Sondaj: A cui este Poliţia?

“Trebuie să facem ca populaţia să capete încredere în poliţişti şi să redăm demnitatea acestei profesii”
(Din declaraţia premierului V. Filat la investirtea în funcţie a ministrului de Interne, Dorin Recean)

Rocadă de miniştri la MAI: a plecat Roibu, a venit Recean. Ce se va schimba?


Ion Costaş, ex-ministru MAI

Faptul că a venit un om din afara sistemului ar trebui să ne facă optimişti. Îi va fi mai uşor să facă «curăţenie». Un civil la MAI este o apropiere a poliţiei de cetăţean – ceea ce lipseşte cel mai mult Internelor. Cred că ne mişcăm pe direcţia corectă, mai aproape de modelele europene. Schimbarea de la MAI era necesară. Comuniştii transformaseră poliţia într-un sindicat mafiot. Bandiţii au fost strânşi de la drumul mare şi ocupaţiile lor au fost trecute pe seama poliţiei. Catastrofă. Nu va fi uşor, dar nici imposibil să se facă ordine. O spun ca fost ministru, care am preluat o miliţie sovietică, din care am reuşit să fac poliţie, şi care, la început, în anii 1991-1992, mai era şi pe rol de armată. Regimurile, însă, s-au schimbat, s-a schimbat şi situaţia. Pentru Recean contează acum două lucruri: echipa şi depolitizarea Poliţiei. Şi nu doar a Poliţiei. Dacă acest lucru se va întâmpla, în 3-4 luni, cel mult jumătate de an, vom avea o altfel de Poliţie. Avem cu cine, numai să se vrea.

Sergiu Mocanu, Mişcarea Antimafie

Nu se va shimba nimic. Vă spun şi de ce. La Interne, ca să se schimbe ceva, nu e nevoie doar de schimbarea miniştrilor. E nevoie de schimbarea sistemului. Noi nu avem un Minister al Internelor, decât doar în titulatură. În rest, e un Minister al Poliţiei, militarizat, care are cu totul alte atribuţii şi care răspunde, milităreşte, la ordine şi comenzi politice. Asta e MAI. Iar în această situaţie, un civil într-un minister militarizat e curată aventură. Mă tem că Recean s-a lăsat atras într-un joc cam dificil, a acceptat o aventură, de care se va descuraja el şi ne vom descuraja şi noi. De ce? Pentru că s-a pornit iarăşi de la coadă. Să ne amintim de schimbarea la MAI a lui Papuc cu Mejinschi. A durat câteva luni, după care Voronin l-a adus înapoi pe Papuc. De ce? Pentru că sistemul era pentru alde Papuc. Şi este. Dacă vrem eficienţă la Interne, trebuie schimbat conceptul acestui Minister, iar acest lucru trebuie făcut la nivel de Guvern şi Parlament, şi nu la nivelul unui ministru.

Mihai Cernenco, politolog

Ce va fi? E greu de spus. Faptul că la Interne vine cineva din afara sistemului, cred că e bine, nu este din grupurile de influenţă din sistem şi în acest sens îi va fi mai uşor să acţioneze. Pe de altă parte, îi va fi şi complicat, pentru că nu cunoaşte sistemul, care, în cazul MAI, este unul foarte complex, de la anchetă şi până la ordinea publică. În plus, Internele (şi nu doar Internele) mai sunt şi o instituţie încă politizată, militarizată şi destul de coruptă. Aşa că e greu de spus ce şi cum va fi. Vom trăi şi vom vedea. Dacă va rămâne să lucreze cu acelaşi personal, nu cred că va ajunge la performanţe. Grupurile de influenţă în cadrul Internelor sunt prea puternice, cu tradiţii şi ramificaţii mari, inclusiv, în lumea interlopă. E nevoie de o inventariere generală a personalului. Şi nu doar asta. Acest minister trebuie reformat din talpă, trebuie să avem un Minister de Interne şi al Administraţiei Publice. Iar asta înseamnă reformă cu sprijin direct din partea Guvernului şi Parlamentului.

Andrei Covrig, Asociaţia George Marshal

Nu cred că se va găsi persoana care s-ar apuca să prognozeze reuşitele sau nereuşitele noului ministru la Interne. MAI e o structură mafiotizată, grav afectată de corupţie. Nu o spun eu, o spun rapoartele internaţionale şi o ştie oricine a avut vreodată treabă cu poliţia. Nu-i va fi simplu noului ministru, oricât de mult şi-ar dori să schimbe lucrurile. Să nu uităm că lumea din poliţie se ţine la noi pe legături de rudenie, nănăşism, cumătrism, spirit de clan, raket, contrabandă, servicii contra servicii etc. O schimbare la Interne este greu să ne-o închipuim azi. Nu ştiu dacă o persoană venită din afara MAI este o soluţie. Problema nu e în ministru, deşi contează foarte mult intergritatea lui morală şi managerială. Problema e în sistem. Iar sistemul este vechi şi putred. La Chişinău se face mare agiotaj în jurul practicii georgiene de reformare a poliţiei. Modelul georgian, însă, nu are cum prinde în R. Moldova. Pentru asta am avea nevoie de un Saakaşvili, noi, însă, nu îl avem.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. vera

    Politia apartine: dezmatului,dezordinei,bahditizmului si crimelor,ce le apartin!
    Cine mai bine plateste, pe acela i-l slugeste, ca la TV:a-i platit bine, vorbesti mai des cu poporul!
    Politia apartine: dezorientarii, descurajarii. Pe urmele dracului e undreptata,uitand de poporul, pe a carui spinare i-si “intinde picoarele”,netezindu-si buzunarele, mai sarace ca la acei, care stau prin cabinete si dau numai ordine,dar nu fac nimic pentru popor,nemaivorbind de securitate, dreptate si adevar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *