Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Soluţii pentru un nou Guvern:…

Soluţii pentru un nou Guvern: anticipate, alianţe şi prim-ministru apolitic

Dacă până pe 29 ianuarie 2016 nu va fi format Guvernul, urmează a fi dizolvat Parlamentul şi declarate alegeri anticipate. Potrivit Curţii Constituţionale, Parlamentul poate fi dizolvat cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale. Curtea Constituţională s-a pronunţat la 24 noiembrie pe marginea sesizării PSRM în vederea interpretării Constituţiei despre modalitatea de ieşire dintr-o eventuală criză politică, în cazul în care Guvernul nu va fi învestit în următoarele 3 luni.
În acelaşi timp, discuţiile dintre fracţiunile parlamentare nu au ajuns la un numitor comun. PSRM insistă pe anticipate, PCRM vrea un Guvern tehnocrat, PL-ul propune formarea unei coaliţii majoritare, iar Partidul Democrat renunţă la ideea unei Alianţe în favoarea unui Guvern apolitic.

La 24 noiembrie, liderii fracţiunilor parlamentare s-au întâlnit într-o o şedinţă de lucru, la iniţiativa preşedintelui Legislativului, Andrian Candu, pentru a negocia o soluţie pentru situaţia politică din ţară. La întâlnire au participat Igor Dodon, Vladimir Voronin, Marian Lupu, Mihai Ghimpu. PLDM-ul a refuzat să participe la discuţii, motivând că „situaţia social-politică dificilă din ţară” constituie o consecinţă directă a demiterii Guvernului AIE-3, produsă prin votul comun al Partidului Democrat cu comuniştii şi socialiştii.

Partidul Liberal Democrat din Moldova susţine că nu va participa la consultări până când Partidul Democrat nu se va pronunţa asupra tuturor condiţiilor PLDM, inclusiv demiterea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu. „Reiterăm că viziunea de schimbare anunţată de PLDM include angajamente ferme de eliberare din subordonare partinică şi eficientizare a instituţiilor statului”, se arată într-un comunicat al PLDM-ului.

Partidul Democrat a iniţiat dialoguri cu fiecare partid în parte în vederea constiturii, în cel mai apropiat timp, a unui Guvern apolitic şi desemnării candidaturii prim-ministrului. Liderul democrat, Marian Lupu, a declarat că „blocajul” actual este cauzat de „orgoliul şi lipsa de responsabilitate a unor lideri PLDM.” Acesta a menţionat că formarea unei alianţe „nu mai este o soluţie viabilă” , de aceea va insista pe un dialog între partide, după modelul formării Executivului în România.

Liderul PD a mai menţionat că Alianţele de guvernare nu au fost niciodată pe deplin funcţionale, iar acordurile semnate au fost întotdeauna denunţate. „Pe această cale: suntem flexibili. Până acum am mers pe ideea formării unei alianţe. În patru săptămâni am înţeles că nu este posibil. Suntem în căutarea unor soluţii viabile, după modelul ţării vecine, când două partide total opuse, din punct de vedere ideologic, au votat un Guvern”, a menţionat Lupu. Acesta a afirmat că nu va face alianţă cu partidele de stânga, dar va insista pe constituirea unui Guvern în jurul candidatului la funcţia de prim-ministru şi nu în jurul unei alianţe politice.

Liderul PCRM insistă pe formarea unui Guvern tehnocrat şi spune că formaţiunea pe care o conduce şi-ar da votul pentru formarea Guvernului fără a pretinde la funcţii. „În ziua cand s-a demis Guvernul, eu am propus să creăm o Coaliţie largă. Noi putem să susţinem viitorul Guvern fără a pretinde funcţii. Cum am votat pentru Guvernul Gaburici, aşa am putea vota şi pentru viitorul Guvern”, a declarat Voronin. O altă soluţie a comuniştilor este formarea unei alianţe de stânga între PCRM, PDM şi PSRM. „Democraţii, comuniştii şi socialiştii avem 64 de voturi. Cu aceste voturi noi putem rezolva problema Guvernului. Ne înţelegem din start ca membrii acestui Guvern să fie profesionişti. Şi problema se rezolvă”, a precizat Voronin.

Partidul Liberal insistă pe crearea unei coaliţii majoritate dintre PLDM, PD şi PL. Mai mult, liberalii le cer liberal-democraţilor să recunoască toate greşelile care au fost comise până acum şi să participe la negocieri.

„Poziţia liberalilor rămâne aceeaşi. Vedem formarea guvernării doar din PL, PLDM şi PD. Trebuie fiecare să conştientizăm că aceste trei partide au acum mandatul cetăţenilor pe care l-au compromis şi avem posibilitatea să îndreptăm situaţia”, a menţionat Ghimpu.

Partidul Socialiştilor propune desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate pentru data de 20 martie 2016, cu trei zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui Nicolae Timofti. Un proiect de lege în acest sens liderul socialist Igor Dodon le-a propus spre examinare liderilor celorlalte formaţiuni. Totodată, socialiştii propun şi modificarea Constituţiei, ca ulterior să aibă loc alegerea directă a noului preşedinte. Socialistul a înaintat şi opţiunea „modificării Constituţiei prin referendum, dacă nu se găsesc voturi în Parlament”.

Amintim că Guvernul Streleţ a fost demis de către Parlament la 29 octombrie, cu voturile a 65 de deputaţi din fracţiunile PSRM, PCRM şi PD. În prezent funcţia de prim-ministru interimar este exercitată de către liberalul Gheorghe Brega.

Astăzi, preşedintele Nicolae Timofti se întâlneşte din nou cu fracţiunile parlamentare pentru consultări privind identificarea unui candidat la funcţia de premier.

RdG