Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SCANDAL intern în CNI: Colegii…

SCANDAL intern în CNI: Colegii îl acuză pe Donciu de NEGLIJENȚĂ și ABUZ de PUTERE

474-donciuMembrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pregătesc o scrisoare adresată preşedintelui Parlamentului R. Moldova, Igor Corman, şi tuturor preşedinţilor fracţiunilor parlamentare, prin care califică drept ilegale acţiunile preşedintelui instituţiei, Anatolie Donciu. Aceştia solicită intervenţia deputaţilor pentru „a lua act de neglijenţa, abuzurile de putere şi multiplele încălcări de lege” admise de către şeful instituţiei. „Vreau să cred că nu este un element politic”, replică Donciu.

Scrisoarea, ajunsă în posesia ZdG, încă nu este semnată de către membrii CNI, însă, susţin sursele noastre, a fost coordonată cu toţi membrii atunci când a fost scrisă. Aceleaşi surse susţin că Vera Lupu, cea care iniţial a fost de acord cu conţinutul scrisorii, se află în concediu medical. Scrisoarea urmează să fie trimisă preşedintelui Parlamentului şi liderilor tuturor fracţiunilor parlamentare. „Intervenim cu solicitarea de a lua act de neglijenţa, abuzurile de putere şi multiplele încălcări de lege admise de dl Anatolie Donciu – preşedintele CNI, în activitatea Comisiei”, se spune în scrisoarea în care membrii CNI îl acuză pe şeful instituţiei că ar fi procedat ilegal în mai multe cazuri.

Acuzat că ar fi părtinitor

În scrisoare se face referire la şedinţa CNI din 29 mai, când „Anatolie Donciu, unilateral, abuziv, cu părtinire şi cu vădită încălcare a Regulamentului CNI, a exclus din Agenda de lucru a şedinţei Comisiei punctele 5 şi 6, care ţineau de examinarea rezultatelor controlului în privinţa dlui Serafim Urechean – preşedintele Curţii de Conturi. La reproşurile vicepreşedintelui Comisiei – Victor Strătilă, şi a membrului Comisiei – Dumitru Prijmireanu, că se încalcă legea, preşedintele Anatolie Donciu a neglijat prevederile Regulamentului Comisiei şi, ilegal, a dat indicaţie executorului să nu prezinte în şedinţa respectivă materialele verificărilor”.

Autorii scrisorii susţin că „netransparentă şi suspicioasă este şi activitatea Aparatului CNI, aflat sub conducerea nemijlocită a preşedintelui Donciu”. În scrisoare se menţionează că Donciu ar fi acţionat părtinitor şi în cazul procurorului Vasile Gherasimenco, a cărui avere a fost verificată ca urmare a sesizării din presă şi după o solicitare a Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). În scrisoare se precizează că probe în vederea vinovăţiei procurorului au fost colectate de către vicepreşedintele Comisiei, Victor Strătilă, şi transmise Aparatului Comisiei, care însă a prezentat, repetat, eronat un act din care reieşea că procurorul nu şi-a tăinuit averea. „După aceste ilegalităţi, executorul pe acest dosar a fost promovat în funcţie de preşedintele Donciu, în semn de recunoştinţă faţă de loialitatea exprimată şi abuzurile asumate”, scriu membrii CNI, care mai afirmă că au fost nevoiţi să trimită singuri un act către Procuratura Generală prin care să solicite tragerea procurorului la răspundere.

„Un caz cu totul ieşit din comun”

Un alt caz descris în plângere este cel al şefului Direcţiei protecţia şi sănătatea plantelor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor – Alexandru Ciobanu. În acest caz, Comisia a fost sesizată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare despre un eventual conflict de interese admis de către funcţionar. „La data de 17 aprilie 2014, Aparatul Comisiei a prezentat membrilor Comisiei un proiect de Act de constatare prin care se arăta că nu există conflict de interese în acţiunile dlui Ciobanu, tăinuind faptul că tatăl lui era conducătorul întreprinderii cu care era în conflict de interese. Numai la intervenţia membrilor Comisiei, a fost adoptat un Act prin care a fost demonstrat conflictul de interese”, scriu angajaţii CNI.

„Un caz cu totul ieşit din comun ţine de ex-judecătorul Arhip. În acest caz, Aparatul Comisiei a falsificat Actul de constatare, contrar Deciziei adoptate de Comisie, motiv pentru care acest act a fost anulat în instanţa de judecată. După aceasta, şeful Direcţiei care a falsificat Actul de constatare a fost evaluat de preşedintele Donciu cu calificativul „foarte bine”, a fost avansat în categoria de calificare, fiindu-i majorat salariul, şi prezentat Guvernului pentru a fi decorat cu diploma de onoare”, se menţionează în scrisoare.

În cadrul CNI s-au format două tabere

Membrii CNI se plâng pe faptul că Anatolie Donciu, „încălcând principiul egalităţii membrilor Comisiei”, a exclus în totalitate membrii Comisiei din procesul de îmbunătăţire a cadrului legal de activitate a CNI. Astfel, deşi din luna aprilie 2013 membrii Comisiei au înaintat propuneri ce ţin de acest subiect, proiectul de lege propus Parlamentului nu a fost discutat şi coordonat cu membrii Comisiei. Despre faptul că acest proiect este deja în Parlament, membrii Comisiei au aflat din pagina de internet a Parlamentului… În această ordine de idei, merită de menţionat şi situaţia cu proiectul de implementare a declaraţiilor on-line. Demararea în luna octombrie 2013 a acestui proiect a fost ţinută în secret, fără a fi informaţi membrii Comisiei”, se precizează în scrisoare.

„Atitudinea ostilă a preşedintelui Donciu faţă de membrii Comisiei este impusă angajaţilor Aparatului CNI, cărora preşedintele Anatolie Donciu le impune să nu prezinte membrilor Comisiei informaţiile şi documentele solicitate, de care au nevoie membrii Comisiei în activitatea lor. Această atitudine a preşedintelui a dus la divizarea Comisiei în două tabere, una – cea loială preşedintelui Donciu, şi alta – care încearcă să fie imparţiali, fapt pe care Donciu nu-l acceptă şi şantajează angajaţii prin lipsire de premii, neacordarea sporurilor salariale cuvenite”, reclamă angajaţii CNI.

Şofer personal şi 150 mii de lei pentru o firmă

Autorii scrisorii spun că Anatolie Donciu şi-a angajat un şofer personal, căruia îi achită 3300 de lei lunar. De asemenea, a angajat două tinere absolvente în calitate de juriste, cu un salariu lunar de 2100 de lei, fără a avea funcţiile respective în statele de personal. „Preşedintele consideră că munca şoferului „trebuie să fie remunerată mai bine decât munca unui jurist”, scriu membrii CNI. „De aici, destul de elocvent, se constată că preşedintele Anatolie Donciu acordă mai mare atenţie propriilor interese, ca şoferul să-l ducă la lecţiile pe care le are la Institutul Naţional al Justiţiei şi la Universitatea de Studii Europene, decât bunei activităţi a CNI, fiind absent de la serviciu majoritatea absolută a timpului, iar în perioada sesiunilor universitare, lipseşte cu zilele. De fapt, pe preşedintele Anatolie Donciu îl interesează mai mult activitatea didactică decât cea de conducere a CNI. Deşi absentează mai mult timp de la CNI şi nu recuperează suplimentar timpul lipsit, în contabilitate este contabilizat şi achitat cu norma întreagă”, se spune în scrisoare.

În final, membrii CNI atenţionează asupra faptului că de la crearea Comisiei, al doilea an consecutiv, Anatolie Donciu „compromite activitatea Comisiei prin neasigurarea executării atribuţiilor. Astfel, în anul 2013 a tergiversat procesul de scanare a declaraţiilor, iar aceasta a dus la amânarea verificării declaraţiilor. La fel, defectuos a fost procesul de selectare a companiei pentru scanarea declaraţiilor, care, în condiţii dubioase şi neargumentat, a beneficiat, cu acordul lui Anatolie Donciu, de un beneficiu financiar de 30% suplimentar la contractul de bază, adică de circa 150 mii de lei, care nu se ştie cu ce destinaţie au fost irosiţi. Reieşind din cele expuse, comportamentul preşedintelui Anatolie Donciu este inacceptabil, iar continuarea activităţii în formula existentă este inadmisibilă, periclitând încrederea societăţii, precum şi a partenerilor de dezvoltare a R. Moldova”.

„Veniţi şi asistaţi la şedinţele CNI şi o să vedeţi”

ZdG a contactat toţi membrii CNI, pentru a discuta despre autenticitatea scrisorii, dar şi despre problemele din interiorul instituţiei. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, a confirmat că o asemenea scrisoare există. „Credeţi că într-o organizaţie se mai poate de lucrat aşa? Cu aportul societăţii civile, al Parlamentului, vrem să rezolvăm aceste probleme”, spune, laconic, Strătilă.

Leonid Morari, un alt membru al CNI, a admis, indirect, conflictul din interiorul instituţiei. „Nu pot să vă spun nimic. Încă nimeni nu a semnat nimic. Eu nu ştiu de unde aveţi aşa scrisoare. Scrisoare este doar atunci când ea este semnată”, ne-a spus acesta. Întrebat despre problemele din interiorul Comisiei, Morari a răspuns: „Vedeţi şi voi ce se discută pe la televizor. Veniţi şi asistaţi la şedinţele CNI şi o să vedeţi. Lucrurile sunt evidente”. Dumitru Prijmireanu, un alt membru al CNI, căruia i s-a telefonat de mai multe ori, nu a răspuns la apelurile ZdG. Vera Lupu, cel de-al patrulea membru al CNI, are telefonul mobil deconectat.

Donciu: „Vreau să cred că nu este un element politic”

Iniţial, Anatolie Donciu nu a dorit să se pronunţe la subiect. „Când va fi oficială scrisoarea, atunci discutăm. Nu ştiu ce este scris în ea”. I-am propus să i-o trimitem, pentru a lua cunoştinţă de ea, iar mai apoi, să se pronunţe. „Nu mai pot, nu mai sunt la serviciu…”. „Pe ei trebuie de întrebat de ce vin cu asemenea acuzaţii. Nicio decizie pe marginea verificării declaraţiilor nu s-a adoptat în afara Comisiei, niciuna. Şi nici nu poate fi adoptată. Nu am dreptul, ar fi o absurditate. Vreau să cred că nu este un element politic la mijloc”, spune Anatolie Donciu. „Cred că această situaţie e bazată pe unele proceduri interne care nu sunt foarte bine stabilite de lege şi atunci avem situaţii de confundare a atribuţiilor preşedintelui şi membrilor Comisiei. Totul e bazat pe interpretarea eronată a legislaţiei. Da, şi faptul că CNI a început să activeze poate fi un semn al revoltei. O să vedeţi şi mâine (azi, n.r.) nişte dosare interesante în privinţa unor viceminiştri. Divergenţele sunt legate, cred eu, de imperfecţiunea legislaţiei, care nu reglementează strict care sunt competenţele membrilor CNI, ale preşedintelui, ale vicepreşedintelui. De asta se creează probleme artificiale”, spune şeful CNI.

Acesta admite însă că în interiorul instituţiei există probleme. „Situaţia este de genul că, chiar şi în cadrul şedinţelor, avem divergenţe ce ţin de proceduri interne. Acum avem un proiect cu experţi străini pentru a elabora nişte proceduri şi clarităţi în competenţe. Trebuie ca fiecare să ştie ce să facă concret”. Referitor la faptul că petrece prea mult timp la INJ şi la universitate, Donciu a precizat: „Eu la INJ am două luni pe tot parcursul anului, de două ori pe săptămână. Atât. Dar, legea permite activitatea didactică. Altfel, nu aş fi acceptat să fac asta. Şi alţi membri participă la activităţi didactice, iar eu nu am careva pretenţii”. Şeful CNI-ului a respins acuzaţiile cu privire la faptul că ar avea şofer personal. „Ar fi posibil aşa ceva? Sunt nişte aberaţii. Nu e posibil. Sunt insinuări”, a zis acesta. ZdG i-a retrimis lui Anatolie Donciu scrisoarea şi urmează să vină cu o poziţie detaliată a acestuia în ediţiile viitoare.

Vom reveni