Sondaj despre şeful SIS

Şeful SIS, Gh. Mihai, a fost demis de Parlament, la cererea premierului Filat, cu votul PCRM şi PLDM. V. Voronin vine cu un candidat nou pentru această funcţie – Iurie Roşca.

Ce credeţi că poate face Roşca din ceea ce nu au făcut alţi şefi de Securitate până la el?

Iurie Colesnic, scriitor, istoric

Securitatea, prin definiţia sa, este un apărător al imunităţii statului. La noi, din păcate, rolul SIS a fost redus la minimum. Imunitatea R. Moldova, ca stat, e foarte redusă. De aici şi riscurile de securitate ecomomică, financiară şi chiar teritorială pe care le avem. E o consecinţă a guvernărilor. Asta au vrut şi, probabil, asta vor şi mai departe: SIS să-i protejeze şi să le apere interesele lor, nu ale statului. SIS a avut parte şi de buni profesionişti, dar au fost constrânşi să cedeze. Voronin, prin instalarea lui Reşetnicov la Securitate, a compromis-o total. Atât timp cât SIS, ca şi kgb-ul la sovietici, va fi partajat politic,nu se vor produce schimbări esenţiale. Jocuri, nimic mai mult. Ce poate face Roşca? Nişte scandaluri politice. Atât. Un şef de SIS trebuie să fie bine şcolit în domeniu şi tot atât de bine intenţionat.

Nicolae Osmochescu, doctor în drept, ex-ambasador

După căderea URSS, statutul acestei instituţii s-a schimbat. SIS este, în tot cazul, trebuie să fie, conform legii, sub control civil şi o persoană cu experienţă politică ar fi un avantaj pentru această funcţie. S-ar orienta mai simplu în subsolurile politice de la noi. Însă, doar experienţa politică e prea puţin pentru această funcţie. Un director SIS trebuie să fie un foarte bun profesionist. Chiar dacă nu are şcoală specială, el trebuie să fie, cel puţin, un jurist bun. Dar, mai zic o dată, şi o experienţă politică bună contează. În acest sens, Roşca s-a realizat, a reuşit în politică mai multe decât alţii, iar dacă se va întâmpla să ajungă la SIS, el trebuie să realizeze un lucru esenţial, şi anume: SIS-ul nu trebuie să fie sub un partid sau altul, SIS-ul trebuie să fie sub Constituţie.

Zoia Jalbă, ex-deputat

Nu are cum să se întâmple schimbări de situaţie. Aceste schimbări pot avea loc doar dacă pleacă comuniştii din politică, nu dacă vine Roşca la SIS. Sugestia lui Voronin ţine de o prietenie mai veche cu Roşca. După felul în care a procedat Roşca în ultimii ani, nu cred că mai are vreo relevanţă să ne legăm mari speranţe de el. Dacă a vrut să schimbe ceva la SIS, aşa după cum susţine, trebuia s-o facă atunci când a avut mandat oficial, că a fost, inclusiv, vicepreşedinte de Parlament după 1998. Dacă Voronin are atât de multă încredere în el, de ce, în 2005, l-a numit la SIS pe Reşetnicov şi nu pe Roşca? Graţie lui Roşca (şi nu doar lui), am fost readuşi după 2005 pe orbita de pe care plecasem la începutul anilor ‘90. Aşa că nu va schimba Roşca la SIS nimic. E o iluzie, dacă crede, cumva, cineva în ea.

Andrei Covrig, Asociaţia George C. Marshall-Moldova

În politica autohtonă e posibil orice: o vacă să o paşti în pom şi orezul – vorba chinezilor, să-l usuci cu vorbe. De ce nu ar apărea Iurie Roşca în fruntea SIS? Are experienţă politică, a fost pe timpuri şi curatorul acestei instituţii şi, principalul, va avea un vot sigur al comuniştilor în Legislativ… Relaţia de dragoste roş-oranj are rădăcini mai vechi. Roşca va intra într-o junglă bine cunoscută de el. Pe timpuri, a avut suficiente investigaţii jurnalistice care ţin de situaţia şi de actorii din această junglă. Cât priveşte randamentul acestei instituţii cu Roşca, se poate întâmpla orice. Să nu avem dubii: atenţiei lui Roşca nu-i vor scăpa chestii ca, bunăoară, atacurile raider asupra băncilor. Dar avem şi alte candidaturi bune. De ce în fruntea SIS nu ar fi propusă Vitalia Pavlicenco, de exemplu?

Gheorghe Susarencu, jurist, ex-deputat

Roşca, dacă-i să credem celor scrise în presă, nu e om străin Securităţii. Cunoaşte sistemul. Şi dacă propunerea vine de la Voronin, cred că Voronin ştie ce spune. Numai că Roşca a avut şansa să schimbe nişte lucruri la SIS pe când era în Parlament. Eram deputat pe când Roşca a administrat Comisia parlamentară pentru securitatea statului. Am avut mai multă transparenţă în activitatea SIS? Sau acces la arhivele kgb-ului sau la dosarele personale? Nu. Avem o Lege a Lustraţiei? Nu cred că Roşca va face mai mult decât a făcut, la vremea sa, generalul Botnaru. Acela tăcea şi făcea. La şefia SIS poate pretinde şi Roşca, şi oricine altul, dar cu o singură condiţie: să vrea şi să poată apăra securitatea acestui stat, mai ales cea economică, în condiţiile zilei de azi, când business-ul privat a dat buzna la putere.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. vlad

    POATE TRADA LA TIMP SI LA LOCUL POTRIVIT si deloc nu e intamplatoare “scoaterea lui din naftalinaa”

  2. Harbuz

    Cum se zice moldoveneste, priehali… Asta e “Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti”, promisa de Filat in 2009, daca Voronin dicteaza cine sa fie sef la SIS, procuror general sau chiar Presedinte?! Pentru ce au luptat tinerii in 2009 si unde s-a ajuns…

  3. misa

    pacat, se pare, ca pe acesta lau “trimis”, ca era un om de treaba, dar cu noua propunere ce sa zic, dupa atata practica in copaci, pe sub copaci, de ce nu si la sis, oricum de cand lumea era la “fara frecventa”, asa, ca acum fa vi la zi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *