Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [Sondaj] Ce nu e bine…

[Sondaj] Ce nu e bine în R. Moldova şi e bine la „alţii”?

Dacă ar avea şanse, 32% dintre cetăţenii moldoveni care au peste 15 ani, s-ar stabili definitiv cu traiul într-o altă ţară. Aşa arată datele unui studiu, realizat în fostele republici sovietice, de Compania Gallup, SUA.

Sergiu, manager în transport

În R. Moldova nu ai nicio garanţie. Nici politică, nici socială. Viaţă la întâmplare. Am colegi de facultate, care au plecat şi nici unul nu vrea să se mai întoarcă. Nu ai la ce. Un loc bun de muncă, dacă şi există – numai prin relaţii. Chiar să vrei să porneşti o afacere, nu ai cum: din salariu nu poţi aduna un ban, creditele te istovesc, garanţii din partea statului – 0. Lumea trăieşte cu ziua de azi. Şi cu nădejdea la cei plecaţi. În Europa, viaţa e după legi şi reguli, la noi e ca în Africa. Mulţi şi-au luat şi copiii, şi părinţii. Satele rămân ca nişte orfani. Cine poate pleca, continuă să plece. După 20 de ani de speranţă, la ce să mai speri?

Ion, expert-evaluator

Lumea mereu a fost în mişcare. Fiecare îşi caută sensul vieţii, depinde cine şi ce vrea de la viaţă. Cei care pleacă – majoritatea caută o viaţă mai uşoară. Dacă ar avea posibilitate, cred că nu doar 32% ar pleca. Poate că acolo e mai bine, dar fiecare dintre noi ar trebui, cred eu, să-şi găsească locul aici unde ne-am născut. Uitaţi-vă ce se întâmplă prin sate. Pustietate. Nu ştiu cât va mai dura acest exod. Contează mult şi cine va veni în loc, pentru că procesul e inevitabil: unii pleacă, alţii vin ca să acopere golul lăsat de ei… Sunt pământurile, bunurile, proprietăţile lor. Pe ce mâini vor ajunge. Ce va fi cu satul de mâine?

Tatiana, juristă

Am lipsit 5 ani. Am făcut studii la Milano, dar am şi muncit. Ceea ce văd, e catastrofă. De politică nici nu vreau să vorbesc. Mă miră lumea. A devenit foarte violentă în relaţii.Nu ştiu, poate că eu am trăit acolo într-un alt mediu, cu un alt mod de gândire, alt nivel de cultură, alte garanţii de viaţă. Aici toate degradează. Ca să schimbăm ceva „sus”, trebuie să ne schimbăm noi toţi. Uitaţi-vă ce ne arată ultimele alegeri în Italia. Mişcarea antipolitică „5 Stele” a câştigat alegerile şi acum se pune problema desfiinţării partidelor, pentru că lumea nu mai crede în ele, adică, lumea caută soluţii. Şi noi trebuie să facem la fel.

Ştefan Sofronovici, cercetător ştiinţific

Am fost, de Crăciun, în Irlanda. Am feciorul acolo, cu familia. L-am întrebat când are de gând să revină acasă, la care mi-a zis: la ce să vin?. Acolo are şi el şi soţia un loc de muncă, cunosc limba, s-au acomodat, nimeni nu le face probleme, au unde trăi şi din ce trăi, au maşină, în fiecare vară pleacă în Spania la odihnă cu familia. Aici, desigur, nu s-ar descurca. Şi ca el sunt mulţi băieţi, cu studii, plecaţi fără să ştie dacă mai revin cândva. De ce? Instabilitatea politică îi descurajează pe foarte mulţi. 20 de ani, fără nicio claritate între Est şi Vest, crează mari decepţii. Şi cei care au plecat nu vor să rişte cu nimic.

Sergiu Finiti, actor

R. Moldova a intrat pe mâna hoţilor. Toate relele vin de la „cap”. De aici disperarea, lipsa de perspectivă… Bine, eu am nişte ani, nu mai am ce alege, dar dacă aş fi fost mai tânăr, demult eram plecat. Înţeleg că nu e bine să-ţi laşi casa, dar dacă te ajunge cuţitul la os? Cât să rabzi? Guvernările se schimbă, dar nedreptatea, în loc să descrească, creşte. Şi lumea bună pleacă. Se duc acolo unde-s preţuiţi. Dar va veni ziua în care exodul ne va da de ştire. Ne-am putea pomeni cu o societate stearpă de minţi, plină de hoţi, de puşcăriaşi şi de tot felul de chilipirgii din politică… Păcat de Moldova. Va rămâne fără de moldoveni.