Rusia ignoră CtEDO

Termenul dat de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) Federaţiei Ruse în dosarul şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană a R. Moldova a expirat pe 19 ianuarie 2013. În această perioadă nu s-a făcut nicio încercare din partea F. Ruse de a executa obligaţia de plată a despăgubirilor. Între timp, situaţia şcolilor cu predare în limba română de pe teritoriul Transnistriei rămâne precară.

La 19 octombrie 2012, Marea Cameră a CtEDO a pronunţat, în şedinţă deschisă, Hotărârea în cauzele “Catan şi alţi 27 c. Moldovei şi Rusiei”, “Căldare şi alţi 42 c. Moldovei şi Rusiei”, “Cercavschi şi alţi 98 c. Moldovei şi Rusiei”, prin care a recunoscut violarea articolului 2 protocol 1 – Dreptul la Educaţie în raport cu Federaţia Rusă.

Trei luni de tăcere

Deşi, la 19 octombrie 2012, CtEDO a emis hotărârea prin care a fost recunoscută violarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană a R.Moldova, timp de trei luni, până în prezent, autorităţile Federaţiei Ruse nu au executat obligaţia de plată a despăgubirilor şi nici nu au întreprins nimic pentru executarea prevederilor generale şi individuale impuse. Cetăţenii rmn, timp de opt ani, au luptat pentru respectarea dreptului lor la educaţie în limba română.

După ce, în 2004, au avut loc mai multe încercări de a bloca şi a închide instituţiile de învăţământ cu predare în limba română, mai mulţi locuitori ai regiunii transnistrene au cerut să fie examinate cazurile lor. Aceştia s-au adresat la Asociaţia Promo-Lex, solicitând ca dosarele lor să fie examinate la Curtea Europeană. Astfel, primele audieri la CtEDO în cadrul acestor dosare au început în 2009. Pentru a doua oară, dosarele respective au fost audiate deja în 2012 în faţa Marii Camere.

Alexandru Postică, directorul programului Drepturile Omului în cadrul Asociaţiei Promo-Lex, a menţionat anterior că Federaţia Rusă “are de acum încolo trei obligaţii faţă de rmn: să-şi gândească politica de susţinere a regimului secesionist ca stat care asigură existenţa acestui regim, să anuleze evacuarea sediilor sus-menţionate şi să le restituie reclamanţilor, să evite încălcări similare pe viitor”.

Situaţia şcolilor din rmn – aceeaşi

Potrivit Asociaţiei Promo-Lex, situaţia şcolilor cu predare în limba română rămâne şi în continuare precară. Directorii acestor şcoli susţin că se intervine şi în continuare brutal pentru perturbarea activităţilor didactice. “Reţinerea autobuzelor şcolare ale Liceului Teoretic “Ştefan cel Mare” din or. Grigoriopol, care se deplasează spre Doroţcaia, persecutarea elevului Liceului “Lucian Blaga” din or. Tiraspol demonstrează că regimul de la Tiraspol intenţionează să încalce şi în continuare dreptul la educaţie în regiune”, anunţă Promo-Lex.

Deşi, anterior, într-un interviu pentru ZdG, Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, susţinea că, după ce au câştigat la CtEDO, oamenii au devenit “mai siguri pe sine, mai încrezători că sunt pe calea cea dreaptă. După mai multe frământări, au înţeles, în sfârşit, că luptă pentru o cauză adevărată. Faptul că o instanţă internaţională le-a făcut dreptate e foarte important pentru aceşti oameni, terorizaţi de atâta timp de regimul separatist”, situaţia pe parcursul acestor trei luni nu s-a schimbat.

Amintim că CtEDO a obligat Federaţia Rusă să achite reclamanţilor despăgubiri de 1,07 mln de euro pentru prejudiciul cauzat şi 50 de mii de euro cheltuieli de reprezentare. Asociaţia “Promo-LEX” urmează să comunice despre ignorarea obligaţiunilor asumate prin ratificarea Convenţiei Europene de către Federaţia Rusă Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Mihai

  Sa vorbeasca LEGEA cu trazdatorii. Punctum.

  Chit va trebui inca sa dormim rabdind ocupantii si tradatorii tarii , vom fi cei mai in Europa.

  Sintem unica tara in Europa unde scolile bastinasilor sint inchise.

  Nu avem:

  1. Guvernanti sa apere tara si poporul.
  – Filat a permis gagauzilor care nu au dat bacul sa fie inmatriculati- inloc sa deschida scoli romanesti in Gagausia.
  – Lupu vorbeste rusa in gagauzia si nu vede ca ULTIMA scoala ROMANA din Valea Perjei a fost inchisa.
  2. Presa (in afara de ZDG ) sint muti la durerea romanilor din Transnistria OCUPATA (si nu ,,separatista cum doresc rusii- cititi Ordinile in armata URSS date de Primacov care neau atacat miseleste la Comrat din Bolgrad si la Nistru din tot imperiul raului.
  3. OGNurile faurite de Rusia sa apere minoritatea ocupantilor este clar ca tac, de ce tace poporul? Nu cred ca sint berbeci cum nea numit Voronin.

  Este slut la Prut dragii mei daca dormim inca juchind dupa balalaica moscalilor.

  Nu sint jurnalist , sint un ex ofiter sovetic, deportat de saracie si nu sint indiferent de cei ramasi acasa.

  Nu inteleg si nu voi intelege indiferenta voastra si rabdarea tradatorilor la guvernare.

  Citisem recent ca Filat se va intilni zilele acestea cu Sevciuc si sint sigur ca va apara scolile romanesti in Transnistria asa cum Lupu a aparat scoala ROMANESCA din Valea Perjei. Aceasta este tradare Domnilor demnitari! Punctum.

 2. Turc

  Mihai care aparare a scolilor romanesti de catre Filat ??????????????????????? Cand s-au intalnit in septembrie anul trecut Filat a scos de pe fundal stema si drapelul tarii. Filat ca prim mininistru la intalnirile oficiale permanent are in spate stema si drapelul tarii pe care o reprezinta. La intalnire cu Sevciuc,lasul nu are in spate nimic. FARA COMENTARII……..Si apoi vor ca Matasaru sa nu protesteze cu lucruri care ii reprezinta.La intalnirea viitoare cu sevciuc , filat sa-si puna pe fundal trandafirul lui Matasaru ca numai asta merita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *