Românii basarabeni au salvat onoarea lui Traian Băsescu

Uniunea Social Liberală (USL) a obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare care au avut loc în România, duminică, 9 decembrie. Alianţa formată din Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Naţional Liberal (PNL) a adunat aproape 60% din voturile cetăţenilor români cu drept de vot. Alianţa România Dreaptă (ARD), formată pe scheletul Partidului Democrat Liberal (PDL), condus din umbră de preşedintele Traian Băsescu, a câştigat doar în colegiile în care au votat românii din Basarabia.

În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie, USL a obţinut 273 mandate la Camera Deputaţilor şi 122 la Senat, potrivit rezultatelor finale comunicate de Biroul Electoral Central (BEC) marţi, 11 decembrie. USL este urmată de ARD, care a obţinut 56 de mandate de deputat şi 24 de senator. Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD) a obţinut 47 de mandate de deputat şi 21 de senator, în timp ce Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a obţinut 18 mandate de deputat şi 9 de senator.

La Camera Deputaţilor, cele patru formaţiuni au obţinut în total 394 de mandate, la care se adaugă 18 mandate pentru reprezentanţii minorităţilor naţionale. Numărul total al senatorilor din viitorul parlament este de 176. Numărul senatorilor şi deputaţilor din viitorul parlament este de 588.

De remarcat că USL a câştigat în aproape toate colegiile din ţară, pierzând doar în cele cu o majoritate maghiară. Totodată, ARD a avut câştig de cauză doar în colegiile în care au votat cetăţenii români din Basarabia. Astfel, în Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor, care include R. Moldova, Eugen Tomac, consilier al preşedintelui Traian Băsescu şi candidat ARD, a primit 11473 de voturi, dintre care 11153 de la cetăţenii cu drept de vot cu domiciliul în R. Moldova.

Miercuri, 12 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, Eugen Tomac a mulţumit public basarabenilor pentru sprijin. Acesta a spus că “încrederea mă obligă şi mă face să fiu mai responsabil…”. Totodată, Tomac a menţionat că “atât cetăţenia română, cât şi programele educaţionale şi culturale vor rămâne o prioritate pentru statul român. Voturile mă obligă să fiu insistent în promovarea intereselor basarabenilor în Parlamentul României. Le mulţumesc românilor că au venit la vot. Numărul mare de votanţi ne obligă să tratăm cu mai mult respect românii din Basarabia. Numărul de votanţi ar fi fost mult mai mare, dacă din punct de vedere tehnic alegerile erau pregătite altfel. Nimeni nu şi-a imaginat că vor veni atâţia oameni la vot. Patru secţii în Chişinău sunt insuficiente”, a remarcat Tomac.  Acesta a promis că va depune un demers pentru reducerea taxelor consulare în procesul de redobândire a cetăţeniei române şi este sigur că “procesul de redobândire a cetăţeniei nu se va bloca, indiferent de culoarea politică din România.

De sprijinul masiv al basarabenilor s-a bucurat şi un alt candidat al ARD, Viorel Badea. Acesta a câştigat Colegiul 1 Diasporă pentru Senat, acumulând peste 21.700 de voturi. Pentru Badea au votat peste 9000 de cetăţeni români din Basarabia, voturile cărora au înclinat practic balanţa în lupta cu USL-istul Cristian David, care a fost votat de aproape 15 mii de alegători.

În jur de 60 de mii de cetăţeni români din afara graniţelor s-au prezentat la alegerile din 9 decembrie. Conform datelor, la alegerile de duminică s-au prezentat 13759 de români cu domiciliul în R. Moldova.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Garry

  si Basescu asa de tare ii iubeste pe basarabeni, incit ia tinut ca pe oi in rind la stina… mare prostie cu PDL-istii astia de la Bucuresti.

 2. vlad

  Romanii basarabeni si-au confirmat , mai intai de toate , propria onoare. Dar domnul Presedinte Traian Basescu a salvat onoarea Romaniei,recunoscand public ca inimile romanilor de pe ambele maluri ale Prutului bat la fel , in una si aceiasi limba–ROMANA ! Si asta e deajuns ca ISTORIA sa nu-l dee uitarii !!!

 3. un om

  Si acum 4 ani ,basarabenii au mers pe mina lui Basescu.Nu stiu cit de mult a facut in afara de a acorda cetataenia,insa stiu ca cei alesi au c-am papat banii pentru diaspora.Acum sunt aceiasi,numai ca banii ii v-a da Ponta si nu Basescu.Sa vedem cit a cintarit voturile.

 4. Actorul Vasile Butnaru

  CLASA POLITICA A FOST SI A RAMAS O AFACERE PROFITABILA! (Valabil pentru toate cele cinci continente!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *