Slovacia descoperă R.Moldova

Zilele trecute la Bratislava a avut loc lansarea oficială a Consulatului Onorific al R.Moldova în Slovacia. Evenimentul a însemnat o evaluare a relaţiilor bilaterale moldo-slovace şi un prilej de lansare a unor noi proiecte de cooperare bilaterală, cadrul festiv al manifestării fiind subliniat şi de marcarea celor 20 de ani ai independenţei R.Moldova.

În deschiderea evenimentului, Valeriu Chiveri, Ambasador al R.Moldova în Austria, care a fost recent acreditat şi în Slovacia, a remarcat căile de cooperare dintre cele două state şi beneficiile pe care le poate avea Moldova în calea sa spre integrarea europeană. El a menţionat importanţa cooperării pentru liberalizarea regimului de vize, semnarea acordului cu privire la spaţiul aviatic comun, negocierea acordului aprofundat şi comprehensiv de creare a zonei de comerţ liber.

Ambasadorul Chiveri a menţionat pentru ZdG câteva dintre acţiunile de sprijin acordate R.Moldova de către Guvernul Slovaciei. În baza acorduui dintre guvernele de la Chişinău şi Bratislava, semnat în mai 2010, au fost realizate acţiuni de  necesitate urgentă pentru Moldova: 15 proiecte de  renovare a şcolilor, grădiniţelor, caselor de cultură în localităţile rurale, în valoare totală de 80000 euro,  procurarea de către partea slovacă a echipamentului tehnic de performanţă pentru Compania “Teleradio-Moldova” în valoare de 100000 euro, lansarea proiectului “Slovacia şi viitorul european al Moldovei”, cu valoarea de 102500 euro, etc.

Tot în vara anului 2010 Slovacia a acordat Moldovei un ajutor  umanitar în valoare de 35 000 euro pentru atenuarea consecinţelor inundaţiilor.

Participanţii la manifestare au remarcat şi faptul că există suficient spaţiu pentru amplificarea cooperării bilaterale. După volumul schimburilor comerciale, Slovacă se situează pe locul 27 între partenerii comerciali ai R.Moldova,  soldul investiţiilor slovace constituind 4,7 mil. lei, adică  doar 0,02 % din suma totală a  investiţiilor străine în Moldova. În momentul de faţă la Chişinău activează numai 6 întreprinderi cu capital slovac.

E.S.Valeriu Chiveri a menţionat că “Suntem disponibili pentru convocarea şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-slovace de colaborare economică. Avem deja semnate 23 de acorduri bilaterale, 21 fiind în vigoare. Dar există interes reciproc pentru semnarea unor noi acorduri bilaterale, care ţin de securitatea socială, justiţie, cooperare în domeniul agriculturii, al standardizării şi metrologiei”.

Antonio Parziale, consul onorific al R. Moldova în Slovacia, este de mai mulţi ani liantul spiritual dintre cele două state. El a declarat în cadrul evenimentului că perspectiva relaţiilor bilaterale moldo-slovace porneşte din relaţiile actuale de cooperare de la om la om şi că oficializarea consulatului aduce avantaje imediate pentru noi posibilităţi de cooperare. Este practic primul eveniment de asemenea anvergură produs la Bratislava, la recepţie participând peste 250 de persoane. A fost, deci şi un bun prilej pentru promovarea vinurilor moldoveneşti în capitala slovacă.

Relaţiile bilaterale moldo-slovace au fost abordate pe parcursul acestui an la nivel înalt de către premierul Vlad Filat în cadrul întrevederilor sale cu  Iveta Radicova, prim-ministra Slovaciei, şi alte oficialităţi de la Bratislava.

A.R.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *