SONDAJ/ Alegeri europarlamentare. De ce e important să mergem duminică la vot

Duminică, 26 mai, în România vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European. În cursa electorală s-au înscris 13 partide politice şi 3 candidați independenţi. Alegerile de duminică vor avea loc şi în R. Moldova. La urne sunt aşteptate persoanele cu cetăţenie română, pentru care au fost deschise 36 de secţii de votare în toate zonele R. Moldova. Urmează a fi aleşi 32 de deputaţi care, în cei 12 ani, de când România a devenit membră a UE (2007), au fost alături şi de R. Moldova în Parlamentul European.

De ce e important să mergem duminică la vot?

Sergiu Musteaţă, istoric

Dacă ne considerăm europeni, trebuie să ne realizăm acest drept şi, totodată, să ne asumăm responsabilitatea cetățenească europeană pentru aceste alegeri. Opțiunile politice sunt treaba fiecăruia: fiecare alege ceea ce crede că e mai bine pentru el, dar de mers merge la vot şi votează… Nu oricine are norocul R. Moldova, ca un stat ne-membru UE să fie reprezentat în Parlamentul European. Şi trebuie să ne folosim de acest noroc, altfel el va trece pe lângă noi. Ceea ce aş fi vrut eu, e ca pe listele partidelor să fi apărut mai mulți originari din R. Moldova – cetățeni ai României, nu doar 5. Asta nu înseamnă că vocea României nu e şi vocea noastră. Grație României, R. Moldova a beneficiat de foarte multă asistență şi fonduri din partea UE. Grație României, UE rămâne aproape de R. Moldova şi trebuie să rămână.

Tatiana Gălăţeanu, primară de Giurgiuleşti

În contextul aspirației de integrare europeană a R. Moldova, e foarte important să avem o voce a noastră în Parlamentul Europei. Şi, în acest sens, România e un garant al nostru, deaceea trebuie să mergem la alegeri. La Giurgiuleşti – nu ştiu exact, dar cel puţin jumătate din giurgiuleşteni au şi cetăţenie română. Suntem foarte legaţi de România. Avem mămici care nasc la Galaţi, părinţi care îşi dau copiii la şcoală la Galaţi, lucrează la Galaţi şi de orice ar avea nevoie merg la Galaţi. Suntem mai des la Galaţi, decât la Cahul. Pe 26 mai vom avea deschisă secţie de votare la Giurgiuleşti. Tehnic suntem gata pentru alegeri. Ce va fi şi cum va fi, e greu de spus. Lumea nu prea ştie de alegeri. Cine mai urmăreşte presa – da, dar cine nu… Nu a fost nimeni pe la noi de la partide, ca să stea de vorbă cu lumea.

Roman Mihăieş, analist politic

E important să mergem la vot – cei cu cetățenie română, ca să avem o reprezentare în Parlamentul European. Persoanele cu cetățenie română sunt şi cetățeni europeni şi Parlamentul European e şi parlamentul lor. Personal, am cetățenie română, sunt cetăţean european şi voi merge la vot… România este ţara care ştie cel mai bine situaţia din R. Moldova şi în anii de după căderea regimului Voronin, a fost un avocat constant şi fidel al R. Moldova la nivel european, şi nu numai. Şi trebuie să rămână. Deaceea e foarte important să mergem la vot, să alegem în Parlamentul European deputați de calitate, poate chiar basarabeni, care să fie aproape de R. Moldova, să vină în R. Moldova să se implice în problemele R. Moldova şi în toată problematica din regiune.

Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scritorilor

Este important – dacă suntem cetăţeni ai României şi luăm lucrul acesta în serios. Calitatea de cetățean al României nu înseamnă doar dreptul de a călători liber în Europa sau a merge în România la cumpărături. Calitatea asta mai presupune obligația de a fi un cetățean implicat, activ, responsabil, care să acționeze lucid, nu la întâmplare. Regretăm mult că patidele politice, candidații nu s-au prezentat în faţa oamenilor la discuții, ca să aibă lumea o claritate, fiindcă de gradul de pregătire şi de statura morală a viitorilor aleși depinde mult cum se vor rezolva problemele în Europa, în România şi în R. Moldova. România a fost şi va rămâne aproape de noi. Apropo, faptul că avem liber la vize pentru Europa sau că nu ne-a fost suspendată libertatea circulației pentru Europa, e meritul României, de altfel ca si asocierea R. Moldova la UE. Sunt doar două exemple, pe care le resimțim cu toții, ca să ne dăm seama cât de mult contează România pentru noi. Duminică la vot. Votăm România în Parlamentul European.
Pentru conformitate, P.G.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *