Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Schimbul preşedinţiilor europene

Schimbul preşedinţiilor europene

După ce, la 1 iulie 2008, Franţa a preluat Preşedinţia Uniunii Europene, la sfârşit de an, este timpul pentru un raport al celor îndeplinite şi neîndeplinite timp de 6 luni. Tot la sfârşit de an, Franţa va transmite oficial eştafeta Republicii Cehe care, de la 1 ianuarie 2009, preia Preşedinţia UE.

«Colaborarea Comisiei Europene cu Preşedinţia Franceză a fost constructivă şi vom susţine şi Preşedinţia Cehă», a declarat Cesare de Montis, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova. Declaraţiile au fost susţinute şi de Ambasadorul Franţei în R. Moldova, Pierre Andrieu, la o întrevedere cu reporterii europeni, în cadrul unui proiect al Asociaţiei Presei Independente.

Despre Preşedinţia Franţei ambasadorul a spus că a fost una de succes, chiar dacă au intervenit evenimente neaşteptate, de dimensiuni majore, precum criza financiară. Şi în aceste condiţii, priorităţile agendei europene au rămas constante.

Referitor la colaborarea cu autorităţile de la Chişinău, Cesare de Montis consideră că R. Moldova mai are de lucrat în domeniul reformelor, în special cât priveşte accesul mass-media la informaţie, la libera exprimare sau la combaterea corupţiei.

R. Moldova — ţară de consum

În prezent, au declarat oficialii, ţările membre UE sunt cu ochiul pe apropiatele alegeri. «Se pare că guvernarea de la Chişinău, oricum, nu acceptă schimbări chiar şi după recomandările făcute de UE. Suntem gata să acordăm sprijin de orice fel R. Moldova, dar, totodată, nu suntem profesori ca să dăm lecţii. R. Moldova este un stat suveran, în a cărui politică internă nu putem interveni. Cu toate acestea, Chişinăul trebuie să respecte angajamentele luate faţă de UE», a explicat şeful Delegaţiei Europene cu privire la şansele R. Moldova de a adera la UE.

Referitor la reforme, R. Moldova trebuie să le implementeze nu pentru că aşa vrea Bruxelles-ul, ci pentru a asigura un trai decent cetăţenilor, a declarat Petr Kypr, Ambasadorul Republicii Cehe în R. Moldova. Modul în care se vor desfăşura alegerile parlamentare va influenţa soarta următorului tratat negociat cu UE, e de părere acesta.

Despre R. Moldova, Ambasadorul Cehiei susţine că aceasta este o societate de consum. Sunt foarte multe case frumoase şi maşini scumpe. Cehii, când au primit bani i-au investit în echipament pentru noi producţii, ceea ce R. Moldova nu face, este de părere diplomatul.

Aderarea R. Moldova la UE ar putea fi una reală, în opinia ambasadorului. «Greul, însă, cade pe umerii voştri. Nu noi vă vom asigura libertatea presei. Pentru noi ar fi mult mai uşor să lăsăm lucrurile cum sunt, noi, însă, respectăm principul solidarităţii şi umanităţii şi aplicăm aceste principii în ţările post-sovietice. Ne simţim datori să facem asta, deoarece şi noi la rândul nostru am fost ajutaţi de occident», a precizat Ambasadorul.

Agenda Preşedinţiei cehe are trei priorităţi:

  1. Relaţiile euro-atlantice,
  2. Relaţiile în regiunea Balcanilor de Vest
  3. Dimensiunea estică a UE.

Din cauza crizei financiare existente, dar şi din perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare europene, Ambasadorul Cehiei susţine că şi această preşedinţie va fi una agitată.

Diana LUNGU