(Sondaj) Banul bate corupţia?

Pentru eradicarea corupţiei din sistemul judecătoresc, preşedintele nou-ales, Nicolae Timofti, propune majorarea salariului judecătorilor până la 1000—2500 Euro.

Ar rezolva acest fapt problema corupţiei în R. Moldova sau, cel puţin, în Justiţie?

Ludmila Bolboceanu, conferenţiar universitar, doctor

Majorarea salariului pe un singur segment, fie el şi al justiţiei, nu rezolvă problema corupţiei. Până la urmă, problema nu e atât în salariu, cât în educaţie. De aici trebuie să pornim. Cu ce este mai puţin responsabilă munca unui pedagog sau a unui medic, decât cea a unui judecător? În toate cazurile e vorba de soarta omului. Şi atunci de ce să-i tratăm atât de diferit? Facem cult. Înţeleg că dl preşedinte cunoaşte lucrurile din interior, dar, oricum, nu e bine. Dacă fiecare va încerca să-şi protejeze domeniul din care vine, unde ajungem? Şi apoi, nu e clar nici din ce surse vor fi făcute aceste majorări pe timp de criză. Este şi asta o întrebare. Personal cred că în capul mesei trebuie pus nu banul, ci legea. Împotriva corupţiei cu banul nu rezolvi mare lucru. Legea trebuie să funcţioneze. Ce zice vechiul dicton latin? «Dura lex sed lex» (aspră-i legea, dar e lege).

Iurie Colesnic, scriitor

Majorarea salariului nu ar schimba situaţia, lucrurile ar trebui regândite în ansamblu. Cred că dacă se va merge pe ideea majorării, paralel cu instituirea unui control foarte strict şi sever din partea SIS asupra veniturilor şi averii judecătorilor, până la gradul doi şi trei de rudenie, atunci, posibil, majorarea salariilor ar putea schimba lucrurile în bine. În caz contrar, toate vor rămâne pe vechi. Banul are o putere enormă asupra individului, mai ales a celui care s-a deprins cu banul uşor şi doar frica în faţa legii îl mai poate tempera şi raţiona. În rest, dacă lucrurile se vor aranja în justiţie, cred că în celelalte sfere va fi mai uşor, pentru că instituirea ordinii în justiţe ar fi asemeni unui filtru pentru asanarea situaţiei în ansamblu. Mă refer la sănătate, educaţie, afaceri, politică etc. Dar nu va fi simplu. Depinde cât de restrictivă va fi Legea în urma reformei care se aşteaptă.

Dumitru Braşoveanu, avocat

Cred că se va rezolva, dar parţial. Problema trebuie privită mai larg, corupţia în justiţie îşi are rădăcinile în alte sfere ale domeniului de drept. Şi nu numai de drept. Fără o schimbare a situaţiei în Procuratură, la Interne nu va fi posibilă eficientizarea justiţiei. Trebuie revăzut şi statutul Consiliului Superior al Magistraturii. Practica arată că orice s-ar întâmpla în justiţie, judecătorilor li se iartă aproape totul. Majorarea salariului ar disciplina doar judecătorii care respectă jurământul. În rest… Trebuie revăzute criteriile de selectare şi responsabilizare a judecătorilor. Cei care încalcă legea trebuie sancţionaţi, fără niciun fel de scuze, până la eliminarea din justiţie. Imunitatea judecătorilor e şi ea un viciu. Eu cu inima sunt pentru eliminarea ei, dar cu raţiunea nu. Nu suntem încă o societate în care să existe o cultură a relaţiilor între puteri. Dar lucrurile trebuie revăzute şi aici.

Valentin Dolganiuc, analist politic, ex-deputat

La începutul anilor 90, cineva dintre premieri a propus Parlamentului majorarea salariului pentru angajaţii organelor de drept. Motivarea era aceeaşi: excluderea corupţiei. Salariile au fost majorate, iar corupţia a ajuns, cu anii, cea mai mare problemă pentru R. Moldova… Avem un sistem judecătoresc necontrolat şi necontrolabil. Instituirea Consiliului Superior al Magistraturii nu a putut eficientiza sistemul. Imunitatea şi numirea pe viaţă a judecătorilor în funcţie nu au dat independenţă justiţiei, ele au devenit privilegii şi paravan pentru ilegalităţi şi corupţie. Doar majorarea salariului nu schimbă mare lucru. Există două modalităţi de influenţare a individului: frica şi lauda. Prioritate are frica. La sovietici, dacă în prima instanţă aveai 2-3 dosare întoarse la reexaminare, trebuia să laşi funcţia, la noi nici dosarele pierdute la CEDO nu contează. Legea bate corupţia, nu banul.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. observator

  Cel mai eficient si rapid pentru combaterea coruptiei in justitie si organele de drept si control ar fi trecerea conucatorilor lor,pentru inceput,pe la poligraf care va costa mult mai ieftin.Insa toti se tem si se impotrivesc sub diferite motive.

 2. mihai

  Nu se va schimba nimic.La moment judecatorul ştie ca pentru deciiziile ilegal adoptate nu poarta nici o raspundere ba mai mult îşi permite sa scrie în deciziile sale niste aberatii care nici nu poti să-ţi imaginezi.Arătaţimi un judecator care a fost eliberat din funcţie pentru deciziile ilegal adoptate. Nu sunt asemenea judecători fiindcă pedeapsa se aplcă de către colejii lor cu care au făcut facultatea împreună ori sunt rude etc. Am o propunere concretă:Persoana care intenţionează să se adreseze la CEDO să prezinte dosarul procuraturii anticorupţie care va fi examinat sub aspectul respectării legislaţiei de către judecători,iar în cazul depistării încălcărilor de expediat spre revizuire,iar judecătorul să fie pedepsit.Sunt convins că în aşa mod judecătorii se vor gîndi mult înainte de a lua mită,vom avea cu mult mai puţine dosare la CEDO iar cetăţenii R.M. vor avea încredere în justiţie.

 3. radul

  D. Sergiu are perfecta dreptate! Situatia cu judecatorii e mult mai ingrozitoare! Cei inclusi in lista sint «corupti cu curaj», ce nu se mai tem de nimic! Restul sint niste LASI si fac ce le spune Mafiotii si fara bani!
  Ramine ca trebuesc fugariti TOTI judecatorii. Blegii care vor ramine e un dezastru! Daca un dosar se deruleza in instanta mai mult de un an TRIUGIUL UNS «judecator procuror si avocat» sint destitu-iti fara dreptul de a profesa!

 4. Mike

  “Кнут и прянник” este singura solutie.
  E bine daca s-ar majora salariile. Insa aceasta trebuie realizata in paralel cu un control de activitate strict si penalitati dure pentru cei care incalca legea. Ar putea fi creat si un organ de supravedere a activitatii judecatorilor care sa fie imputernicit sa initieze procesul de demitere sau chiar aplicarea pedepsei penale. Ar fi binevenite si unele modificari in legislatie (CP), care sa prevada o pedeapsa aspra.
  Toti cei de la OOND sa fie pusi in fata unui ultimatum, ori renunta la practica vicioasa a justitiei, ori sunt eliberati si penalizati. In acest caz puterea chiar trebuie sa fie autoritara. Altfel nu se va schimba nimic.
  Insa ptu aceasta tre vointa politica.

 5. Piroanda

  credeti ca saracia ii impinge la coruptie? credeti ca is morti de foame,justitiarii infractori? doar is putrezi de bogati.e un pas gresit al presedintelui de a le majora salariile.Intai sa le fie confiscate averile si la duba cu ei.la puscarie vreo 20-30 de derbedei si le va trece pofta subit si celorlalti din cotarla de judecacatori.
  pt ce majorarea s.? pt ca moldova are cele mai multe dosare la cedo? “munca” lor se vede si la capitolul aprilie 2009.dar cum sa puna la zdup pe alte jigodii,cand ei insisi “judecau” in 2 minute pe cei care intre timp,peste perete,anchetatorii si politaii le dezbateau toate organele.normal ca tot ei au achitat asasinii.
  o infractiune nepedepsita da nastere unei alte infractiuni,adica vor fura oricum.plange puscaria dupa banditii de judecacatori din moldova.salariile majorati-le celor care va tin in spate,capuse de zdrobit cu calcaiul.

 6. radul

  Societatea sanatoasa poate genera Oameni care si cu munca voluntara e gata sa faca justitia! Coruptia e din banul platit fara munca depusa! De achitat trebue numai munca depusa! Marirea salariilor fara curatire de coruptii din sistem numai agraveaza situatia. Vor creste “taxele” de coruptie!

 7. maria

  Ar fi cazul de a majora salariile acelor judecători care adoptă hotărîri corecte,puţinii care au mai rămas în sistem,pentru ai încuraja.Practic CSM nu-şi îndeplineşte atribuţiile.Am trimis petiţie,cu anexarea dovezilor de încălcare a CPC,CC,CE.Am primit răspuns,precum că nu s-a încălcat nimic.O mînă spală pe alta?Oare nu se vede ,că la comanda PCRM se adoptă hotărîri ilegale peste noapte.”Marele jurist” Sergiu Sîrbu ponegreşte prin afirmaţiile sale noţiunea de drept al omului.Adepţii PCRM au drepturi,dar unde sunt drepturile noastre?Cetăţenii RM cu anii î-şi caută dreptatea în justiţia adoptată la necesităţile PCRM-lui.Reformarea justiţiei trebuie efectuată în aşa mod,ca la CSJ să se adopte hotărîri nu să trimită la nesfîrşit dosarele la rejudecare.Nu pot rezolva cazurile,să-şi dea demisia ori să fie demişi.Pentru aceasta nu trebuie de cheltuit milioane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *