[sondaj] De ce să ieșim la vot?

Pe 24 februarie, cetățenii R. Moldova vor alege un Legislativ nou. În ultimul număr al ZdG de până la alegeri, am solicitat experți în probleme politice, electorale sau juridice să aducă 3 argumente pe care ar trebui să le aibă alegătorii pentru a ieși la alegeri.

Lilia Carasciuc, Transparency International Moldova

În 2017, guvernanții au modificat sistemul electoral în detrimentul oricărei opoziții, spulberând speranțele multora la un stat democratic și de drept. Și totuși, în pofida faptului că sistemul electoral actual este unul injust, care din start pune în condiții inegale participanții la cursa electorală, trebuie să participăm activ la alegeri cel puțin din câteva motive: 1. Dacă nu ne convine situația curentă, considerăm că Legislativul nu ne reprezintă și dorim schimbări, trebuie să facem aceste schimbări prin votul propriu, pedepsindu-i la alegeri pe cei care ne-au mințit; 2. Dacă ne considerăm o societate și nu o mulțime de persoane rătăcite, trebuie să înțelegem că avem un interes comun și să votăm pentru a apăra acest interes; 3. Dacă îi lăsăm pe alții să ne decidă viitorul, înseamnă că nu-l merităm. În numele copiilor și părinților noștri suntem datori să votăm shimbarea.

Olga Nicolenco, analistă politică

Ieșim la vot dacă avem:
1. Respect în fața strămoșilor. La fiecare scrutin, Moldova se freamătă într-un dezmierd electoral: să meargă sau nu la vot? Această alintare electorală își are o explicație: majoritatea a primit cadou dreptul sfânt de a vota. Vă îndemn să avem respect pentru cei care au fost întemnițați, torturați, deseori plătind cu viața, pentru ca noi să facem doar atât – să gândim și să aplicăm o ștampilă pe o coală de hârtie. Exprimați respect pentru chinurile acelor oameni, pentru ca jertfa lor să nu fie năprasnică. Mergeți la vot!
2. Responsabilitate față de urmași. De la 18 și până la 71 ani (durata medie a vieții în Moldova) avem posibilitatea să participăm la alegeri cam de vreo 25 de ori. Închipuiți-vă că, la naștere, îți dă cineva 20 de cămăși și zice: „Acestea-s cămășile pentru toată viața ta. Poartă-le cum vrei, îngrijește-le cum poți, dar mai multe nu vor fi”. Vă imaginați, cum am păstra acele cămăși?! Atunci de ce avem o atitudine atât de nepăsăroare față de averea noastră morală – votul? Ce le lăsăm copiilor și nepoților ca moștenire? Mame și tați, bunei și bunele, surori și frați, nu ar fi bine să rămânem în memoria urmașilor în zdrențe spirituale. Îmbrăcați hainele drepturilor și a obligațiunilor asumate. Ieșiți la vot!
3. Stimă de sine. În ultimii 10 ani, Barometrul Opiniei Publice ne arată constant că, în medie, peste 70% dintre cetățeni sunt nemulțumiți de starea lucrurilor în statul nostru. Doriți o altă situație, o altă direcție, o schimbare în bine – demonstrați stimă față de propriul destin. Votați! Acum e momentul.

Nadejda Hriptevschi, juristă

1. Merg la vot (alegeri parlamentare, nu referendum, pe ultimul îl voi boicota prin refuzul de a lua buletinele) ca să aleg să mă reprezinte oamenii care vor promova politici apropiate de valorile mele. Dacă nu merg la vot, înseamnă că renunț la reprezentarea idealurilor și valorilor mele, cedând altora să decidă pentru mine;
2. Merg la vot pentru că vreau o schimbare, m-am saturat de legi și de politici proaste ale ultimei componente a Parlamentului. În ultimii patru ani, majoritatea parlamentară a votat prea multe legi care au avantajat un grup restrâns și au creat pericole pentru securitatea și dezvoltarea țării (de exemplu, Legea cu privire la amnistia fiscală și de capital, Legea cu privire la cetățenia prin investiții, Legea cu privire la sistemul mixt electoral). Țara are nevoie de o schimbare, altfel riscăm să plece și puținii care au mai rămas acasă;
3. Merg la vot ca guvernanții să știe că sunt mulți cetățeni activi cu care trebuie să se socotească. Cu cât mai mulți vom fi la vot, cu atât mai responsabil Parlament vom obține, pentru că ei vor ști că au de cine ține cont. Cu cât mai puțini vor fi la vot, cu atât mai mare va fi bucuria pentru cei deja aflați la putere ca să continue exact așa, fără schimbări.

Vladislav Gribincea, Centrul de Resurse Juridice

1. Nu vrei să fii mințit? Nu vota mincinoșii!
2. Nu vrei să fii furat? Nu vota hoții!
3. Vrei deputați onești? Nu vota fățarnici.
4. Care-i prețul votului? Traiul tău timp de 4 ani după alegeri.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *