Sondaj despre alegerea şefului statului

Parlamentul are de ales şeful statului. De ce fel de preşedinte are nevoie R. Moldova? Şi de unde să-l luăm?

 

Loreta Golic, contabilă

Ne trebuie un preşedinte de care ne lipseşte, care s-ar gândi la lume şi ar trăi cu problemele oamenilor. Un preşedinte trebuie să fie cu dreptate pentru toţi. Parlamentul a luat o hotărâre şi am văzut că-i obligă pe candidaţi să treacă un control medical. E bine, dar e prea puţin ca un preşedinte să fie sănătos doar din punct de vedere medical. El trebuie să fie un om bine pregătit, cărturar, bine crescut, foarte bine educat, să nu spună una şi să facă alta, să fie cu frică de lege şi de Dumnezeu – după cum zic bătrânii. Nu ştiu dacă trebuie căutat în altă parte, cred că el poate fi găsit şi în Moldova. Numai că depinde ce va vota  Parlamentul, că ceea ce vrem noi e una şi ceea ce aleg ei e alta. Dacă am alege noi preşedintele, ar fi altceva. Dar aşa…

Boris Bechet, actor

Trebuie să fie un om cinstit, cumpătat şi înţelept, dacă e posibil. Asta ar fi să-i cerem, întâi de toate, unui pretendent la şefia statului – dacă ar fi să depindă de noi. Dar, pe noi vedeţi că nu ne mai întreabă nimeni. Alegerea o fac alţii. De fapt, încearcă s-o facă  şi, deocamdată, pe loc. Dacă ar trebui să fie de peste mări şi ţări, înalt, frumos, blond sau brunet, cred că asta contează mai puţin. Noi am avut în istoria Moldovei domnitori şi şchiopi, şi cârni, şi cumpliţi, dar vrednici, care au fost stăpâni pe domnie şi au avut grijă de moşie. Parlamentul le-a cerut candidaţilor să treacă şi nişte teste medicale. Nu e rău, dacă ar fi pe cinste. Mai rău ar fi dacă ar trebui să treacă şi detectorul de minciuni. Atunci, la sigur, rămânem fără preşedinte.

Maria Fusu, pedagog

R. Moldova are nevoie de un preşedinte responsabil, inteligent, cult, cu dragoste de ţară şi popor. La noi, din păcate, preşedinţii nu prea se gândesc sau se gândesc mai puţin la ceea ce ar trebui să facă în primul rând. Nu avem un cult al onoarei. Toate în lumea asta se măsoară în bani. În R. Moldova nu e mare lucru să fii preşedinte – e mare lucru să fii un preşedinte bun. De unde să-l luăm? Să-l cerem de la Dumnezeu. Din altă parte, de unde? Ştiu că Parlamentul a pus condiţii, ca fiecare pretendent la preşedinţia statului să fie testat medical. E bine, nu zic, pentru că un preşedinte are nevoie şi de multă sănătate. Dar, mă întreb, de ce nimeni nu a pus problema integrităţii morale a pretendenţilor? Chiar nu e o problemă în R. Moldova?

Valentina Gavriliţă, muncitoare

Credeţi că părerea mea ar putea schimba ceva? Un preşedinte trebuie să fie ca un părinte, să aibă grijă de oameni. Lumea muncitoare o duce foarte greu. Nimeni nu-şi bate capul de omul simplu. Şi nu vrem mult, vrem să avem de lucru, să câştigăm un ban şi să ne căutăm de viaţa noastră. Am copii, nu vreau să plec nicăieri în altă parte, să-mi las familia, să-mi las copiii, că vedem la ce aduc aceste plecări: copii pe drumuri, familii despărţite. Tragedii. Şi lumea tot pleacă şi pleacă. Măcar la cei care au mai rămas să se gândească cineva. Dar nu se vede. Poate, dacă am alege noi preşedintele, ar fi altceva. Dar iar nu ştim, că la noi toţi îs legaţi unii cu alţii, îs neamuri, cumătri, cuscri, şi numai la lume nu se gândesc.

Eugen Mamot, compozitor

Un preşedinte trebuie să fie un om bun, inteligent, de-o cumsecădenie exemplară, cu viziuni largi şi să nu fie bolnav de bani. Nu cred că trebuie căutat, neapărat, în altă parte, poate fi găsit şi la noi. Eu, personal, dacă aş putea, aş vota pentru Ion Hadârcă sau Ion Ungureanu. Şi nu înţeleg de ce Parlamentul nu caută acolo unde e de găsit. Preşedintele trebuie să fie omul care să vadă R. Moldova de la altă înălţime, să aibă principii, să poată împăca lucrurile şi lumea, dar nu s-o scoată în stradă. La domnie, totdeauna, au fost mari cei care au fost cu grijă şi milă pentru mulţime. Domniile cer sacrificii. La noi, însă, cei care se vor preşedinţi numai nu la sacrificii se gândesc. Cred că alegerea preşedintelui trebuie dată pe mâna alegătorilor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Stef

    Putem sa-l gasim si in Moldova,un presedinte.Dar unde daca nu aici,sau poate il aduceti pe Jirinovschi? Functia de presedinte cere sa fii cetatean al statului respectiv si domiciliu cel putin ultimii 5 ani pe teritoriu.Controlul medical include in primul rand partea de psihiatrie;sa nu fie oligofrenic,adica imbecil.Dar cine dintre specialisti ar indrazni se dea un astfel de certificat sa zicem,lui Voronin? Insa unde legea nu functioneaza si coruptia infloreste,astfel de controale nu le ia nimeni in serios.

  2. AVRAAM

    Ba!!!!!Ce oameni maturi,dar cred în poveşti!!!Preeledintele este ales pentru ca în rînd cu premierul şi spicherul să “mulgă” bugetul,să fure,să “partajeze”,să împartă bucatele dulci şi să nu fie judecat pentru asta,ha-ha-ha-ha!!!!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *