Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Concesii protestatarilor?

[sondaj] Concesii protestatarilor?

„Noua” coaliţie majoritară nu exclude că ar putea face anumite concesii mişcării protestatare şi că ar fi dispusă să se împartă la guvernare cu opoziţia. Potrivit preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, Comisia Electorală Centrală, Curtea de Conturi şi alte instituţii de control în stat ar fi bine să treacă în gestiunea opoziţiei, pentru a asigura un echilibru între putere şi opoziţie. 

E posibil? E real? Există loc de „împăcare”?

Anatol-TaranuAnatol Ţăranu, analist politic

Nu cred că ar fi o problemă. Aşa ceva a mai existat în perioada guvernării comuniste, când Voronin a trecut pe mâna opoziţiei mai multe instituţii de control. Numai că opoziţia de atunci a fost una servilă, care s-a hrănit din palma comuniştilor. Situaţia de astăzi este alta. Avem o altfel de opoziţie, avem un alt gen de manifestare a societăţii civile. Ar fi bine ca ceea ce propune dl Candu să fie discutat nu doar cu opoziţia parlamentară, ci şi cu opoziţia protestatară, iar controlul acestor instituţii să devină apanajul societăţii civile. Atunci, da, ar fi ceva. În caz contrar, lucrurile vor rămâne la nivelul unui gest de PR politic, deşi e greu să credem că opoziţia se va împăca doar cu asta.

Ecaterina-MardaroviciEcaterina Mardarovici, Clubul Politic „50×50”

E bine să fie ceea ce zice dl Candu, dar acest lucru trebuie să se întâmple nu pentru „împăcare” sau pentru că aşa vrea noua majoritate parlamentară, ci pentru că trebuie respectate nişte norme de guvernare într-o democraţie. Şi cu asta e spus tot. Asta este una la mână. Şi doi: accesul la gestionarea instituţiilor de control trebuie să revină întregii opoziţii, şi nu în mod selectiv. Excepţie ar fi doar cazul în care un partid sau altul din opoziţie ar refuza să o facă. Acest lucru este foarte important, pentru că schimbă statutul opoziţiei într-o guvernare, îi dă rol, o responsabilizează. Eu sper ca guvernării să-i ajungă curaj să facă ceea ce a anunţat, iar dacă se va întâmpla acest lucru, de aici încolo s-ar putea să urmeze şi alte schimbări în bine.

CoropceanuSergiu Coropceanu, secretar general PSDM

Andrian Candu a făcut declaraţia pe care a făcut-o pentru că vrea să mai liniştească spiritele în societate. Eu, însă, nu cred că gestionarea acestor instituţii trebuie să se limiteze la condiţia unor cedări de moment, pe care, dacă vrea guvernarea, le face, dacă nu vrea – nu le face. Trebuie să existe mecanisme de gestionare a acestor instituţii pe termen lung şi gestionarea lor să fie făcută de opoziţie – şi nu de cea parlamentară, care, oricum, este „conectată” la banul public, dar de cea extraparlamentară. Lucrurile trebuie discutate. Rolul opoziţiei în societate trebuie revăzut. Şi dacă dl Candu e gata să propună Parlamentului nişte mecanisme concrete în acest sens, bravo, dacă nu, toate se vor reduce la condiţia unor jocuri de moment.

Maria Ciobanu, deputat PLDM

Ca de obicei, dl Candu aruncă cu promisiuni. Ceea ce zice dumnealui este, cu adevărat, foarte important, numai că CEC, Curtea de Conturi şi alte instituţii de control nu trebuie trecute în gestiunea opoziţiei doar pentru că aşa vrea guvernarea, ci pentru că aşa trebuie să fie. Şi fracţiunea PLDM va veni în Parlament cu un Regulament care prevede o altă modalitate de numire a membrilor CEC. Aceştia vor fi selectaţi prin concurs, din rândul opoziţiei parlamentare, extraparlamentare şi al societăţii civile. Acelaşi lucru va fi şi în cazul Curţii de Conturi. Şi dacă dl Candu şi partidul pe care-l reprezintă vor, cu adevărat, ca aceste instituţii să fie instrumente de control în mâna opoziţiei, nu are decât să susţină acest Regulament.

Sergiu-MocanuSergiu Mocanu, Mişcarea Populară „Antimafie”

Ceea ce propune dl Candu e real, numai că din momentul în care a devenit clar că Dodon este aliatul din umbră al lui Plahotniuc, acest lucru nu mai are nicio relevanţă. Când spune Candu că va ceda instituţiile de control opoziţiei, el se referă, de fapt, la Dodon. Alinierea lui Dodon la protestele Platformei ”DA” din 24 ianuarie nu a fost un act de solidaritate, aşa după cum au trâmbiţat unii în presă, ci o ”strangulare prin îmbrăţişare” a mişcării protestatare. După 24 ianuarie nu mai avem o mişcare protestatară de amploare. Avem protestele lui Dodon, Usatîi şi Năstase. Pentru însănătoşirea societăţii este foarte important ca instituţiile de control să fie date pe mâna opoziţiei, dar pe mâna opoziţiei neparlamentare şi a societăţii civile.