Sondaj: demiterea şefului SIS şi fuga lui Baghirov

Demiterea şefului SIS s-a făcut «prin cererea lui Vlad Filat, la comanda Moscovei…, pentru că a apărut dosarul Baghirov» (Din declaraţia liderului PL, M. Ghimpu)

Gh. Mihai a fost demis pe 13 octombrie. Tot în aceeaşi zi este trecut sub arest la domiciliu rusul Ed. Baghirov, acuzat de provocarea tulburărilor din 7 aprilie 2009. Pe 18 octombrie, Baghirov evadează din Moldova.

Demiterea lui Mihai şi fuga lui Baghirov sunt o coincidenţă de situaţie sau un aranjament politic?

Anatol Plugaru, ex-ministru al Securităţii

Nu, nu e o coincidenţă. Şi aici trebuie să-i dau dreptate lui Ghimpu. Există mai multe semnale care arată că lucrurile au fost aranjate. Ştim că premierului Filat nu i-a fost deloc simplu să obţină întrevederea cu Putin şi s-ar putea ca eliberarea lui Baghirov să-i fi fost cerută. Se vede că Filat a acceptat şi nu cred că nejustificat. În practica internaţională acest lucru este destul de răspândit, atât că nu ştim ce i s-a cerur Rusiei în schimb şi dacă i s-a cerut. Deocamdată s-a spus ceva despre preţul la gaze. Dar  vom vedea. Oricum, lui Putin acest lucru îi convine electoral, dar este şi o chestie de imagine pentru Rusia că şi-a scos cetăţeanul de sub arest. În rest, evadarea lui Baghirov nu a fost o problemă. În R. Moldova există peste 50 de ofiţeri ruşi de rang înalt, cu tot felul de acoperire, inclusiv diplomatică. Aşa că s-a lucrat profesionist.

Ghenadie Vaculovschi, expert în drept

Tentaţia de a crede că a fost un aranjament, convenit între Filat şi Putin, e foarte mare. Nu există, însă, probe certe, tot la fel cum nu există temei să excludem că Moscova i-ar fi cerut acest lucru lui Filat. Se ştie că, la nivel oficial, Moscova a cerut de mai multe ori eliberarea lui Baghirov. Nu ştiu, însă, dacă ar exista o legătură directă între demiterea lui Mihai şi evadarea lui Baghirov. Demiterea are alt subtext: lupta politică în cadrul AIE pentru sferele de influenţă în domeniile-cheie. În rest, toate sunt detalii complementare. Ceea ce nu poate fi pus la îndoială că a fost foarte bine organizat, este evadarea propriu-zisă. Aici lucrurile au fost aranjate în aşa fel, încât să nu se mai poată da de capăt. Ar fi fost, poate, o scuză în toate dacă Filat i-ar fi cerut lui Putin eliberarea lui Ilie Cazac în schimbul lui Baghirov. Din păcate, n-a fost.

Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

E vorba de un scenariu de până la 7 aprilie, în care au fost implicate şi forţe politice liberal-democrate, şi presa. Dacă Baghirov ar fi fost scuturat mai tare, s-ar fi aflat mai multe, dar fiind omul unor servicii străine, a fost cruţat… În fuga lui Baghirov transpare o protecţie liberal-democrată. Filat acuză implicarea politicului în activitatea instituţiilor statului, dar fuga lui Baghirov tocmai asta arată: implicarea PLDM în actul justiţiei. SIS-ul a căutat să iasă de sub controlul politicului în cazul Baghirov, dar nu a reuşit. Demiterea lui Mihai şi eliberarea lui Baghirov s-a făcut de Rusia, cu mâna forţelor politice controlate de ea la Chişinău. De ce? Pentru a stopa, mai departe, dosarul 7 aprilie.  Filat vrea să ajungă Nr.1 la inima lui Putin. În schimbul eliberării lui Baghirov, el speră să obţină sprijinul politic al Rusiei la guvernare.

Anatol Petrencu, istoric

Nu-i exclus să fie mâna Moscovei. La fel cum a fost şi în cazul eliberării lui Smirnov. Dar fără implicarea instituţiilor statului, fără o comandă politică, evadarea lui Baghirov nu ar fi fost posibilă. Dacă Baghirov este, cu adevărat, agent secret al Rusiei, care a avut misiuni speciale în R. Moldova, era de aşteptat ca Moscova să nu-l lase pe mâna Chişinăului. Faptul că pentru demiterea şefului SIS au votat comuniştii şi liberal-democraţii, la cererea premierului Filat, de acuma e un semn că ceva nu e curat. S-ar putea să fie adevărat că, dacă Baghirov ar fi rămas sub arest, ar fi ieşit la suprafaţă mai multe lucruri care ar dovedi complicitatea lui Filat, Voronin şi  a Moscovei în evenimentele din 7 aprilie. Generalul Mihai, se vede, nu a vrut să tacă  şi a fost sacrificat. Sub cu totul alt pretext, motivul fiind, totuşi, 7 aprilie.

Roman Mihăieş, analist politic

Cazul Baghirov, ca şi cazul Mihai, sunt cazuri politice, cu diferenţa că primul vizează implicări din afară în viaţa politică şi geopoliticul de la Chişinău, iar cel de-al doilea este consecinţa primului. Şi acesta este lucrul cel mai grav din ce s-a întâmplat în intervalul 13-18 octombrie, şi anume: că Rusia poate schimba la Chişinău orice şi oricând îşi doreşte. Baghirov a fost arestat sub acuzaţia de a fi unul dintre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie. Nu-i exclus, din moment ce eliberarea lui au cerut-o şi Duma de Stat, şi Externele ruse, şi ambasadorul Rusiei la Chişinău. Dosarul trebuia să-şi urmeze calea până la final. N-a fost să fie. Atacurile-raider cu care şi-a motivat V. Filat cererea de demisie a şefului SIS nu ţin, sunt puerile. De ce a făcut-o Filat? Pentru a se asigura că poate rămâne la putere în orice conjunctură politică.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Alexei

  Care cunoaşte cîtuşi de puţin procedura legală care demult se aplică şi e funcţională, foarte uşor face concluzii cine trebuia demis.Unde în procedura procesual penală este stipulată răspunderea şi responsabilitatea serviciului informaţie şi securitate.Răspuns:NICĂERI.De fapt responsabili de cele întîmplate în primul rînd se fac MAI, Departamentul Instituţiilor Penitenciare,Judecata şi parţial procuratura(în cazul în care nu au fost raportat şi expidiat, anunţate organele abilitate despre decizia -arest la domiciliu)

 2. Alexei

  SIS-ul în cazul dat nu vreu să-l apăr dar poartă o răspundere foarte neînsemnată, comparativ cu MAI, care neapărat este responsabil de asigurarea pazei la domiciliu, verificarea respectării condiţiilor de arest la domiciliu.Departamentul Instituţiilor Penitenciare din momentul eliberării este obligat imediat să informeze opertiv toate structurile de stat interesate şi competente,ceea ce nu a făcut.Ba şi mai mult i-au creat condiţii SUPER lui Baghirov E. – telefon, internet ş.a..Avînd aşa condiţii acesta clar că a putut atinge planurile sale, reuşind să calce în picioare demnitatea şi mîndria poporului nostru

 3. Alexei

  În cazul dat să fim corecţi şi obiectivi, nu trebuie să găsim “Ţapi ispăşitori” ca SIS, iar cei care poartă vină să fie daţi în umbră şi scăpaţi de răspundere ca MAI, DIP, Penitenciarul 13, judecata ş.a.

 4. Alexei

  Rîde lumea din alte ţări despre nivelul dezvoltării ţării noastre, unde ca motiv şi argument de apărare în scopul eschivării de la răspundere este folosit – TRUCUL, FOTOŞOP-ul şi altele.În cazul cu Baghirov E. şeful Penitenciarului 13 a prostit toţi moldovenii, demonstrînd că ultimii sunt în era săpii de lemn şi nu au de unde să înţeleagă ce e realitate şi ce e fotoşop sau trucaj

 5. Cooter

  …ce2nd domnul Preșidinte a drateect ziua de 28 iunie ziua ocupației sovetice mulți au făcut spumă la gură…. că nu suntem ocupați că pe teritoriul nostru nu există armată străină (doar forțe pacificatoare sub forma armatei 14 🙂 ) … deci ca urmare …. Narskin nu vine een Chișinău și nu se amestică een viața politică a țării .. cum ar zice Voronin sunt menciunile ăstui cu 5 operatii la cap 🙂 …. PS: 1.Părerea Mea Domnul Presidinte a avut perfectă dreptate decreteend ziua de 28 iunie ziua ocupației sovetice… și ca urmare Narskin Goo goo goo Home!!! 2. Restul Fructelor cultivate een livada sovetică las să nu vadă nimic ca deobicei 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *