Sondaj despre omorul de la Vadul lui Vodă

«… Moartea unui om  nu a avut nicio justifcare. Declaraţiile dlui Kuzmin depăşesc orice normă de cinism şi de tot ce este posibil.”
(Din declaraţia preşedintelui interimar, M. Lupu)

Care va fi reacţia Moscovei la protestele şi declaraţiile oficiale de până acum în incidentul de la Vadul lui Vodă:
a) Îşi va rechema ambasadorul?,
b) Va accepta resetarea misiunii de pacificare?,
c) Se va limita la o scuză protocolară pentru moartea lui V. Pisari?,
d) Nu va reacţiona în niciun fel.

 

Valeriu Pasat, ex-ministru al Apărării

Depinde pe ce poziţii se va situa conducerea R. Moldova. Ambasadorului, am auzit, oricum, i-a expirat mandatul, aşa că nu ştiu dacă retragerea lui rezolvă mare lucru. Declaraţii pot fi făcute multe şi de tot genul, dar deciziile trebuie să aparţină celor din conducerea statului, care au mai multă informaţie şi cunosc mai bine situaţia. Lucrurile trebuie privite în perspectivă. Nu cred că e cazul să ghicesc ce ar putea face Rusia. Dacă Chişinăul va decide că este în interesul R. Moldova să fie retras ambasadorul, înseamnă că va pune problema retragerii lui, dacă va decide că trebuie demilitarizată zona de securitate, atunci va trebui să ceară demilitarizarea… şi aşa mai departe. Oricât de regretabil ar fi ceea ce s-a întâmplat, deciziile de mai departe trebuie să reiasă din interesele R. Moldova.

Nicolae Osmochescu, ex-ambasador

Toate declaraţiile, vizavi de retragerea ambasadorului, nu vor avea vreo relevanţă dacă Ministerul nostru de Externe nu va cere, oficial, acest lucru Rusiei, printr-o notă diplomatică. S-ar putea ca V. Kuzmin să fie declarat «persona non-grata», dar, iarăşi, decizia trebuie să fie una oficială. Aşa că, până la reacţia Moscovei, trebuie să avem reacţia Chişinăului. Cât priveşte «scuzele protocolare», în limbajul diplomatic există noţiunea de «dezavuare», ceea ce înseamnă că în răspunsul oferit Chişinăului, Rusia s-ar putea detaşa de declaraţiile lui Kuzmin, calificându-le ca personale şi regretabile, exprimându-şi, totodată, regretul şi pentru cele întâmplate la Vadul lui Vodă. Ar putea fi. Mai mult, nu cred. Demilitarizarea sonei de securitate nu intră în calculele Rusiei.

Anatol Ţăranu, analist politic

Mai degrabă, totul se va reduce la nişte scuze protocolare – dacă vor fi făcute şi acestea. Interesul Rusiei e de a-şi păstra militarii la Nistru. Nu există, deocamdată, o forţă serioasă, care să influenţeze schimbrea situaţiei. Dependenţa economică faţă de Rusia face atentă, la relaţiile cu ea, mai multă lume. Faptul că lumea protestează e bine. «Cazul V. Pisari» a readus în atenţia opiniei publice internaţionale problema păcii la Nistru. S-a văzut că lucrurile nu sunt aşa după cum le prezintă Rusia. Pe de altă parte, avem şi reacţia mai multor partide politice şi actori internaţionali, care cer înlocuirea pacificatorilor militari cu o misiune civilă sub mandat internaţional. Numai că acest lucru s-a cerut şi mai înainte, dar Rusia a refuzat. Va ceda Rusia de data asta? Puţin probabil.

Iurie Roşca, politician

Despre retragerea ambasadorului Rusiei se vorbea de mai multă vreme, încă până la cazul tragic de la Vadul lui Vodă. Aşa că nu-i exclus ca după gafa diplomatică, care nu face bine unui stat mare precum Rusia, ambasadorul să fie rechemat şi să urmeze şi scuzele de rigoare. Cât priveşte reformatarea forţelor pacificatoare, ne putem aştepta şi aici la schimbări de situaţie. Moscova este conştientă şi ea că fără o modificare a mecanismelor de soluţionare a diferendului transnitrean, lucrurile nu se vor mişca înainte. Ceea ce nu se va întâmpla, cu siguranţă, ţine de retragerea armatei a 14-a. Rusia nu va da înapoi cu nimic în acest sens. Soarta dosarului transnistrean depinde de relaţiile Moscova – Berlin. Atât timp cât ele vor avea nevoie una de alta, şansele rămân mari şi pentru noi.

Victor Popa, preşedintele Comisiei juridice, Parlament

Nu se va întâmpla nimic. Rusia nu se înscrie în standardele internaţionale. În mod normal, ar fi fost corect să-şi fi prezintat scuzele de rigoare şi să-şi fi retras ambasadorul fără să i se ceară, mai ales că acesta nu e la prima abatere de la rigorile diplomatice. Cât priveşte demilitarizarea zonei de securitate, evenimentele din ultimele zile arată că Rusia nu e gata pentru pace la Nistru. Tiraspolul s-a declarat  împotriva transformării misiunii de pacificare în una civilă şi a pornit să baricadeze din nou căile de acces în zonă. Nu cred că Rusia îşi va prezenta, cel puţin, scuzele protocolare pentru moartea lui V. Pisari. Dimpotrivă, s-ar putea să pretindă scuze Chişinăului ori să ceară înăsprirea regimului de control în zona de securitate. Cred că e bine să aşteptăm rezultatele anchetei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Grig

    bla-bla.
    rosca 2 lei gauriti,pasat 2 fete,osmo 2 barci,popa culmea idiotismului cu asteptarea rezultatelor anchetei.de la acestia sa asteptam anchete? parca mai avem o ancheta de aproape 3 ani cu ev.din aprilie cu cinci omorati si niciun asasin la duba.
    nici lui vadim nu i se va face dreptate si nici nu se porneste de la interesele moldovei,pt ca moldova tre sa linga cizmele moscovei,in loc sa-si caute surse de gaze cu bani,doar nu ne da gratis moscova,sau sa caute piete de desfacere a vinului.pt ca avem 5-6 haimanale la putere care au grija de biznesul lor,nu de interesele tarii.
    scuzele rusiei ar inseamna recunoasterea ocupatiei militare si n-o va face.maldavanii milogi nu-s demni de respect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *