Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Soluţia transnistreană în incapacitate

Soluţia transnistreană în incapacitate

Preşedintele Vladimir Voronin şi liderul autoproclamat de la Tiraspol, Igor Smirnov, au convenit, ieri, 24 decembrie,să organizeze consultări în format „2+1”, pentru rezolvarea conflictului transnistrean, la care ar participa Chişinăul, Tiraspolul şi Moscova.

La întâlnirea care a avut loc la Tiraspol, Smirnov a declarat că negocierile în format 5+2 sunt ineficiente, că pe el nu îl interesează poziţia SUA şi a UE şi că este total împotriva retragerii armatei ruse din regiune.

Întâlnirea, care a durat 45 de minute a iscat între cei doi lideri politici mai multe schimburi de replici ironice şi discuţii de pe poziţii diametral opuse. Voronin susţinea că doreşte integrarea regiunii Transnistrene în cadrul R. Moldova, iar Smirnov nu ascundea că susţine independenţa regiunii şi apropierea relaţiilor cu Rusia.

Întâlnirea s-a desfăşurat fără mari surprize. Preşedintele Voronin a reiterat necesitatea menţinerii integrităţii R. Moldova şi a transmis oficialilor de la Tiraspol proiectul de reglementare al conflictului transnistrean. Igor Smirnov a declarat că Transnistria îşi menţine poziţia referitor la obţinerea independenţei regiunii, în baza rezultatelor referendumului, organizat în 2006 şi că doreşte să edifice relaţii de bună vecinătate cu R. Moldova.

Din delegaţia de la Chişinău au mai făcut parte ministrul Integrării, Vasile Şova, şi consilierul prezidenţial, Sergiu Stati.

Potrivit Info-Prim Neo, la întâlnire s-a stabilit suspendarea taxei de la „hotarul” transnistrean, pentru cetăţenii R. Moldova. Vladimir Voronin a promis că va ajuta regiunea, în timpuri grele. Autorităţile de la Chişinău intenţionează să deschidă în stânga Nistrului aziluri de batrâni şi case pentru copii orfani.

Următoarea întâlnire Chişinău—Tiraspol este preconizată pentru luna martie, 2009.

Oazu Nantoi, analist politic, crede că, la această întâlnire, a fost vorba de o mimare a unui progres în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean. Aceste întâlniri nu aduc nimic nou şi demonstrează incapacitatea totală a negociatorilor. «Smirnov nu are nicio părere, este o marionetă docilă a Kremlinului, iar faptul că s-a convenit să se organizeze consultări în formatul „2+1” demonstrează că R. Moldova continuă să fie ostatica unei abordări greşite în această politică ineficientă de rezolvare a conflictului. «Fiecare dintre părţile implicate, mă refer aici la Rusia şi R. Moldova, are interesele sale. Moscova, după ce s-a întâmplat cu Georgia, ar dori să-şi păstreze numele de mediator constructiv în problema transnistreană, iar Chişinăul doreşte să facă un mit din politica pe care o abordează în această problemă.

Nantoi a mai precizat că Transnistria are grave probleme economice, iar dacă se va reuşi rezolvarea unora dintre ele, atunci va interveni ceva pozitiv în relaţia dintre R. Moldova şi Transnistria.

UNIMEDIA a subliniat că întâlnirea celor doi a avut loc într-o atmosferă mult mai deschisă către presă, fiind acceptaţi toţi jurnaliştii care au solicitat acreditare.

Întâlnirea dintre Voronin şi Smirnov a fost amânată de mai multe ori şi este a doua în anul 2008, după întâlnirea din 11 aprilie 2008, de la Tighina, care a avut loc după o pauză de 7 ani.

V.M.