Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Cioclea a plecat. De…

SONDAJ Cioclea a plecat. De bună voie sau forţat?

De mâine, funcţa de guvernator al Băncii Naţionale (BNM) este vacantă. Pe 20 noiembrie, la doi ani şi jumătate de mandat, din cei 7 pentru care a fost ales, Sergiu Cioclea şi-a prezentat demisia, iar trei zile mai târziu, majoritatea parlamentară i-a şi acceptat cererea. „Majoritatea” a refuzat solicitarea deputaţilor PLDM şi PL ca Cioclea să fie audiat în parlament. Nici Cioclea nu a oferit mai multe detalii. Plec „din motive personale”, a scris în cererea de demisie, deşi cu trei săptămâni mai devreme fusese apreciat în parlament pentru stabilizarea situaţiei în sistemul bancar.

Sergiu Tofilat, analist economic

În doi ani şi jumătate de mandat, Cioclea a înţeles prea bine ce se întâmplă în sistem… Părerea mea e că el a plecat de bună voie. Dintr-o obligaţie morală, cred eu. Ce l-a determinat s-o facă? Bănuiesc că a fost rugat, aşa cum au mai fost rugaţi şi alţii de până la el, gen Draguţan, să facă nişte ilegalităţi (porcării), cu care el nu a fost de acord şi atunci a ales mai bine să plece din funcţie, decât să facă jocurile murdare şi interesele lui Plahotniuc. E băiat inteligent, e un bun profesionist, are şansa să îşi facă o carieră frumoasă şi undeva în afara R. Moldova. De ce ar accepta să se implice în toată murdăria, în care vor să-l bage alde Plahotniuc. Vedem ce s-a întâmplat cu alţii. Între complicitate şi demisie el a ales demisia. Nu de alta, dar gluma se îngroaşă, sancţiunile în adresa guvernării cresc, UE cere schimbări şi nu e cazul să pui cruce pe viaţă, pe viitor şi să te murdăreşti cu banii lor – chiar dacă sunt bani mari.

Valentin Dolganiuc, comentator politic

Greu de spus, a plecat sau a fost impus să plece? De presupus putem presupune multe. Problema e că într-un stat captiv, unde toate se decid într-un anumit cerc de lume, e greu să faci o analiză pertinentă. Ceea ce ştim e că Cioclea nu este omul din gaşcă. Doi: Cioclea nu e Drăguţan, care a executat orice i s-a cerut. Ar exista şi o explicaţie: Drăguţan a fost numit guvernator pe criterii politice, pe când Cioclea a fost sugerat de partenerii noştri europeni. În ce relaţie au fost şi pe cât de mult s-a împăcat Cioclea cu regimul, iarăşi trebuie să presupunem, pentru că în doi ani şi jumătate, Cioclea nu a dat nici o declaraţie că ar avea probleme. Să se fi schimbat lucrurile după ultimele decizii critice la adresa guvernării R. Moldova din partea UE şi NATO? Posibil. Situaţia va fi mai clară după ce va fi numit noul guvernator, care, sunt sigur, va fi cineva de aici, din interior, din gaşcă.

Liliana Carasciuc, Transparency Internaţional

Cred că de bună voie. El de multă vreme vroia să fugă de la BNM, pentru că aici se fac foarte multe lucruri pe lângă lege. Din partea lui a fost corect să plece, dacă nu are cum să schimbe lucrurile. Incorect este că nu a făcut nici o declaraţie publică ce anume se întâmplă în sistemul bancar, pentru că aici se întâmplă multe lucruri ciudate şi dacă el a vrut să le schimbe şi nu le-a putut schiba, pentru că nu i s-a permis, atunci e corect să plece. Altceva e – repet, că el trebuie să facă declaraţii publice, să se ştie adevăratele motive ale plecării. Da, nu e simplu, dar e corect. Plecarea lui Cioclea convine sau nu guvernării? Dacă pleacă cu gura închisă, le convine sută la sută. Iar în locul lui, Plahotniuc va aduce unul mult mai comod.

Valeriu Muravschi, ex-prim-ministru al R. Moldova

Răspunsul nu poate fi univoc. Plecarea lui a fost, cred eu, o alegere între demnitate şi cârdăşie cu guvernarea. Nu e o funcţie pentru oricine, chiar şi pentru cei din sistem. O spun în calitate de fost ministru al Finanţelor care, în 1991, m-am ocupat de crearea sistemului bancar în R. Moldova. Pe Leonid Talmaci l-am adus de la Sankt-Petersburg şi, la prima etapă, a făcut treabă bună. În privinţa lui Cioclea am avut la început rezerve că va face treabă, ţinând cont de dezastrul în care ajunsese sistemul bancar. Părerea mea acum: a făcut faţă situaţiei. Lucrurile în sistem s-au stabilizat. Dacă a plecat benevol sau forţat? Noi nu cunoaştem toate subtilităţile, dar cred că plecarea lui e legată de afacerea cu furtul miliardului, în care el a vrut să se clarifice, dar nu i s-a dat voie. În cazul în care i s-a interzis, a ales să plece. Ce va urma? Nimic bun. În locul lui va fi numit unul mai comod. R. Moldova nu are nici o şansă la viitor, decât împreună cu România.