Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sondaj atacuri raider

Sondaj atacuri raider

Cine este interesat ca cei care au iniţiat atacurile „raider” să nu fie găsiţi?

Mihai Godea, preşedinte PAD

Nu este foarte clar dacă toate acţiunile enumerate de înalţii demnitari şi de unele instituţii mass-media reprezintă atacuri raider. Audierile de la comisia parlamentară de marţi nu au dat au dat un răspuns foarte clar cine sunt făptaşii. Mâine (joi – n.r.) avem audieri în comisia pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică şi vom încerca să aflăm informaţii de la instituţiile abilitate, de la  Procuratură, SIS sau CCCEC. Faptul că se spune că nu se cunoaşte care-s firmele care au luat acţiunile mi se pare manipulare, pentru că, conform normelor, în 24 de ore, cei care cumpără acţiuni sunt obligaţi să furnizeze informaţii despre ei. Cred că cei care strigă tare cunosc aceşti oameni.

Sergiu Coropceanu, secretar general PSD

Atacurile raider în R. Moldova au devenit o modă. Noi vorbim de ele, dar uităm de contextul politic, şi anume faptul că informaţia a apărut iniţial la Vlad Filat. Totodată, nu putem vorbi de un atac raider până când organele abilitate, SIS, Procuratura, MAI, Piaţa Naţională a hârtiilor de valoare, nu vor stabili expres că au fost realizate anume atacuri raider. Interpretări sunt diferite. Declaraţiile făcute de Vlad Filat, Veaceslav Ioniţă sunt un simplu show politic, prin care aceştia încearcă să mimeze un interes pentru apărarea drepturilor celor păgubiţi. Dar însuşindu-şi rolul organelor de anchetă, ei au creat o tensiune în sistemul bancar şi au băgat lumea în sperieţi.

Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

Nu cred că acţiunile care au avut loc pot fi definite drept „atacuri raider”. În primul rând, un astfel de termen nu există în legislaţia noastră şi-apoi nu poţi să spui că ceva este ilegal dacă nu există o decizie definitivă a instanţei de judecată. Nu există niciun interes pentru a afla cine stă în spate, pentru că aici, ca şi în acţiunile din 7 aprilie, sunt implicaţi, probabil, toţi. Fiecare partid parlamentar vrea să dea vina pe celălalt, iar scopul adevărat al acestor învinuiri este distrugerea de către PLDM a actualei alianţe de guvernare şi formarea unei coaliţii monstruoase cu PCRM, dorindu-se să se demonstreze că mafiotizarea este cu mult mai periculoasă decât comunizarea.

Dinu Ţurcanu, secretar general PPCD

Este foarte clar că, dacă nu intervenea cineva foarte important din elita decizională la nivel european, aceste atacuri raider era să fie trecute cu vederea așa cum au fost trecute cu vederea multe alte atacuri raider pe parcursul ultimilor ani. De această dată cineva din R. Moldova a trecut calea (conștient sau nu) unor grupuri financiare foarte puternice din Bruxelles. Până la urmă, cumva problema va fi rezolvată, iar cei care au iniţiat aceste atacuri nu vor fi pedepsiţi. Poate de dragul europenilor vor cădea câteva capete care au executat aceste scheme. Iar între timp asistăm la o campanie de PR bine organizată între principalii actori politici.

Vladimir Ţurcan, preşedinte PMU

Nu este nimic nou ce se întâmplă. Asemenea atacuri au fost realizate şi în 2008-2009. Sunt aceleaşi mecanisme şi aceleaşi persoane implicate. E suficient să ridicăm deciziile judecătoreşti în cazul atacurilor raider pentru a ne convinge că au fost emise de aceiaşi judecători. Cei care astăzi oferă o acoperire politică acestor persoane sunt interesaţi ca ancheta să nu fie dusă până la capăt. Sunt curios să văd dacă în situaţia actuală organele de drept vor putea fi independente şi vor trage pe cineva la răspundere. Trebuie să fie pedepsiţi atât actorii nemijlociţi care au condus această escrocherie, cât şi complicii lor, cei care le-au oferit o „acoperire” politică şi o susţinere judiciară.