendumuri și alte initiative, pentru că vin alegerile din 2018, iar el știe că nu va reuşi să realizeze nimic serios din ce a promis, dar de vrut va vrea să fie la vedere, să nu uite lumea de el. Sunt chestii de promovare politică. Asta face Dodon.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Președintele a dat-o în bară. Ca să fie votat, la alegeri a promis lucruri care nu țin de atribuțiile și competențele sale, iar acum se plânge că nu are putere. Putere pentru ce? Pentru a lupta cu parlamentul? Pentru a face jocurile Rusiei? Pentru a ne aduce la situație de război, ca în Ucraina? Ceea ce cere Dodon e inacceptabil. Parlamentul nu va ceda. Și va proceda corect și legal. Și în ierarhia puterii fiecare trebuie să își știe locul. Și Dodon a știut foarte bine ce i se poate și ce nu i se poate unui președinte. A făcut teatru, a vrut să placă mulțimii, să placă lui Putin, care l-a sprijinit în alegeri, a făcut și continuă să facă piar electoral. În 2016 a făcut-o ca să fie ales președinte, iar acum o face pentru că vrea și parlamentul. În rest nu-l interesează nimic.

Andrian Candu, şeful Parlamentului

Într-o democraţie parlamentară un preşedinte responsabil nu înaintează ultimatumuri Parlamentului. Preşedintele Dodon, însă, în dorinţa de a supune Parlamentul, are falsa senzaţie că aş fi poştaşul care duce scrisori deputaţilor. Îl invit pe preşedinte să se adreseze direct deputaţilor, or modalitatea de comunicare instituţională cu fracţiunile îi este familiară… Prin încercarea de a extinde competenţele preşedintelui, Igor Dodon vrea să transforme Parlamentul într-o anexă a Preşedinţiei, însă iniţiativa sa nu are nicio perspectivă. În opinia mea, este doar încă o încercare politică de a ieşi în evidenţă. Aştept cu interes să văd cine vor fi semnatarii iniţiativei (declarație de presă).