Smirnov nu are omolog la Chişinău

La finele săptămânii trecute câteva zeci de ambasadori europeni s-au întrunit la Chişinău, după care au întreprins o vizită la Tiraspol. Delegaţia a fost condusă de către preşedintele Consiliului Permanent al OSCE, Renatas Norkus, şi a avut întrevederi cu liderii de la Tiraspol, dar şi cu cei ale căror drepturi sunt permanent încălcate în Transnistria.

După întrevederi au urmat declaraţiile părţilor. OSCE speră în reluarea negocierilor în formatul “5+2”, autorităţile R. Moldova sunt gata să discute despre acordarea unui statut special Transnistriei, iar Igor Smirnov crede că va dialoga doar cu un omolog al său, dar deocamdată Moldova nu are preşedinte.

Ambasadori şi reprezentanţi ai 19 delegaţii permanente pe lângă OSCE la Viena au efectuat o vizită în Republica Moldova în perioada 6-9 iulie. Vizita a inclus întrevederi cu reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului R. Moldova, cu liderii transnistreni şi cu membri ai Comandamentului Militar Comun de la Tighina, precum şi cu membri ai societăţii civile de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Înainte de toate, grupul de ambasadori a avut întrevederi cu premierul Filat, cu preşedintele Lupu şi cu ministrul AEIE, Iurie Leancă. Ambasadorii statelor-participante ale OSCE au adresat o serie de întrebări cu privire la situaţia actuală în procesul de negocieri, dar şi la subiecte ce vizează operaţiunea de pacificare, cazul lui Ilie Cazac.

Leancă a reiterat importanţa reluării necondiţionate a negocierilor oficiale în formatul “5+2”, în cadrul cărora “să fie elaborat un statut juridic special al regiunii transnistrene în cadrul R.Moldova cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale”. Şi Renatas Norkus a remarcat necesitatea reluării negocierilor fără precondiţii. “Noi credem că reluarea negocierilor în formatul 5+2 e posibilă în luna septembrie, dar acest fapt solicită flexibilitate şi înţelegere din ambele părţi”.

La câteva zile după întrevederile de la Tiraspol, liderul separatist Igor Smirnov a făcut şi el public “cuvântul introductiv” prezentat celor 19 ambasadori. Acesta şi-a construit cuvântarea pe 5 puncte: conflictul transnistrean a fost generat de autorităţile naţionaliste de la Chişinău, soluţii pentru divizările teritoriale ale anului 1939 nu există, componenta etnică în acest teritoriu este decisivă şi separatişti sunt cei de la Chişinău, pentru că “nu îşi respectă angajamentele”.

În finalul discursului, Smirnov i-a întrebat pe cei 19 ambasadori europeni: “Cine este reprezentantul oficial al R. Moldova în procesul de negocieri? Potrivit Constituţiei, şef al statului este Preşedintele R. Moldova. Anume de către preşedinţii Moldovei şi Transnistriei au fost semnate majoritatea actelor în timpul negocierilor. Sunt în curând 2 ani de când în Moldova nu există un preşedinte ales legal”. Oficialii OSCE au ascultat şi alte întrebări ale liderului separatist, primind în schimb mai puţine răspunsuri la cele adresate de către ei. În special, la întrebarea privind legalitatea arestării şi detenţiei lui Ilie Cazac, Smirnov a răspuns: “Eu nu am o cerere de graţiere de la domnul Cazac. Domnul Vardanean, care a scris o cerere corespunzătoare, cu garanţii corespunzătoare, a fost eliberat”.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a făcut un scurt comunicat de presă, iar OSCE a organizat o conferinţă de presă, în cadrul căreia au fost expuse sumar concluziile convorbirilor purtate.

Formatul “5+2” include reprezentanţi ai R. Moldova, OSCE, Federaţiei Ruse, Ucrainei, lideri transnistreni, precum şi reprezentanţi ai SUA şi UE.

Alina RADU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. DACUL

  Despre formula 5+2
  Echipa 1
  1.Rusia
  2.Transnistria=Rusia
  3.Osce=Rusia
  4.Ucraina=Rusia

  Echipa 2
  1.Moldova
  2.Sua
  3.UE
  Rezultat la vot inainte de a incepe votul
  4——3
  Castigatoare inainte de vot =TRANSNISTRIA
  Formatul 5+2 e pacalire ruseasca.

 2. AVRAAM

  DACULE,vezi mai atent,citeste printre randuri:Echipa 2
  1.Moldova-cu Filat?
  2.Sua-cu Bardak Oba-na?
  3.UE-cu Merkel,Berlusconi si Sarkozi care-i pupa picioarele lui Putin? Din urma Greciei vine Italia cu criza,europenii asta au inteles si deja UE danseaza lambada impreuna cu Rusia pentru teava GAZpromului.Uite asa!

 3. ioo

  ORDIN CĂTRE ARMATĂ

  Ostaşi,
  V-am făgăduit din prima zi a noii domnii şi a luptei mele naţionale să vă duc la biruinţă, Să şterg pata de dezonoare din cartea neamului şi umbra de umilire de pe fruntea şi epoleţii voştri.
  Azi a sosit ceasul celei mai sfinte lupte — lupta drepturilor strămoşeşti şi a Bisericii, lupta pentru vetrele şi altarele româneşti dintotdeauna,

  Ostaşi,
  Vă ordon
  Treceţi Prutul! Zdrobiţi vrăjmaşul din Răsărit şi Miazănoapte, Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii voştri cotropiţi, Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre.
  Ostaşi,
  Plecaţi azi pe drumul biruinţei lui Ştefan cel Mare, ca să cuprindeţi cu jertfa voastră ceea ce au supus strămoşii voştri cu lupta lor,
  Înainte!
  Fiţi mândri că veacurile ne-au lăsat aici strajă dreptăţii şi zid de apărare creştină,
  Fiţi vrednici de trecutul românesc!…

  Comandant de Căpetenie al Armatei,
  General Ion ANTONESCU
  22 iunie 1941

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *