[sondaj] 3 noiembrie — vocile poporului

Pentru duminică, 3 noiembrie, partidele din Coaliţia de guvernare au anunţat un eveniment de amploare în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Acţiune care ar veni în susţinerea procesului de integrare a R. Moldova în UE

Ce am avea de spus noi, cetăţenii de rând, de la tribuna acestei acţiuni?

 

Valentina-Sturza
Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi

Aşteptăm ziua de 3 noiembrie 2013 cu bucurie în suflet, când ne vom aduna în PMAN, unde se va explica poporului importanţa Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Noi dorim să trăim într-un stat liber şi democratic, să avem un viitor mai bun. Comuniştii, în frunte cu liderul lor Voronin, dezorientează populaţia cu revoluţia lor de „catifea”. Privesc la cei adunaţi în faţa Palatului Republicii, în frunte cu liderii comuniştilor, care strigă, bat în butoaie, înjură, şi mă ia groaza la ce a ajuns R. Moldova, ca nişte venetici să-şi bată joc de băştinaşi. Cred că se întâmplă aşa ceva, deoarece legile noastre sunt prea umane. Sper că, la 3 noiembrie, vor participa toţi deportaţii. Vom susţine acest Apel pentru integrarea europeană a R. Moldova şi vom decide viitorul urmaşilor noştri.

cosminTeodosia Cosmin, fostă deportată

Pe 3 noiembrie fiecare dintre noi va avea ocazia să spună un „Da” ferm pentru integrarea europeană a R. Moldova. Asta ar însemna că cei care susţin această idee vor un viitor mai bun pentru tânăra generaţie, pentru copiii şi nepoţii noştri. Au apărut mai multe discuţii despre faptul că partidele de la guvernare vor să-şi asume succesul unui astfel de eveniment. Pe mine personal, însă, nu mă interesează cine va fi în tribună, Filat, Lupu, Hadârcă sau alţii. Este important ca oamenii de rând să aibă acces la microfonul Adunării şi să-şi poată exprima voinţa şi sprijinul lor pentru opţiunea europeană a R. Moldova. Eu voi fi neapărt în PMAN, aşa cum am fost acolo ori de câte ori s-au decis lucruri importante pentru cetăţenii R. Moldova.

Sergiu-MusteataSergiu Musteaţă, doctor în istorie

Ar fi să spunem cu fermitate că vrem în Europa şi nu am greşi, mai ales dacă ar fi să ţinem cont de toate câte se întâmplă în ultimii ani, legat de migraţia cetăţenilor către statele UE. Europenizarea R. Moldova ar fi o oportunitate pentru fiecare, dar în special pentru tineri, care sunt mai mobili, aspiră la studii europene, dar şi la locuri de muncă bine plătite, într-o lume mai deschisă. Vilniusul e aproape şi poate fi o şansă, în cazul în care şi clasa politică, dar şi cetăţenii sunt decişi că UE este pentru viitorul nostru. În 1998, noi am pierdut o rară ocazie de a ajunge în UE. 2013 poate fi ultimul tren pentru noi, de aceea este importantă vocea fiecăruia în sprijinul ideii de integrare europeană a R. Moldova.

379-nadejda-branzanNadejda Brânzan, Primul Parlament

E un eveniment care îşi propune consolidarea tuturor oamenilor de bună-credinţă în jurul unei idei, a unei aspiraţii europene. De aceea ar trebui să facem abstracţie de apartenenţa partinică şi de simpatiile politice. Cred că e ziua, e evenimentul, e ocazia în care ar trebui cu toţii să dăm dovadă de solidaritate şi toţi, într-o gândire şi simţire, să ne unim în jurul ideii naţionale de integrare europeană. Nu vreau să fiu patetică, dar ştiu că Summitul de la Vilnius poate fi ultima noastră ocazie de a ajunge în Europa, acolo unde fiecare om are mai multe garanţii sociale, economice, mai multe posibilităţi pentru studii, pentru afirmare. Ar fi o şansă ca miile de copii care trăiesc astăzi în Moldova departe de părinţii lor, plecaţi la muncă în Europa, să crească în familiile lor.

Alecu-RenitaAlecu Reniţă, Primul Parlament

Pe 3 noiembrie voi veni în PMAN să-mi exprim opţiunea pentru reîntoarcerea Basarabiei Acasă, în Europa, acolo unde se află Ţara noastră şi acolo unde avem o mare familie de prieteni, de care am fost înstrăinaţi artificial. Voi veni să fiu solidar cu fraţii mei care au conştiinţa şi demnitatea că sunt români şi sunt europeni, voi veni să fiu împreună cu toţi cetăţenii R.Moldova, care, indiferent de naţionalitate, doresc să devenim parte a civilizaţiei europene. Nu mă interesează partidele, mă interesează ca R.Moldova să devină membru al UE. Sunt convins că, fiind în Europa, vom demonta sistemul vechi, sovieto-comunist, vom face ordine în justiţie, în instituţiile statului, vom construi o infrastructură modernă şi vom începe să ne ridicăm în picioare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Nicolaie

  Mitingul din 3 noiembrie este o modalitate de a oferi cetatenilor sansa de libera exprimare a sustinerii cursului pro european! La care toti carora le pasa se vor alatura!!!

 2. Sandu

  Salut acest eveniment. Multa lume buna este de aceeasi parere. Si numai fiintele degenerate, gen imoralii Tkaciuk &C, Dodon, Ghimpu, G(o)ade(a), Tanase, Vasilkau s.a. javre usuratice, latra ziua-ntreaga. Oricat ar behai la luna, cetatenii de buna credinta vor veni in PMAN.

 3. vasilisa

  BRAVO ,CEMARILE CUNT NECESARE ACUM .E bine sa sustinem acesta initiativa de a sustine cursul Europian.S-A luam pilda de la georgieni,au votat din primul tur si nici vorba de comunisti -tradatari de neam ca Muntenu Aiurea,DONDON, tICACIUC ,grecannaia, VOROSCA SI ALTII. unire pentru integrarea Europiana !

 4. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

  DEȘI NU V-OM FI IN PIAȚA DUMINICA, 03.11.13, SALUTAM SI SUSTINEM DECIZIA FERMA A GUVERNULUI SI PARLAMENTULUI DE A NE ÎNTOARCE ACOLO DE UNDE AM FOST RAPITI CU FORȚA,- IN EUROPA.
  INDISCUTABIL FAPTUL CA ROMANII SI CONATIONALII DIN MOLDOVA TREBUIE NU SA ASTEPTE CEVA DE LA CINEVA , CI SA LUPTE, DIN RASPUTERI, PT A DOBÂNDI INDEPENDENȚA REALA SI EXISTENȚA!
  NOI, CETĂȚENII RM , CE SUNTEM DEACU DE MULȚI ANI IN EUROPA VEDEM CLAR UNDE NE ESTE LOCUL.
  UNIREA FACE PUTEREA!
  IN PIAȚA, COMPATRIOTI!
  APOI LA ALEGERILE VIITOARE, PRIN UNIRE, LA DESPADUCHIREA MOLDOVEI DE HOTI SI CORUPȚI !

 5. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

  REGRET INSA CA MOLDOVENILOR LE AJUNGE PUTERE SI RANZA SA ANUNȚE SI SA ÎNCEAPĂ SCHIMBĂRI, APOI SA SE DEZICA DE ELE, ZICAND: REGRET, M-AM RĂZGÂNDIT. 
  SPER CA:
  – ORIENTAREA SPRE EUROPA SA NU FIE RAZGANDITA DE NIMENI, CI SA CREASCĂ INTR-O  FORȚA SI VOINTA MAJORA A NOASTRĂ, A TUTUROR, CHIAR SI A BOIERILOR  ACTUALI AL PALMEI DE PAMANT MOLDOVENESC  DINTRE PRUT SI NISTRU.
  – SA NE AJUNGĂ PUTERE SI INTELEPCIUNE SI PENTRU ALEGERILE DIN 20014, UNDE SE VA DA BĂTĂLIA PRINCIPALA PT A NU NE RAZGANDI, PT A NU DEVENI BOI, CI TAURASI !

 6. Nikkon

  Cand e vorba de aderarea la Uniuni prioritar ar trebui să fie nu Dreptul la libera circulatie care este NUL dacă ești cu pantalonii peticiți. Prioritar ar trebui să fie respectarea valorilor noastre culturale. Aici toate imperiiile au bătut. Câți demnitari străini vin la noi să ne danseze Horele, să ne cănte Doinele. Cam toși aleagă ori după fuste ieftine, sau la băutură la Kricova. Vom fi liberi în orice Uniune, dacă ni se va garanta DREPTURILE CULTURALE – IMBA, ISTORIA, FOLCLORUL, dra nu să ni se impună diferite programe ce distrug genofondul și suntem dezmoșteniți de moșiile strămoșești

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *