Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Cine vrea anticipate?

SONDAJ Cine vrea anticipate?

Blocul politic ACUM s-a declarat marţi împotriva alegerilor anticipate şi a invitat, repetat, socialiștii la discuții pe marginea pachetului de legi privind dezoligarhizarea R. Moldova şi implementarea lui pe etape, începând cu formarea organelor de lucru ale parlamentului, instalarea unui guvern şi scoaterea instituțiilor statului de sub control politic. Socialiștii au respins invitația şi au declarat că vor merge la discuții doar în cazul în care ACUM va accepta „formarea unei coaliții majoritare stabile cu PSRM şi partajarea funcțiilor şi responsabilităților la guvernare”. Altfel, ajungem la anticipate, a avertizat PSRM.

O nouă invitație la discuții. Se „rup apele” sau vin anticipatele?

Natalia Moloșag, avocată

În toată situația asta cu invitațiile la discuții și o guvernare în comun ar exista, parcă, o logică. Parcă au și ce discuta, dar de ajuns la discuții nu se ajunge. Fiecare rămâne pe pozițiile sale, nimic nu se mișcă. Știți, există uși care se deschid în două părți. Am impresia că socialiștii și cei de la ACUM stau de o parte și de alta a acestor uși și le deschid nu ca să intre, dar ca să-și dea în cap unul altuia. Ei se întâlnesc, de vorbit vorbesc, dar de auzit nu se aud. Poate de aceea că sunt foarte diferiți, totuși. Dar poate că asta se vrea: mimarea unor întâlniri. Nu știu ce să cred. Dar la anticipate nu cred că vom ajunge. Până la urmă se va găsi „asul din mânecă”. Depinde din mâneca cui. Nu exclud că PSRM se va alia cu PDM. ACUM vrea schimbări mai radicale, pe care socialiștii puțin probabil să le accepte.

Serafim Urechean, ex-primar general de Cişinău

Alegerile anticipate ar fi o prostie, ele sunt inadmisibile pentru R. Moldova, deoarece lucrurile nu se vor schimba radical, cu excepția a câtorva mișcări – 2-3 figuri pe tabla de șah, dar nu mai mult, în favoarea unei sau altei formațiuni politice. Personal, am niște suspiciuni – și ele nu sunt nefondate, că această tergiversare vorbește despre faptul că în culise au loc negocieri individuale, tete-a-tete, cu unii deputați în vederea formării unei majorități. Se negociază, ori se formează o majoritate subterană, așa cum s-a mai întâmplat pe la noi. Sigur că există temerea că unii deputați din unele partide vor emigra în favoarea unei majorități. Nu pot să spun care va fi majoritatea, putem intui, dar nu cred că deputații vor accepta alegeri anticipate.

Roman Mihăieş, analist politic

Cei de la Blocul ACUM, prin condițiile pe care le pun, cer ceva imposibil, ceea ce este clar că socialiștii nu le pot oferi…. şi aceeași funcție de spicher, guvern minoritar şi altele. Socialiștii au spus clar că soluția lor pentru ACUM este semnarea unui acord de guvernare şi partajarea responsabilităților. Se creează impresia că cei din Blocul ACUM insistă asupra unei soluții nerealiste cu scopul de a trage de timp şi în ultimul moment să cedeze socialiștilor, dar să aibă, cumva, o scuză în fața electoratului proeuropean că, uite, noi am făcut imposibilul, am cerut şi una şi alta, dar nu a mers, iar acum pentru a salva situația şi a evita anticipatele, care nu schimbă nimic, a trebuit să facem anumite compromisuri… Eu cred că este o pregătire a opiniei publice pentru o coabitare la guvernare cu socialiștii. Din punctul meu de vedere, ei vor accepta într-un final oferta socialiștilor, poate nu sută la sută, Iar jocurile acestea, reproșurile reciproce şi atacul la persoană sunt destinate propriului electorat pe care ei îl pregătesc pentru o guvernare cu socialiștii. Lor le trebuiesc niște justificări. Şi ei asta fac acum.

Gheorghe Răileanu, primar de Cimișlia

Eu cred că de negocieri nu trebuie să fugim. Politică fără negocieri nu există. Și dacă am ales să facem politică, trebuie să acceptăm și negocierile. În cazul ACUM și PSRM lucrurile au intrat în impas. Și au intrat în impas pentru că nu ns-a găsit formula unor negocieri. Clare, punctuale, pot fi pe pachete de probleme, pe etape, unele probleme să fie excluse din start din agenda – chestia asta cu sporirea gradului de autonomie regiunii găgăuze, statutului limbii ruse etc… Dar toate trebuiesc negociate. Trebuie să ai negociatori buni. Pericolul cel mare ar fi că socialiștii (noi nu știm ce planuri are Moscova) ar încerca să se folosească de alianța cu ACUM ca să se răfuiască cu Plahotniuc ori să-l preseze să cedeze o parte din putere, după care socialiștii să se lase de ACUM și să intre în coaliție cu PDM.

Pentru conformitate, P.G.