Satul NU merge la vot

298-satulLa câteva zeci de kilometri de Chişinău, există oameni care nu ştiu că pe 28 noiembrie vor avea loc alegeri parlamentare. Oamenii de la sate sunt împărţiţi în două: cei care se uită cu o oarecare doză de nedumerire la tine atunci când îi întrebi de alegerile din 28 noiembrie şi cei care le privesc deja ca pe o rutină. Nimeni însă nu se aşteaptă ca ele să le schimbe decisiv viaţa.

Comuna Izbişte din raionul Criuleni este una ca oricare alta din R. Moldova. Aflată la o distanţă rezonabilă de Chişinău, în jur de 40 km, aşteaptă alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Aşteaptă alegerile e un fel de a spune, pentru că odată ajuns în această comună, nimic nu te duce cu gândul că, peste mai puţin de o lună, oamenii urmează să participe la alegeri. Oamenii merg agale pe drum, frământaţi de problemele lor, care toamna par mult mai importante decât orice fel de alegeri.

Drumul central din sat, care de obicei e plin cu afişe electorale sau cel puţin ar trebui să fie, este rupt dintr-un alt film.

“Vor fi alegeri, pe 22…”

“Eu nu ştiu că vor fi alegeri. Acum aflu. Dar parcă au fost alegeri acum, vara. Ce, iar vor fi?” întreabă nedumerită o trecătoare, parcă ruşinată că nu ştie că pe 28 noiembrie R. Moldova îşi alege noul Parlament. ” Am fost la alegerile din vară, dar acum chiar nu ştiam. Mulţumesc că mi-aţi spus. Nu prea au fost oameni să ne zică, iar eu nici televizor nu am ca să mă informez”, se justifică femeia, care însă nu uită să precizeze: “Eu îi votez pe fiecare, mă duc la vot, să fie sănătoşi, dar ce folos că îi aleg? Nici un ajutor nu dau oamenilor”.

“Nu ştiu de alegeri, anul trecut am fost, dar acum nu mai ştiu”, spune şi Maria, care dă impresia că nu o interesează subiectul şi merge grăbită mai departe.

Peste doar câteva minute ne iese în cale Efim Rotaru. “Da, ştiu că vor fi alegeri. Pe 22, nu?” întreabă sigur acesta, iar apoi continuă: “Mai vin unii şi ne spun cu cine să votăm”. După ce dă din mână parcă indiferent, povesteşte că, în sat, vin destul de des oameni care împart ziare şi calendare. Recunoaşte că nu citeşte ziarele din lipsă de timp, şi că cele mai utile sunt calendarele, pe care le strânge. Spune însă că aceste ziare nu-l fac nicidecum să-şi formeze o opinie vizavi de partidul căruia îi va acorda votul. “Ei pot să spună multe, dar tu nu trebuie să-i crezi. Trebuie să te gândeşti. Partide sunt multe”, spune moş Efim, care priveşte cu nostalgie în istorie. “Înainte era un ţar pe Moldova, ca Ştefan Cel Mare. Dar acum… în Parlamentul ăsta când îi vezi câţi sunt, te doare capul. Pe cine să alegi? Dacă îl alegi pe unul, ceilalţi îl sapă, îl fac de râs, şi îi pun piedici. Poate ei vor să se ţină de promisiuni, dar ceilalţi îi încurcă”, crede Efim Rotaru. Bărbatul spune că, deşi s-a săturat de alegeri, va merge şi pe 28 să-şi facă datoria.

Cum e şi firesc, am dat şi de persoane care ştiu că pe 28 noiembrie în R. Moldova vor fi alegeri. Nimeni însă nu le vede ca pe o salvare, ba mai mult, oamenii dau impresia că s-au obişnuit să-şi pună ştampila pe buletinul de vot o dată la câteva luni şi le privesc ca pe un proces firesc al vieţii. “Trebuie odată şi odată să fie bine. Încă nu ştiu pentru cine să votez, chiar dacă privesc la televizor în fiecare seară. Oamenii de la ţară au alte probleme”, ne explică Rodica Ţurcan.

“Am auzit de la televizor că vor fi alegeri pe 28, dar nu ştiu ce să alegem. Sincer să vă spun, m-am săturat. Avem nişte politicieni foarte slabi. Nu pot conduce o ţară atât de mică. Cum să nu poţi pune un preşedinte normal? Nu mai cred în ei, nu mai cred în ce promit, că ei promit tot timpul, dar nu fac nimic”. „Se mută de la un partid în altul, că nu mai ştim pe cine să alegem şi de partea cui să fim”, ne spune Larisa Costin, completată de un consătean parcă resemnat: ” Vom merge la vot până se va hotărî ceva. Dacă nu se va alege preşedintele, o să alegem şi tot o să alegem mulţi ani înainte”. “Cum o să alegem, aşa o să culegem”, a conchis acesta.

Afişele electorale lipsesc

Centrul satului nu prevesteşte deloc apropierea alegerilor. Afişele electorale ale partidelor lipsesc aproape cu desăvârşire. Cele câteva lipite pe stâlpi aparţin PD-ului. Acestea, însă, sunt rupte, iar pentru săteni pare greu de desluşit ale cui, totuşi, sunt. “Afişele le rup elevii când vin de la şcoală. Cu două zile în urmă le-au pus, iar azi deja nu-s. Se cheltuie bani în zadar”, crede Leonora Dmitriev.

Victor MOŞNEAGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. tod

  Pai ce sa mai vorbim ca e trist la noi,lumea e descurajata cu aferistii politici in anii istea,care practic au uitat de poporul din sate..Mai erau radio locala (radiotocicha) la inceputul anilor 90 si a fost interzisa de lucinschii ca lumea e tare politizata,stiind bine ca asta e o crima…Fiind ca cu chit lumea e rau informata cu atit mai usor sa conduci prostimea..Nici televizoare nu toti au ,asa ca de presa nici nu vorbim ca e in zadar..Asa numitii “rindunoi” si au deschis drumul la banditii istea bolsevici prin vacumul informational care si este pricina,si multi stiu de treaba asta dar tac, ca e bine si asa!In satele europene exista radioul local, care zilnic functioneaza si da informatiie locala si de stat pentru lumea ce traiieste in departare de orasele mari…Asa ca lumea prin “linistea” totala traiesc trist baund vodca ruseasca la noi, si se uita in trecutul, nevazind viitorul care nu se vede din intunericul vietii rurale!!!

 2. ion

  Eu am auzit de satul Indaraptnici, dar de satu cu numele NU n-am auzit, dar bravo lor ca merge la vot.

 3. vektornord

  Avem nişte politicieni foarte slabi. Nu pot conduce o ţară atât de mică. Cum să nu poţi pune un preşedinte normal? Nu mai cred în ei, nu mai cred în ce promit, că ei promit tot timpul, dar nu fac nimic».

  mult adevar totusi

 4. mariana

  chiar e trist, au prostit lumea deja cu atatea votari si candidati. sper sa mai ramana cineva in Moldova si sa se clarifice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *