Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sondaj despre implicarea bisericii în…

Sondaj despre implicarea bisericii în politică

Înalte feţe bisericeşti, din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, participă la acţiunile de protest organizate de PCRM împotriva guvernării AIE.

Ce avantaje ar avea preoţii din implicarea lor în politică în R. Moldova, unde, oficial, biserica este separată de stat?

Ana Guţu, parlamentară PL

R. Moldova, chiar şi după 20 de ani de suveranitate, nu este încă un stat laic, iar biserica nu are un rol edificator, aşa ca în Statele Baltice. Aici se resimte tot mai mult lipsa unei biserici autocefale. În aceste condiţii, biserica pro-moscovită este în strictă dependenţă de partidele cu aceeaşi orientare. Aşa cum PCRM reprezintă extrema stângă, pro-rusească, Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei, din subordinea Patriarhiei Rusiei, nu poate avea altă orientare decât una pro-estică. E ştiut şi faptul că exponenţii Rusiei din R. Moldova nu-şi schimbă prea simplu mesajele. Cât despre Mitropolia Moldovei, aceasta nu apără interesele populaţiei majoritare. Această structură niciodată nu va accepta şi nu va sprijini integrarea europeană a R. Moldova.

Mihai Godea, parlamentar, preşedinte PAD

În actualele condiţii, e regretabilă implicarea atât de încrâncenată a feţelor bisericeşti în campaniile politice. Cei care recurg la astfel de acţiuni nu conştientizează, probabil, că asemenea practici nu fac decât să decredibilizeze biserica, instituţie care, potrivit sondajelor, se mai bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor. Biserica, dacă respectă acest rating, ar trebui să se îngrijească de sufletele creştinilor, şi nu de activităţile politice ale unor lideri de partide. De altfel, dacă e să ne amintim, unii dintre preoţi au şi un vast istoric în acest sens, astfel încât, gestul lor nu mai uimeşte pe nimeni. Consecinţele, însă, se vor răsfrânge oricum asupra bisericii, iar responsabilitatea deplină revine politicienilor şi feţelor bisericeşti care recurg la asemenea practici.

Andrian Candu, parlamentar PD

În general, privesc cu mari rezerve orice fel de implicare a bisericii în viaţa politică, indiferent de faptul dacă susţine dreapta sau stânga, mai ales că, din punct de vedere oficial, biserica este în afara statului. Acest statut ar trebui să dicteze imparţialitatea feţelor bisericeşti. Totuşi, afilierea unor reprezentanţi ai bisericii ortodoxe din Moldova la PCRM, partid care a desfăşurat cea mai cruntă teroare împotriva bisericilor şi a preoţilor, sugerează că feţele religioase de la noi sunt inconsistente sub aspect spiritual şi moral. De ce fac acest lucru? Probabil, au vreun angajament din trecut sau chiar unul actual. Ar putea fi vorba şi despre o banală lipsă de cultură religioasă. Totuşi, preoţimea nu ar trebui să uite că îşi desfăşoară activităţile într-o ţară ortodoxă.

Eduard Muşuc, parlamentar PCRM

Nu am reuşit să urmăresc reportajele despre participarea unor înalte feţe bisericeşti la mitingurile de la sfârşitul săptămânii, dar vreau să spun că implicarea preoţilor în politică nu este o premieră. Diferiţi preoţi participă la diferite evenimente, organizate de diferite partide. Eu nu am văzut cum episcopul Markel a scandat “Jos Alianţa”. Nici pe stareţul Filaret nu l-am văzut, dar cred că mesajele lor împotriva promovării Legii antidiscriminare, în formula actuală, sunt foarte importante. Să fiu înţeles corect, eu nu mă pronunţ împotriva unei astfel de legi, dar împotriva acordării de drepturi speciale homosexualilor. Acţiunile AIE trebuie taxate.  Preoţii, de asemenea, nu uită contribuţia PCRM, în perioada 2001-2009, la restaurarea bisericilor.

Valeriu Streleţ, parlamentar PLDM

E atât de stupidă participarea unor înalte feţe bisericeşti la acţiunile de protest organizate în aceste zile de PCRM împotriva guvernării AIE, încât e dificil să comentezi o astfel de situaţie, mai ales că aceste ieşiri ale lor sunt destul de artificiale. Ei se pronunţă împotriva adoptării Legii antidiscriminare, dar, de fapt, transmit mesaje politice împotriva actualei guvernări şi, se pare, s-au implicat deja în campania electorală în favoarea PCRM. Greu de spus ce anume determină aceşti preoţi să se implice în politică. Cineva ar putea spune că, până la urmă, este dreptul lor, ei sunt liberi să facă ceea ce le dictează conştiinţa. Eu aş spune: Dumnezeu să-i judece. Cred că acesta e cel mai adecvat răspuns.