Societatea civilă cere demisia Aureliei Grigoriu

4731-aurelia-grigoriuAPEL PUBLIC adresat avocatului parlamentar Aurelia Grigoriu pentru a-şi prezenta demisia

Prin prezentul apel, semnatarii solicită avocatului parlamentar Aurelia Grigoriu depunerea demisiei din cauza necorespunderii comportamentului său recent cu funcţia ocupată.

Dna Aurelia Grigoriu a participat la Conferinţa internaţională cu privire la standardele europene referitoare la statul de drept, organizată la 3—5 iulie 2013 în Erevan, Armenia. La această conferinţă dna Grigoriu, în calitatea sa de Avocat Parlamentar din R. Moldova, a ţinut un discurs cu privire la respectarea drepturilor omului în teritoriile «conflictelor îngheţate».

La conferinţă dna Grigoriu a prezentat situaţia din Georgia, creată în urma conflictului din 2008, situaţia din Nagorno-Karabah şi situaţia din regiunea transnistreană a R. Moldova.

În cadrul discursului, dna Grigoriu a prezentat situaţia din Nagorno-Karabah doar dintr-un punct de vedere, condamnând exclusiv o parte din conflict. În descrierea situaţiei din Georgia şi R. Moldova, dna Grigoriu a operat exclusiv cu informaţii referitoare la încălcările cu privire la drepturile omului, fără menţiuni cu privire la responsabilitatea statelor implicate în conflict şi calificarea incidentelor care au dus la «conflictele îngheţate». Abordarea situaţiei din regiunea transnistreană ridică multe semne de întrebare, deoarece dna Grigoriu nu s-a referit deloc la responsabilitatea Federaţiei Ruse în privinţa încălcării drepturilor omului în această regiune, constatată inclusiv prin hotărârile CEDO. Ea a prezentat conflictul din Nagorno-Karabah în mult mai multe detalii decât situaţia din regiunea transnistreană.

În opinia noastră, în calitatea sa de Ombudsman din R. Moldova, Aurelia Grigoriu a admis în discursul său declaraţii politice în detrimentul prezentării situaţiei drepturilor omului în zonele de conflict şi responsabilitatea Statelor membre ale CE.

Un avocat parlamentar ar trebui să dea dovadă mereu de tact, consecvenţă, responsabilitate şi exactitate în discursurile publice. Considerăm că în discursul ţinut la Erevan dna Grigoriu şi-a depăşit atribuţiile şi a creat premise pentru tensionarea relaţiilor dintre R. Moldova, Armenia şi Azerbaidjan. Un astfel de discurs, ţinut în cadrul unui for internaţional de anvergură, nu este demn de funcţia de avocat parlamentar şi afectează grav încrederea populaţiei în instituţia Avocatului Parlamentar. Din aceste considerente ne adresăm către dna Grigoriu să-şi prezinte demisia în cel mai scurt timp.

Organizaţiile semnatare:

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM),
Institutul de Politici Publice,
Asociaţia Promo-LEX,
Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO),
Fundaţia Est-Europeană,
Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS).
Chişinău, 11 iulie 2013
www.lragir.am

Scandal în Parlamentul Armeniei

Vicepreşedinta parlamentului armean, Hermine Naghdalyan, i-a răspuns Aureliei Grigoriu, îndemnând-o să nu folosească tribuna Adunării Naţionale a Armeniei pentru a îndeplini ordinele cuiva. “Nu ştiu ordinele cui îndepliniţi, dragi avocaţi, dar vă puteţi înregistra discursurile, astfel încât să obţineţi laude de la clienţii dumneavoastră”, a subliniat Hermine Naghdalyan. “Cred că doamna avocat ar trebui să fie un pic mai echidistantă în declaraţiile sale”, a mai spus Hermine Naghdalyan.

Un apărător lituanian al drepturilor omului a intervenit şi a spus că ar fi mai bine ca ombudsmanul R. Moldova să vorbească despre conflictul îngheţat din ţara ei, în loc să comenteze conflictul din Karabah. “Aceasta nu este o problemă care să fie discutată de către reprezentantul unei ţări care nu are nicio legătură cu conflictul”, a declarat ombudsmanul lituanian.

www.milaz.info

“Nu am primit o explicaţie rezonabilă”

Comisia pentru Drepturile Omului din cadrul Parlamentului R. Moldova a organizat o întâlnire cu avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu. APA arată că Grigoriu nu a participat la această şedinţă, iar directorul Centrului pentru Drepturile Omului, Anatolie Munteanu, a spus că Grigoriu nu participă la şedinţă din cauza unor probleme de sănătate: “Noi nu am primit o explicaţie rezonabilă în acest sens. Eu privesc acest lucru ca pe o atitudine personală”, a declarat Munteanu.

www.aravot.am

“Să nu-i acordăm atenţie”

Fiind întrebat de “Aravot” ce măsuri vor fi luate împotriva avocatului parlamentar din R. Moldova, Aurelia Grigoriu, şi dacă va cere demisia acesteia, preşedintele Comitetului de Etică al Parlamentului de la Erevan, David Harutyunian, a răspuns: “Nu ar trebui să acordăm nicio atenţie acestui caz. Dacă vom lua în serios declaraţiile fiecărei persoane, să spunem aşa – retardate, ne vom irosi energia doar”.

www.aysor.am

O greşeală gravă

“Această problemă depăşeşte autoritatea unui avocat parlamentar, un asemenea mod de exprimare este caracteristic pentru politicieni”, a declarat şeful organizaţiei pentru drepturile omului CReDO din R. Moldova, Serghei Ostaf.

“Părţile, inclusiv dna Grigoriu, ar trebui să ia acest lucru ca pe un incident, şi nu ca pe un conflict. În acest caz, va exista un rezultat. Dar dacă doamna Grigoriu insistă pe poziţia ei, atunci R. Moldova va trebui să emită o declaraţie şi să respingă ceea ce s-a spus”, a afirmat directorul Institutului de Studii Europene, Viorel Cibotaru.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a declarat: “Am spus deschis avocaţilor parlamentari că a fost o greşeală gravă şi că astfel de greşeli trebuie să fie evitate”.

www.armradio.am

Cerere de oprobriu internaţional

Apărătorul drepturilor omului din Armenia, Karen Andreasyan, a apelat la trei organizaţii internaţionale, la care sunt membri ombudsmanii din Armenia şi din Moldova. Andreasyan a cerut Institutului Internaţional al Ombudsmanului, Institutului European al Ombudsmanului şi Asociaţiei Ombudsmanilor şi Mediatorilor Francofoni să nu o invite pe Aurelia Grigoriu la niciun eveniment, întrucât aceasta “s-a compromis cu minciuni şi comportament inacceptabil”. De asemenea, Karen Andreasyan a apelat la Parlamentul Republicii Moldova, cu o cerere de a o demite pe Aurelia Grigoriu din poziţia ei.

www.xalqqazeti.com

Ambasada R. Moldova la Baku o susţine pe Grigoriu

Ambasada R. Moldova în Azerbaidjan a declarat că împărtăşeşte aceleaşi viziuni pe care le-a prezentat ombudsmanul Aurelia Grigoriu cu privire la genocidul din Khojaly. Octavian Ionesie, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei, a declarat că ombudsmanul R. Moldova, a cărei viaţă a fost în pericol în Armenia, este acum din nou în ţara ei.

www.trm.md

Grigoriu nu-şi cere scuze

Ombudsmanul Aurelia Grigoriu, însoţită de avocatul său, a spus în cadrul unei conferinţe de presă că raportul său nu poartă caracter politic, ci trebuie tratat, în exclusivitate, drept opinie, bazată “pe fapte şi constatări ale structurilor internaţionale cum ar fi ONU şi OSCE, pe concluziile conţinute în rezoluţia ONU din 14 martie 2007”. Aurelia Grigoriu a subliniat că la Erevan nu a prezentat poziţia statului R. Moldova. Ea a spus că nu-şi cere scuze de la nimeni, deoarece nu consideră că a adus atingere poporului armean şi nici relaţiilor moldo-armene.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Russkaya Matrioshka

  E o spioana moscaleaska plina de Vodka russkaya!
  De judecat pentru tradare de tara
  / care e România Mare ! /

 2. Zdg@ziarprostituata.md

  Zdg… vreti sa spuneti ca semnatarii sunt SOCIETATEA CIVILA? Ha, ha,ha. Astea-s instrumentele platite de occident. Vorba cea… cine plateste muzica, acel si comanda.
  Nicaieri in lumenu exista societate civila INDEPENDENTA,precum nu exista nici PRESA INDEPENDENTA.
  Fuuuuuuuuu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *