Sondaj alegerea preşedintelui

Mâine, Parlamentul trebuie să aleagă şeful statului. Dacă nu va reuşi, ce soluţie ar fi mai bună pentru R. Moldova: reconfigurarea Alianţei, noi anticipate sau modificarea Constituţiei prin referendum şi anularea funcţiei de preşedinte?

Gheorghe Susarencu, avocat

Cred că ultima variantă, deşi eu sunt împotriva practicii de modificare a Constituţiei prin referendum. Dar, mă rog, alegem, ca întotdeauna, răul mai mic. Mai ales că acest soi de referendum nu e o premieră pentru R. Moldova, iar funcţia de preşedinte nu e cea mai importantă în stat. Dar cine va vota în Parlament iniţierea acestui referendum? Şi Lupu, şi Filat se văd preşedinţi. Lui Voronin chestia asta nu-i trebuie. Ghimpu? Chiar dacă ar vrea, nu are cu cine. Situaţia e gravă. Şi «sus», şi «jos».  Cât priveşte anticipatele, nu ştiu care ar fi rostul. Raportul de forţe nu are cum să se schimbe radical. Dar riscurile revenirii, într-o formulă sau alta, a comuniştilor şi a sateliţilor lor la guvernare există. În cazul resetării Alianţei, aceste riscuri sunt şi mai mari. Aşa că soluţia ar fi alegerea preşedintelui. Dacă nu, la referendum.

Valeriu Matei, scriitor

Soluţia cea mai bună ar fi, de fapt, alta: adoptarea în Parlament a unei noi Constituţii. Nu modificarea, pentru că în Constituţie trebuie modificat nu doar art. 78, ci adoptarea, după cum am zis, a unei noi Constituţii, care ar scoate nu doar problema alegerii şefului statului, ci şi multe alte contradicţii pe care le are actuala Lege Supremă şi despre care se vorbeşte de ani la rând. Asta ar fi soluţia. Este mai simplu, mai rezultativ, mai de perspectivă şi fără cheltuieli în plus. Anticipatele nu ştiu dacă ar rezolva problema preşedintelui. Raportul de forţe la guvernare nu cred că se va schimba radical, cu toate isteriile pe care le fac comuniştii. Iar resetarea Alianţei de guvernare nu e o soluţie pentru interesele Republicii Moldova. Pentru altfel de interese, posibil că da, dar întrebarea e despre interesele R. Moldova.

Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

Cred că Parlamentul trebuie să revină la iniţiativa de modificare a Constituţiei şi alegerea şefului statului cu majoritatea simplă de voturi. Altfel va fi greu. Noi suntem într-o capcană: între o posibilă coaliţie de stânga, prorusă (care s-ar putea întâmpla în cazul resetării Alianţei), şi anticipate, care sunt şi ele un risc de revenire a comuniştilor la guvernare. Situaţia nu e simplă. Alianţa, cu excepţia PL, a compromis speranţele şi aşteptările alegătorului. Şi cu asta nu e de glumit. Personal nu cred în resetarea Alianţei, ca soluţie pentru R. Moldova. Dacă votului AIE-2 pentru alegerea preşedintelui se va alătura «grupul Dodon», mai este cum este, dar dacă alegerea şefului statului se va face cu participarea comuniştilor, asta înseamnă moartea Alianţei. Şi întoarcere înapoi. Dintre cele două rele, anticipatele ar fi răul mai mic.

Roman Mihăieş, analist politic

Dacă nu se reuşeşete alegerea preşedintelui nici în primul şi nici un turul doi, şansa ar fi un referendum repetat, din care ar rezulta modificarea art. 78 din Constituţie şi alegerea şefului statului prin vot general. Ar fi şi mai bine să se adopte o nouă Constituţie, numai că actualul format de guvernare nu va întruni numărul necesar de voturi. De aceea, pentru început e bine să ne limităm la pachetul minim, iar după ce va fi ales preşedintele, acesta să îniţieze procedura de adoptare a unei noi Constituţii. În ce priveşte anularea, prin referendum, a funcţiei de preşedinte, cred că este imposibil. Nu există republici în practica internaţională care nu ar avea preşedinte. Tradiţia vine din monarhiile constituţionale şi R. Moldova nu poate fi o excepţie. Dar să mai aşteptăm puţin. S-ar putea ca Parlamentul să aleagă preşedintele.

Ghenadie Vaculovschi, expert în drept

Resetare? Anticipate? Referendum? Dacă pe 16 decembrie preşedintele nu va fi ales, turul doi va fi cu surprize. Partidele parlamentare vor avea de decis una din două: anticipate sau resetarea Alianţei. Resetarea poate părea mai atractivă, numai că ea nu va rezolva problema guvernării. Ea va rezolva problema partidelor aflate la guvernare. Noi aranjamente «sus». Atât. Anticipatele ar fi altceva, deşi partidele mai cotate electoral vor rămâne, practic, aceleaşi. Riscul e că, în urma alegerilor, am putea avea o cu totul altă configuraţie la guvernare, din care să nu lipsească PCRM. Contează jocul lui Dodon. Şansele lui de a reveni în Parlament nu sunt prea clare, dar el poate strica jocul comuniştilor între cele două tururi de alegere a preşedintelui. Rămâne să vedem cine şi cum va juca.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Marcel

  Nu exista proces politic fara riscuri . Toate calculele acestor experti nu sunt altceva decit speculatii si analogii . Indiferent de jongleriile politice , cetateanul si alegatorul e singula forma legitima si democratica , deacea alegerile aduc legitimitatea procesului politic si orce alte alternative sunt secundare . Preferati alegerile anticipate chiar dac va trebui sa votati in fiecare saptamina ca Elvetieni . Nu exista democratie fara alegeri iar orce risc creat de alegeri va fi rezolvat de alegerile urmatoare .

 2. vlad

  Referendum pentru alegerea presedintelui de catre oamenii si o noua Constitutie ar fii cel mai bine pentru tara noastra avand in vedere impartirea puternica a oameniilor intre est si vest.

 3. Adrian

  Nu inteleg ce se tine Lupu asa de mult de fotoliul de Prezident… oare nu au cap sa propuna o alta candidatura din sinul aliantei… lasa sa fie macar si din acelasi partid cu Lupu, din PD – de exemplu ar putea fi Valentina Buliga, femeie, care nu e mai rea candidatura decat Grecica Zinaida din grupovuska lui Dodon…

 4. Gogu

  Vom sta mult şi bine la coada vacii,adică a Europei cu circul şi circarii din Maldavia,dacă şi alegătorul îl doare-n cot cine să fie preşedinte.
  Femeia Buliga a luat p/u postul de primar Chişinău 0,07.
  Dacă ne stă mai bine cu frunza dinainte decât în Europa… Nu ne rămâne altceva decât să râdem în poarta pieţei.

 5. Adrian

  Cel putin cu Buliga va fi clar ca tot PD vine cu candidatura pentru Presedinte, numai ca va fi altcineva… Un presedinte apolitic sau apartinic e o timpenie (novoi volni)… Nu mai stiu cu ce sa obiecteze opozitionerii, decat cu propuneri care mai de care… Nici nu stii ce le mai da maine prin cap… Caci Voronin e $meker !!!

 6. Adrian

  Marian Lupu, a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale repetate – APRECIEZZZZ. LUPU-MALADETZ !!!

 7. Adrian

  Am zis eu ca Voroni e $meker (si toata ga$ka lui)… Nu le placea ca LUPU e Ve$nik candidat… si IATA CA nu le mai place ca LUPU nu va candida – nu vor avea la ce obiecta (scuzindu-$i refuzurile)…

 8. pacat!

  si tie-ti pare ca un comunist inveterat,care 8 ani a nenorocit tara alaturi de voronin,poate fi mai breaz? orice ancheta blocata referitor la evenimentele din aprilie,oare la comanda cui? doar a fi pres.parlamentului la comunisti tre sa raspunzi pt cei 5 tineri omorati.daca a votat impotriva suspendarii imunitatii lui voronin,inseamna ca le e baja.l-ai mai auzit sa condamne ocupatia ruseasca si regimul de la tiraspol? mai mult,semneaza acorduri de “prietenie” cu ocupantii,el fiind ocupat.oare tara asta e demna numai de sneguri,lucinschi,voronini,lupi,niste deseuri comuniste? atunci ne meritam soarta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *