Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Constituţia - lege sau…

[sondaj] Constituţia – lege sau decor?

Pe 29 iulie s-au împlinit 19 ani de la adoptarea, în 1994, a Constituţiei R. Moldova, Legea Supremă care garantează drepturi egale tuturor cetăţenilor.

Constituţie avem. Avem şi drepturi? 

Ghenadie-VaculovschiGhenadie Vaculovschi, jurist

E grav. Nu suntem un stat guvernat de lege. Dincolo de faptul că cei de la putere au deprins un anumit limbaj occidental şi încearcă, de fiecare dată, să mimeze anumite aparenţe ale statului de drept, nu s-a întâmplat nimic în ultimii 19 ani. Faptul că lumea nu are încredere în instituţiile de stat e tragic pentru democraţie. La nemţi am auzit o zicală care spune cam aşa: când te afli în faţa judecătorului, e ca şi cum te-ai afla în faţa lui Dumnezeu. Vă daţi seama, câtă putere şi câtă încredere în Justiţie? Vilniusul ar putea schimba situaţia şi la noi, dar cu o altă lume la guvernare, venită din cercurile intelectuale.

Mihai-CernencoMihai Cernenco, analist politic

În R. Moldova, opiniile vizavi de Constituţie şi drepturi diferă. Eu sunt de acord că Constituţia noastră nu e perfectă, că are mai multe articole interpretabile, că de aici se trag corupţia din justiţie, crizele politice şi alte rele, dar problema cea mai mare nu sunt drepturile, ci lipsa de obligaţii. Pe toată scara socială, de sus în jos. La noi drepturile şi obligaţiile depind de statutul social al persoanei. Iar asta arată imperfecţiunea legii şi a sistemului de guvernare. În SUA, cea mai mare crimă se consideră neplata impozitelor la stat. La noi? La noi acest lucru se consideră un mare succes.

Vitalia-PavlicencoVitalia Pavlicenco, preşedintă PNL

Avem Constituţie. Şi ce folos, dacă nu avem stat sau îl avem cu o Transnistrie ocupată militar şi politic de Rusia şi condus de hoţi? R. Moldova e un stat falimentar, oligarhic. Constituţia e mai mult decor. Justiţia, controlată de clanurile politico-oligarhice, a adus populaţia la disperare. Lumea pleacă oriunde îi văd ochii… Cei care nu vor unire cu România sau în UE, cred că mai au ceva de furat şi vor să fure totul. Noi suntem ca un apartament cu obloanele trase, plin de mucegai. Dacă ne rupem în UE, avem şansa să putem deschide ferestrele, să ne aerisim şi să prindem la viaţă. Altfel, e jale.

Petru-MunteanuPetru Munteanu, avocat

Drepturi avem, dar se încalcă. Toate. Şi le încalcă, de regulă, cei care ar trebui să le apere: justiţia, procuratura, poliţia, organele controlului de stat. Există, poate, mai puţine probleme cu drepturile politice, în schimb persistă litigiile de avere şi proprietate, foarte multe dosare fabricate, se menţine fluxul dosarelor la CEDO. Şi problema nu e în Constituţie, Constituţia proclamă aceleaşi drepturi universale… Problema e în sistem, care este unul corupt şi imoral. Dacă la toamnă R. Moldova va reuşi să semneze aderarea la UE, situaţia s-ar putea schimba, altfel va trebui să mai aşteptăm.

Alecu-RenitaAlecu Reniţă, Asociaţia Primul Parlament

Drepturi avem, dar mai mult declarate decât garantate. Şi asta se întâmplă pentru că nu funcţionează Justiţia. Putem vorbi despre reforma în Justiţie mult şi bine, dar dacă nu va exista voinţă politică la „vârf” – degeaba. Din păcate, această voinţă, deocamdată, e mai mult decorativă. Îmi vine greu să cred că actualii se vor apuca de Justiţie la modul serios. Sunt prea mari interesele, care, de multe ori, se bat cap în cap cu legea. Politicul şi juridicul sunt foarte împletite şi îşi fac avansuri reciproce. Asta-i nenorocirea. Cred că e nevoie să avem o lege a conflictelor de interese, de jos până sus.