Scrisoare de deportat

Nu mă pot împăca cu gândul că Guvernul Filat a fost demis. Îmi pare rău că dl Godea a votat cu PCRM şi PD. Privesc televizorul şi mi se face scârbă când unele “persoane” îl critică dur şi îl înjosesc pe premier, chiar dacă fiecare ştie ce fel de Ţară a primit acesta în urma guvernării comuniste. Îmi pare foarte rău că “Alianţa Moldova Noastră” nu a acumulat suficiente voturi, deoarece dacă în AIE ar fi fost şi Serafim Urechean, nu s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat de fapt.
Îmi amintesc, bunelul meu spunea că printre tineri e foarte bine să fie şi o persoană mai în vârstă, care le-ar da nişte sfaturi mai înţelepte.

Lumea vorbeşte că totul s-a început de la Vlad Plahotniuc. Eu mă întreb şi îi întreb şi pe cei atraşi de Plahotniuc: oare banii fac totul?

Noi, deportaţii, dorim ca premierul să fie restabilit în funcţie. Datorită Guvernului Filat toţi deportaţii primesc în fiecare an câte 500 lei. Anul acesta, în fiecare lună, mai primim câte 100 de lei. Cu suportul Guvernului au fost confecţionate 9000 de insigne “Deportat, Deţinut Politic” şi legitimaţii la ele.

Am citit opiniile unor reprezentanţi ai diasporei care spun că “Filat a distrus viitorul copiilor lor şi că poporul îl va blestema”. Eu cred că nu Filat a distrus viitorul copiilor dvs., ci chiar voi l-aţi distrus, lăsând Moldova şi plecând în alte părţi, după o viaţă mai bună. De ce nu aţi rămas pe pământul strămoşesc? Eu de două ori am fost deportată în pustiurile Kazahstanului, de unde am evadat, revenind în patria mea, de unde a doua oară am fost arestată şi dusă din închisoare în închisoare înapoi pe pământul strămoşesc, dar dvs. de ce nu veniţi acasă să luptaţi contra comuniştilor împreună cu mine şi cu alte persoane?

Cunoaşteţi, probabil, de cine depinde supravieţuirea AIE. De cei care se pronunţă împotriva restabilirii în funcţie a premierului Vlad Filat.

Sper că liderii AIE se vor aşeza la masa de negocieri şi vor găsi cea mai bună soluţie pentru continuarea drumului european al R. Moldova.

Dragi lideri, gândiţi-vă la viitorul poporului care v-a ales şi v-a acordat funcţii.

Comuniştii au învins şi bat din palme. Acum cer cu insistenţă sigla “Secera şi ciocanul” cu care au secerat sute de mii de vieţi.

Dumnezeu să vă dea înţelepciune, să găsiţi un numitor comun şi să porniţi cu piciorul drept. Lăsaţi orgoliile la o parte, fiţi mai toleranţi, mai omenoşi.

Aşa să vă ajute Dumnezeu!

Cu stimă, Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova, 13.03.2013


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

24 comentarii

 1. gotesteanul

  Multstimată,dnă V.Sturza,ce drept aveţi să vă expuneţi părerea în numele tuturor deportaţilor,zicând:–“Noi, deportaţii, dorim ca premierul să fie restabilit în funcţie”?A-ţi adunat membrii asociaţiei,i-aţi întrebat pe ceilalţi,mii de deportaţi părerea?
  Nu-l mai bociţi atât pe Filat pentru nişte “oase” electorale aruncate suferinzilor.Aruncate celor, care mor cu zile,fără a-şi mai recupera averile şi casele luate nelegitim de la ei şi rudele lor.Deportaţii îmblă cu anii prin judecăţi,fiind umiliţi şi batjocoriţi, iar dneavoastră deplângeţi un milionar…

 2. Deportatul

  Dna Valentina Sturza
  Sunteţi femeie şi mai în vîrstă ca mine. N-aş dori să vă obijduţi pe mine pentru întrebări:
  – Dosarul de recuperarea averii familiei Dstră deportată paremi-se e încă la CEDO? Adica Dstră încă nu vi s-a recuperat averea? Adica Dstră încă nu vi s-a făcut dreptate! Deci sunteţi Dstră, ca alţi mii-mii de cetăţeni, încă cu statul de “deportat” şi nu “fost deportat”
  – Ştiţi că averea majorităţilor deportaţi nu este întoarsă, dar Filat, ca şi Voronin, Lucinschii, Plahotniuc au averi de sute milioane de Euro!? Aşa că nu face să a-l urîţi doar numai pe Plahotniuc.
  – Ştiţi că împotriva colegilor din AIE 2 şi AIE 1, inclusiv şi împotriva “Alianţei Moldova Noastră” a luptat anume Vlad Filat?
  – Ştiţi că Vlad Filat n-a dorit să participe la dezvelirea Monumentului de pe PMAN în memoria celor care au pătimit din cauza regimului comunist? Monumentul a fost instalat cu efortul lui M.Ghimpu şi D.Chirtoacă
  – Ştiaţi că Filat a fost împotriva Decretului Preşedintelui Interimar Mihai Ghimpu cu privire la condamnarea comunismului?
  – Ştiţi că Primăria Chişinău cu Primarul Chirtoacă cu mulţi ani în urmă dădeau cîte 500 lei de 6 iulie?
  – Ştiţi că pe 13 februare 2013 la ora 13 Filat a denunţat Acordul de constituire a AIE 2. Dacă nu este AIE 2 nu este nici Guvernul Filat II.
  -Ştiţi oare că “supraveţuirea AIE” a depins de Filat? Filat a destrus AIE 1 şi AIE 2, nu a dorit să “lase orgoliile mai departe”. Interesile RM trebuie să fie mai presus de interesile meschine a lui Filat.
  – Citiţi pe blogul PL: – Mihai Ghimpu dă asigurări: Alegeri anticipate nu vor fi!
  – Ştiţi că e vremea ca deportaţii să fm mai cu DEMNITATE
  – SĂ NE AJUTE DUMNEZEU să se păstreze CURSUL RM SPRE UE, să nu permitem cetăţenii să fie MANIPULAŢI, dar SĂ GÎNDEASCĂ – atunci şi vom reveni la normalitate, cu nivel de trai decent.

 3. Deportat minor

  Dna Valentina are perfecta dreptate, numai ca persoana mai in varsta trebuia sa fie nu Urechen, care a vandut postul de procuror general cu 2 mln euro. Voi, cei care judecati numai dupa declaratiile lui Gimpu si echipei lui Lupu sunteti oameni perduti pentru RM. Reprezentatii diasporelor au tradat pamantul stramosesc, au plecat dupa bani eftini si diatractii sexuale. Oare si dna Ala Mandacanu s-a simtit lizata de drepturi si posibilitati, de a plecat in Canada sa tampeasca lumea. Ar corect sa va identificati, nu cum iubiti sa va numiti “floarea natiunii”, dar ca tradatori de neam

 4. Deportat minor

  Dna Valentina are perfecta dreptate, numai ca persoana mai in varsta trebuia sa fie nu Urechean, care a vandut postul de procuror general cu 2 mln euro. Voi, cei care judecati numai dupa declaratiile lui Gimpu si echipei lui Lupu, sunteti oameni perduti pentru RM. Reprezentatii diasporelor au tradat pamantul stramosesc, au plecat dupa bani eftini si diatractii sexuale. Oare si dna Ala Mandacanu s-a simtit lizata de drepturi si posibilitati, de a plecat in Canada sa tampeasca lumea. Ar fi corect sa va identificati, nu cum iubiti sa va numiti «floarea natiunii», dar ca tradatori de neam

 5. Deportatul

  Regretabil că unii Deportaţi consideră pe cei ce “judecă dupa declaraţiile lui Ghimpu” sunt “oameni pierduţi pentru RM”. Reese că numai acei ce sunt cu Filat sunt “oamenii RM”
  Revoltător că unii Deportaţi îşi permit să jignească, înjosească (tradare, bani eftini,…) pe cei ce au fost nevoiţi să plece peste hotare, departe de plaiul natal, din diferite pricini.
  E de neînţeles, de ce Dna V.Sturza şi unii deportaţi a-l atacă pe Dl Ghimpu, care a emis Decret de condamnarea comunismului şi împreună cu D.Chirtoacă au depus efort ca pe PMAN să fie Monument (“Chiatra lui Ghimpu”) în memoria jertvelor regimului comunist. Filat, PLDM, au votat împotriva Decretelor Dlui Ghimpu şi nici la dezvelirea Monumentului jertvelor comunismului pe PMAN nu a venit.
  Iată şi rezultatul “spălării creerii” cetăţenilor RM – votăm masiv, inclusiv şi unii Deportaţi, pe cei ce se numesc comunişti, pe cei ce peste noapte prin “prihvatizări” şi-au făcut averi de sute milioane de Euro.
  Să ne mirăm de alţii, în timp ce Voronin este nepot de deportat, Diacov, Greceanîi copii născuţi prin Siberia de la părinţi deportaţi?

 6. steff

  N-am nimic in contra deportatilor in general, dar aceasta “doamna” care se vinde pentru 500 de lei pe an, face reclama ieftina. N-are pic de soveste. Sa spuna multumesc pentru cei 500 de lei nu lui Filat, ci celor de peste hotare, care tin economia de consum a Moldovei cat de cat.

 7. sonja

  D-NA V.STURZA ARE PERFECT DREPTATE SA FIE RESTABILIT DOM.FILAT.TARA A FOST IN RÄPÄ.DOM.FILAT SI DOM.CHIRTOACÄ AU FÄCUT MULT,LÄSATII! BÄETII SUNT TINERI SA LUCREZE MAI DEPARTE.

 8. Deportatul

  V-aţi gîndit cînd a-ţi scris: – “RESTABILIT DOM.FILAT” ?
  Filat singur a hotărît că nu mai doreşte să fie Prim Ministru destrămînd AIE pe 13 februarie prin Declaraţia sa. Nu este AIE – nu-i nici Guvernul AIE. Nu-i Guvernul AIE din cauza lui Filat – nu-i nici Filat Prim Ministru.
  Cu atît mai mult, Ghimpu l-a rugat pe Filat să-şi retragă Declaraţia de pe data de 13 februarie – Filat a refuzat

  Cît priveşte Dna Sturza mai bine trebuia să-şi exprime revolta cu privire la Opinia Comisiei de la Veneţia pentru a permite simbolul regimului comunist “secera şi ciocanul”, dar şi că deportaţii ani la rînd umblă prin judecăţi să-şi recapere averea confiscată şi nu au succes, dar “trei Vlazi” – Voronin, Plahotniuc, Filat au averi de sute milioane de Euro acăpărate ilegal

 9. lilica

  atita cu cuvintul acesta DEPORTAT!!!DEPORTATI!!!

  care regim era si ce au hotàrit la acele vremuri A FOST JUST!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  OARE CREDETI Cà DUMNEZEU DORMEA sau vreti sà spuneti cà DUMNEZEU ii prost , chind lumea suferà…………..este o cauzà in toate nenorocirele,suferintele::::SITUATIA!!!!

  ASA AU FOST TIMPURILE!!!!!ASA A FOST NEVOE CA CINEVA Sà FACà SACRIFICII,pentru ca majoritatea sà iasà din glod si nevoi

  pe cine ii ridica???
  pe gospodari!!!
  era si bunica mia CUCOANà,avea sotul mort in ràzboi si 7 copii,deaceea nu au deportato,dar toanele de griu erau ingropate cà sau si putrezit o mare parte
  era bine ca cineva sà aibà griu sà ingroape,iar cineva murea de foame,deoarece erau servitorii CUCOANELOR???

  MAI BINE COBORITIVà DIN CER SI LàSATI TRECUTUL,nu và pare cà vremurile se repetà(cu un pik de modificàri) chiti moldoveni is SERVITORI la CUCOANE pe TOT GLOBUL PàMINTESC???

  ne simtim si ne am simtit de rahat pinà nu ne meritàm chit de putinà stimà cu sudoare

  và intereseazà tot ce a fost,cum a fost si cum nu trebuea sà fie,deci và creati locuri de muncà,dar ce faceti pentru ca MOLDOVA sà restabileascà economia LA TIMP PREZENT,ACTUAL sà mai intoarcà lumea acasà!!!

  ati ràmas acolo,nu rimati gunoiul trecutului,dar CREATI UN PREZENT SPRE UN VIITOR LUMINOS!!!

  Và STà BINE Cà VIN BANII DE PESTE TOT …cu asta tràiti

 10. Deportatul

  Dna Valentina Sturza
  Dstră aveţi grijă de viitorul lui Filat.
  De ce nu aveţi grijă ca cetăţenii să nu fie MANIPULAŢI de Lucinschii, Voronin, Lupu, Filat, care au fost împotriva Decretului lui Ghimpu cu privire la condamnarea comunismului?
  Cum de persoane care au computator, internet pot gîndi:
  – “care regim era si ce au hotàrit la acele vremuri A FOST JUST”
  – “ASA A FOST NEVOE CA CINEVA Sà FACà SACRIFICII,pentru ca majoritatea sà iasà din glod si nevoi”

  MANIPULAREA de către foştii lideri regim comunist de pînă în 1991 Snegur, Lucinschii, Voronin şi a celor cu care au “prihvatizat”: – Filat cu Lucinschii, şi Plahotniuc cu Voronin; care au devenit cu averi de sute milioane de Euro însărăcind cetăţenii au dat rezultate.
  – Se laudă de către cetăţeni regimul comunist
  – se laudă oligarhii procomunişti cu averi de sute milioane de Euro – Voronin, Plahotniuc, Filat – “trei Vlazi”
  – se urăşte unicul lider de partid anticomunist, neimplicat în “prihvatizări” Mihai Ghimpu
  – Nu se înţelege de către cetăţeni: – cu politicenii SISTEMULUI TICĂLOŞIT procomunist condus din Moscova, cetăţenii RM au devenit cei mai săraci din Europa
  -rezultatul MANIPULĂRII este că majoritatea mass-media este în mâinile oligarhilor “trei Vlazi” – Voronin, Plahotniuc, Filat
  – Lucrurile se vor schimba spre bine cînd cetăţenii vor înţelege cine sunt cu adevărat Voronin, Plahotniuc, Filat; şi cetăţenii vor gîndi cînd vor vota

 11. al pacino

  VFilat a “facut armata” la graniceri si dupa armata a facut scoala KGB. Cum a reusit sa excluda din biografia sa ca nimeni sa nu cunoasca acest fapt… Dupa scoala KGB a mers direct in Romania, la Iasi la studii????? Sa se fi lasat de STATANA? indoielinic fapt… Plus ca el a facut din politica busines…

 12. vlad

  al pacino !Dacă toţi,ca şi d-voastre,ar “cunoaşte” potecile KGB-ului,KGB niciodată nu ar fi fost KGB.

 13. tot deportat

  NU VREAU SA AUD DESPRE MINCIUNOSUL DE GHIMPU, A FOST PRESEDINTE INTERIMAR, SI NU A FACUT ABSOLUT NIMIC PENTRU DEPORTATI!!! Acum umbla prin sate SI FACE CAMPANIE ELECTORALA, aduna sarmanii deportati la niste chetre, la care el le zice monumente, NEPOTU-SU A BUHNIT MILIOANE PE ALTE PIETRE , DA NOI DEPORTATII, NU AVEM DE PIINE, CARBUNI SI MEDICAMENTE, LA CE IMI SERVRSTE MIE ACESTE pietroaie, la care ei le zic “monumente”?! Oare nu era mai corect sa fi ridicat o CRUCE SIMBOLICA, unde sa ne adunam cei ramasi. De ce GHIMPU, cat a fost presedinte nu si-a amintit de deportati si nu a promulgat o lege, pentru acordare de indemnizatie lunara, cu au veteranii sau cei care au fost la Cernobil? EU TARE VREAU SA-L VAD PE “DEPORTATUL”, CARE A SCRIS AICI O LISTA INTREAGA DE INTREBARI, CARE SE INCEP CU CUVINTUL “STITI”. Vreau sa-l intreb: STIMATE “DEPORTAT”, STITI, OARE CAT DE MULT NE-AM SATURAT DE ASA PROFITORI, FARISEI MINCIUNOSI, FATARNICI, CA LUPU,VORONIN SI GHIMPU, CARE SPUN NUMAI POVESTI?
  -STII DUMNEATA, CA DOSARELE NOASTRE SE TARAGANEAZA, FIIND CA JUSTITIA E CUMPARATA DE PLAHOTNIUC DE MINA CU GHIMPU?;
  – STII DUMNEATA, CA POPORUL NU ARE NEVOIE ALIANTE FORMATE DIN HOTI, SUTENIORI, PROFITORI SI RAIDERI?;
  – STII DUMNEATA, CA NOI, DE FAPT LA VIRSTA NOASTRA NU MAI AVEM NEVOIE DE PIETRE SI NICI EU NU AM DORIT SA PARTICIP LA MIZERABILUL TEATRU CU PEATRA DIN FATA GUVERNULUI ? ASTA ESTE BATAIE DE JOC!!! RUSINE SA LE FIE LA “GOSPODARII” DIN COLONITA!!!
  – STII DUMNEATA, CA GHIMPU, DECAT FACEA DECLARATIA CU COMUNIZMUL, MAI BINE NE ADAUGA CEVA LA PENSIILE MIZERE A LUI BULIGA;
  – STII DUMNEATA, CA DE FAPT ACESTE 500 LEI SE DAU DE 3 ANI SI NU SE DAU DIN CONTRACTELE PE CARE LE ARE FIRMA LUI GHIMPU CU PRIMARIA, ORI DIN BUZUNARUL LUI CHIRTOACA SAU LUPU, TOT DIN BANII CETATENILOR SE DAU DUPA F. MULTE ADRESARI;
  – STII DUMNEATA, CA DE FAPT CE A FACUT FILAT LA 13 FEBRUARIE 2013, A TREBUIT MULT MAI INAINTE SA SE INTIMPLE, DA NU SA IMBLE , CA GHIMPU CU DECLARATII, CA EL STIE DE TOATE INCALCARILE LEGISLATIE, DA TACE, PENTRU ASA DECLARATII EL AR TREBUI TRAS LA RASPUNDERE, CACI TARE SE ASEMANA CU TAINUIREA CRIMEI DE LA PADUREA DOMNEASCA;
  – STII DUMNEATA, CA INTERESELE TARII SI A POPORULUI TREBUIE SA FIE MULT MAI IMPORTANTE, DECAT INTILNIRILE CU DECEBAL, DISTRACTIILE PRIN PASTRAVARII SI MASAJUL DIN ROMANIA, SA NU MAI ZIC DESPRE SERVILIZMUL DE CATEL IN FATA “STAPINULUI” CANTEMIREAN;
  – STII DUMNEATA, DUPA TOATE IESIRILE DE INDIVID, EVIDENT “LOVIT IN ARIPA” SI CU CEI DOI ASI DIN MINECA, CONSIDER PIERDERE DE TIMP SA-I MAI VAD INCA SI BLOGUL, EVIDENT FACUT NICI NU DE EL, DAR DE CEI PE CARE II PLATESTE;

  Cu ref. la “.sa ne ajute Dumnezeu…” FILAT PE DEPARTE NU ESTE SFINT, DAR IN TARA ASTA DE LA DECLARATIA DE INDEPENDENTA NICI O DATA NU AU VENIT DEMNITARI ATAT DE IMPORTANTI DIN STATE ATAT DE DEZVOLTATEE , CUM AU VENIT PE PARCURSUL GUVERNARII FILAT;
  DE LA INDEPENDENTA INCOACE NICI O DATA NU AM AVUT O ASA DESCHIDERE DE USI IN TARI IMPORTANTE, CUM SA INTIMPLAT IN GUVERNAREA FILAT;
  NICI O DATA IN TOTI ACESTI DOUAZECI SI CEVA ANI NU AM AVUT O ASA SUSTINERE FINANCIARA, CA IN ACESTI ANI DE GUVERNARE FILAT;
  TOATA ACTIVITATEA SI SUCCESELE OBTINUTE PINA ACUM CU REF, LA ADERARE LA UE ESTE NUMAI GRATIE LUI LEANCA SI GUVERNAREA FILAT. TOATE ACESTEA LE SPUN NU EU, TOATE ACESTEA LE DECLARA PARTENERII STRAINI, CARE AU VAZUT EFICIENTA ACESTEI GUVERNARI, NUMAI UNUL GHIMPU NU LE-A CITIT. UNDE SI CARE ESTE MERITUL LUI GHIMPU, LUPU, PLAHOTNIUC. VORONIN, DODON SI CEILALTI PENTRU ACESTE SUCCESE? NICI NU-MI IMAGINEZ CE AR IESI DIN GURITA LUI GHIMPU , DACA S-AR IMPLICA IN VRE-O ACTIUNE CU PARTENERI EXTERNI!!! TOT AICI TIN SA VA INTREB DLE “DEPORTAT” :
  – STITI OARE, CA PRIMARIA MUNICIPALA CORUPTA, MAFIOTA ESTE CONDUSA DE UN MEMBRU PL?;
  – STITI, OARE, CA PIATA CENTRALA, UNDE SE SPALA MILIOANE ZILNIC ESTE CONDUSA DE UN MEMBRU PL?;
  – STITI OARE, CA MINISTERUL MEDIULUI SI ECOLOGIE , UNDE SE INVIRT PROIECTE CU CIFRE FOARTE IMPUNATOARE ESTE CONDUS DE UN MEMBRU PL?;
  – STITI OARE, CA MINISTERUL TRANSPORTURILOR CU AVIOANE, TRENURI, TRANSPORT AUTO, DRUMURI ESTE CONDUS DE UN MEMBRU PL?;
  – STITI OARE, CA DONCIU DE LA CNA ESTE OMUL LUI GHIMPU?;
  – STITI OARE, CA MAFIA DE LA MOLDSILVA ESTE CONDUSA DE UN MEMBRU PL?;
  – STITI OARE, CA SERVICIILE FUNERARE MAFIOTIZATA ESTE CONDUSA DE MEMBRU PL?;
  – STITI OARE, CA TOATE BUDCILE “CEBACOT”SUNT A UNUI MEMBRU PL?;
  – STITI OARE, CA ANRE ESTE OMUL LUI GHIMPU?;
  – STITI OARE, CA MINISTERUL TINERETULUI, APARARII SUNT CONDUSE DE MEMBRI PL?;
  – STITI OARE, CA GRATIE PL POKERUL A FOST FACUT JOC SPORTIV?;
  In consecinta, lasati diferambele, ca chiar nu stiu, care sunt performantele acestor indivizi si era mult mai eficient, daca Ghimpu intii facea o analiza echidistanta la activitatea reprezentantilor sai, isi numara veniturile lui si apoi incepea sa se uite un curtea vecinului de alianta, aici sa nu mai zic, ca se pare, ca Ghimpu ideie nu are ce inseamna a fi LIBERAL, dupa declaratiile facute, SA NU MAI ZIC DE PROCENTUL LUAT IN ALEGERI ! Atunci, cand noua ne canta poezii cu declaratia condamnarii comunizmului, da face declaratii, ca voteaza cu comunistii contra PLDM SI FILAT ce poti sa mai spui despre asa o specie? DECAT O ASA ALIANTA, MAI BINE ALEGERI!

 14. Deportatul

  E întrebare, dacă ce e scris mai sus este scris cu adevărat de persoană deportată. Dacă totuş e scris de persoană deportată, atunci e MANIPULATĂ.Oare poate un deportat aşa gîndi despre memoria legată de deportare, despre necesitatea Monumentelor jertvelor regimului comunist, despre valoarea Decretului de condamnarea comunusmului?
  Vă place nespus de mult de Filat?
  Filat la fel, ca şi Lucinschii, Voronin, Plahotniuc, de ilegal şi-a făcut avere de sute milioane de Euro
  Filat la fel, ca şi Lucinschii, Voronin, Plahotniuc, (Rusia+PCRM+PD), sunt împotriva memoriei legate de crimile regimului comunist cu sute de mii de jertve omeneşti
  Copii lui Filat sunt în Elveţia, dar copii, nepoţii matale, rudelor matale, vecinilor matale sunt plecaţi la muncă grea departe de familie în Rusia, Italia, Franţa, Canada

  Ghimpu luptă pentru binile cetăţenilor, dar în Parlament fiind doar 12 Deputaţi PL, şi chiar cînd a fost Preşedinte Interimar, nu a fost susţinut de Filat (PLDM) şi Lupu, Plahotniuc, Diacov (PD), dar acuma Ghimpu e un simplu deputat

  Dacă îţi place de Filat, nimeni nu te încurcă să a-l votezi. Numai nu uita că Filat a guvernat cu P.Lucinschii pe vremea răchetului şi pensiile se dădeau cu perechi de caloşi. Lucinschii a fost la funcţii mari regimului comunist în Moscova
  Fii sănătos

 15. mos Ion

  Nu am fost deportat,insa am rude,vecini,prieteni,care au fost deportati si cunosc situatia din spusele multor persoane stimate.Avem deportati si DEPORTATI.Este diferenta.Primii au fost gospodari si muncitori unde nu ar fi.Si in Siberia au demonstrat asta.Au muncit cinstit in orice conditii si de aceia au fost apreciati si stimati de rusii localnici. Rusilor le-au spus nkavadistii,ca vin dusmani ai poporului,dar pe urma localnicii s-au convins cine si ce este.DEPORTATII insa sint de acei,care au fost gospodari fiindca imblau numai cu mincina si siretlicul – au facut averii pe cai nu preia cinstite.Lor acolo le-a fost greu.Nu erau deprinsi cu munca si nu au fost primiti bine acolo.Uite aestia si sint cu dealde Ghimpu.Au o ura animalica de rusi,toate problemele lor le vad numai in rusi(in oglinda nu vad bine),tot cu minciunele imbla(cu asii in mineca).Mai in scurt au un unghi foarte ingust de vedere.

 16. Deportatul

  MANIPULAREA moldovenilor dă rezultate bune !
  Am citit la un forumist o ideie bună:
  – MOLDOVENILOR DĂ-LE MACAROANE, CĂ EI SINGURI ŞI LE PUN PE URECHI
  Cum poate un deportat să susţină foţile procomuniste PCRM, PLDM. PD – lor le plac regimul comunist urss cu sute de mii de jertve omeneşti !?
  CÎND A MURIT STALIN, 1953, ERAU PERSOANE DEPORTATE, cu averile confiscate, cu rude ce au murit în timul deportării sau în locurile unde au fost deportate, care PLÎNGEAU, retrăiau cum vor trăi mai departe fără Stalin. Aşa de tare AU FOST MANIPULAŢI

  La fel ESTE MANIPULAT şi persoana “tot deportat” care este împotriva MONUMENTULUI JERTVELOR COMUNISMULUI şi a DECRETULUI DE CONDAMNAREA COMUNISMULUI, susţine politicienii procomunişti

 17. Deportatul

  Ioane (“moş Ion” – poate suntem de o vîrstă). Vezi, cel puţin fiecare a doua familie are legătură că presonal, rude, prieteni care ştiu problemile deportărilor , sau a foametei organizate din 1946/47.
  Greutăţile sunt de nedescris prin ce au trecut jertvile regimului comunist.
  Manipulare. Este mare diferenţă cu ce ai fost manipulat de realitate. Ghimpu urăşte politica rusească (nu rusu – omul) şi regimul comunist, şi regimul de ocupaţie rusească a unei părţi din teritoriul RM
  Partea Europei, unde dupa Războiul II Mondial fiind eliberată de fascişti staţiona Armata urss, li se spune “ocupanţi”. Nici statele slavone – Polonia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria nu au dorit să fie ocupaţi de Rusia, s-au dus în UE şi cu NATO
  Filat se plimbă cu Smirnov, cu Şevciuc. Dar pînă acuma se plimbau cu Smirnov Snegur, Lucinschii, Voronin.
  Balticii fiind la graniţă cu Rusia nu au teritorii ocupate de Rusia. Pe vremea cînd se părea că urss este veşnic, balticii deschis în faţă spuneau celor care vorbeau în rusa “русский окупант” şi nivelul lor de trai este cu mult mai înalt. (Dacă spuneai că eşti moldovean – te ajuta)
  Doar Ghimpu a dovedit că este politician cu DEMNITATE, dar Snegur, Lucinschii, Voronin, Filat sunt slugile Moscovei.
  Mai gîndeşte-te, nu fii manipulat.
  Sănătate şi mulţi ani înainte

 18. Nicu

  Chiar ca nu inteleg de ce unii nefereciti si-au facut icoana din meca unui maniac cu tupeu de penal? Da, da, despre Nimicnicia sa Ghimpu vorbesc! Despre cordaciunea aia hotomana si flausata, care ragaie cu atata nesimtire vrajeli caracteristice sforarului. Deh, papusarul isi agita rufa de panglicar-papagal, iar boaghea de coate-goale si mate-sparte il venereaza. Ba, oameni buni, degeaba sunteti batrani! Chiar nu vedeti ca acest spagar, spertar si bogatan Ghimpu va joaca feste si ca o sa moara tot demagog infect?! Priviti-l! Din gura lui de badaran batran – numai caviar si numai calvar! Pe el, stiti, …in cot il doare/Ca in haos tara moare/ El, talhar, si hotu-i e frate/Deci, el fura cat se poate/ De la Calea cea Furata/Chiar de-i mare cat un cot/ Va da pomene prostului cu drept de vot/ Si-o sa faca asta tara/ De rusine si ocara.

 19. Deportatul

  Nicu, dacă tu nu înţelegi “nefericiţii” deportaţi eu înţeleg de ce tu, Nicu, eşti fericit şi îţi place de Filat. Eşti MANIPULAT sau PLĂTIT de a-l ponegri pe Ghimpu.
  Ghimpu este unicul lider de partid cu DEMNITATE NAŢIONALĂ şi nu este implicat în “prihvatizările” bunurilor statului, deci a cetăţenilor R Moldova, şi nu este sluga OCUPANTULUI RUSIA
  Filat cu milioanele lui a cumpărat mass media cu jurnalişti, comentatori politici, blogheri, forumişti şi toţi a-l atăcaţi pe Dl Ghimpu. Dl Ghimpu se apără de voi singur. Filat se bucură cum se “spală creerii” cetăţenilor însărăciţi de multmilionarul Filat (+Lucinschii, Voronin, Plahotniuc) pentru ca din nou PCRM+PLDM+PD să sibă 89 deputaţi şi mai mulţi, dar românul Ghimpu cu PL mai puţin de 12 deputaţi
  Filat pentru tine este bun? Filat care şi-a făcut avere de sute milioane de Euro “prihvatizînd” bunurile statului împreună cu P.Lucinschii în a. 1988 – 2001, pe vreme cînd răchetul putea ziua amiază mare să oprească maşina şi săţi-o ea; bandetismul înflorea; pensiile se dădeau cu întărziere şi cu bunuri dar nu cu bani; salariile se dădeau cu întărziere mare
  Filat pentru tine este bun? Filat care prelungeşte politica de întărire a regimului de la Tiraspol, întărirea influenţei Rusiei asupra teritoriului R Moldova?În timp ce Smirnov, Şevciuc îşi bat joc de copii ce învaţă în limba română, ucid şi bagă în puşcărie cetăţenii R Moldova (inclusiv şi poliţiştii Moldovei) Filat se plimbă cu Smirnov şi Şevciuc
  Filat este bun? Filat n-a putut să conlucreze cu colegii din AIE – Urechianu, Lupu, Ghimpu; toată vremea i-a atăcatşi pînă la urmă pe 13 februarie a.c. a denunţat Acordul AIE. Nu este AIE, nu este nici Guvernul AIE. Iată şi crezisul politic organizat de Filat
  Fiat pentru tine este bun? Rezultatele, Guvernului Filat, economice, bunăstarea cetăţenilor s-a înrăutăţit

  Cetăţenii au votat masiv foştii lidei comunişti de pînă a. 1991 – Snegur, Lucinschii, Voronin; acuma şi urmaşii lui Lucinschii – Filat cu Diacov; şi urmaşii lui Voronin – Lupu, Plahotniuc. Toţi aceştea sunt cu averi de sute milioane de Euro. Toţi aceştea au cumărat şi mass-media pentru a manipula.

  Cetăţenilor – GÎNDIŢI-VĂ , sunteţi manipulaţi de oligarhi şi slugile lor timp de peste 20 ani. Dacă vă plac de Voronin, Lupu Diacov, Plahotniuc, Filat – toţi multmilionari în Euro, atunci votaţii.
  “Fiecare popor are aşa demnitari dupa cum ei merită”
  Fiind harnici şi cu pămînt bogat – merităm să fim cei mai săraci din Europa şi cu demnitari multmilionari în Euro, deveniţi “peste noapte”!?

 20. Magda

  “Deportatul”Vad ca le dati tuturor “sfaturi”,eu insa va zic doar atat:nu mai lingeti PL si pe ghimp,ca nu merita!

 21. Deportatul

  Nicu @ CO “Filat” -Să ştiţi că
  1) Nu a-l idealizez pe Dl Ghimpu. Are şi el neajunsuri, unile de neajunsuri şi Dl Ghimpu le-a numit; de neajunsurile Dlui Ghimpu şi mie nu-mi plac.
  Dar repet că din toţi liderii de partide Parlamentare unicul lider de parid pentru interesul naţional este Ghimpu, care a început lupta politică de pe vremea urss, dar nu şi-a făcut avere (cum au făcut Lucinschii, Voronin, Plahotniuc, Filat)
  2) Declaraţia din 13 februarie, atacurile şi neconlucrare cu colegii din AIE, este aceiaş tactică şi strategie ca a lui Roşca din 1999 din ADR.
  3) Conform instrucţiilor KGB-iste trebuie de bătut în politicienii naţionali cu demnitate naţională. Nu-i de mirare că în Ghimpu bate propaganda Rusiei, politicienii proruşi şi Filat (care a fost anfgajat şi promovat de prorusul antiromânul Lucinschii)
  4) Suntem cei mai săraci din Europa şi cu teritoriu ocupat de Rusia pentru că masiv s-a votat oamenii Moscovei – Snegur, Lucinschii, Voronin; dar acuma de “oamenii” lui Lucinschii – Filat, Diacov, şi de oamenii lui Voronin – Lupu, Plahotniuc
  5) DEPINDE DE CETĂŢENI R Moldova cum vom gîndi, de a nu fi manipulaţi şi nu veţi vota oamenii Moscovei- DEPINDE NIVELUL DE TRAI

 22. tot deportat

  FAMILIA MEA A FACUT TREI GOSPODARII!! UNA, nationalizata cu ajutorul unor consateni, moldoveni, care sau dus la raion si au zis, ca suntem culaci; A DOUA – in BUREATIA, SI IN EA LOCUIESC SI AZI LOCALNICI ; A TREIA- caand ne-am intors, si nu ne este rusine chiar si in ziua de azi, chiar si infata familiilor tinere! Noi nu umblam si strigam, ca Ghimpu, care profita de numele fratelui Gheorghe si a familiei, ca e mare patriot, este la fel ca si aliatii, pentru care danseaza, cum ei le canta! MAI PUTIN SA TRANCANEASCA, MAI PUTIN SA MINTA SI SA NU UITE, CA FIIND PREDINTE INTERIMAR IA FOST IN COT DE REPRESATI, sa nu-si bata joc de noi cu asa zisele monumente, ca oricum nul vom vota, locul lui , la cum se comporta si se exprima este la rinit balega, cantati-i cat vreti diferambe, dar nui bagati pe toti in aceiasi oala si nu ne aveti de prosti!

 23. Deportatul

  A veni vremea şi CETĂŢENII MANIPULAŢI vor înţelege că Filat a fost paraşutat de FSB (KGB)-ul rusesc în echipa lui P.Lucinschii, dar peurmă să devină “anticomunist şi proeuropean”, pentru ca ulterior să dezbine foţile şi electoratul proeuropean, să a-l aducă la dezamăgire.
  Vom rămânea încă mult timp CEI MAI SĂRACI DIN EUROPA şi cu teritoriu OCUPAT DE RUSIA pentru că credem MANIPULATORILOR agenţilor proruşi – Snegur, Lucinschii, Voronin (PCRM)+Filat(PLDM) + LUPU, Diacov Plahotniuc (PD)
  Ţineţi-i în memorie pe MANIPULATORII proFilat
  Repet – Ghimpu, aşa cum vorbeşte ţărăneşte şi încearcă singur să se apere la o armată întreagă de jurnalişti CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI, este unicul lider de partidcare a dovedit că este cu DEMNITATE NAŢIONALĂ

 24. Costea

  Urechean este un escroc si un minciunos fara margini, el este acelasi comunist cu gandurile la Moscova si la devidende politice… Poate dupa ce a vandut postul de procuror general ii va mai cadea ceva de vanzare… Urechean- sef la Curtea de Conturi- lupul paznic la oi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *