România a acceptat amplasarea scutului american antirachetă în România. Ce face R. Moldova?

Secretarul de stat american Hillary Clinton şi ministrul de Externe român Teodor Baconschi au semnat, marţi, acordul bilateral pentru amplasarea scutul american anti-rachetă la Deveselu, judeţul Olt. Acesta va proteja şi R. Moldova.

Hillary Clinton a declarat, după semnarea acordului, că acest moment reprezintă o nouă piatră de hotar în lunga colaborare dintre România şi Statele Unite, iar apoi a anunţat în mod oficial semnarea acordului militar. “În urma eforturilor echipelor noastre de negociatori, am semnat acordul româno-american pentru desfăşurarea scutului anti-rachetă în România“, a declarat Clinton.

De cealaltă parte, ministrul Teodor Baconschi a declarat că România, ca membră a lumii democratice, este determinată să participe la creșterea securităţii. “Vântul schimbării din lumea arabă demonstrează că lupta pentru democraţie merită dusă. România ca membru al lumii libere este determinată să participe la creşterea securităţii“, a spus Baconschi.

Acordul a fost semnat în urma unei întrevederi, la Washington, care a durat circa 30 de minute, între preşedintele american Barack Obama şi preşedintele României Traian Băsescu. Acesta a declarat, miercuri, 14 septembrie, la revenirea în România, că acordul privind scutul antirachetă face ca nivelul de securitate al României să fie cel mai înalt din istoria acestei ţări. “Este interesul SUA ca la frontiera NATO să se afle un stat puternic, care să se dezvolte“, a spus Băsescu. “Acordul nu are nimic secret în el. Îmi asum eventualele critici. Sper că în zece zile se va conveni cu Departamentul de stat ca acordul să poată fi făcut public în România şi în SUA. Obiectivul este ca în timp această construcţie să devină parte a sistemului antirachetă al NATO”, a mai spus Băsescu.

Scutul antirachetă va proteja şi R. Moldova. Într-un interviu acordat anul trecut pentru ziuaveche.ro, ministrul Apărarii, Vitalie Marinuţă, declara că scutul american antirachetă va influenţa pozitiv securitatea statului vecin, pentru că “securitatea aeriană a României se va extinde mai departe de hotarele ei terestre”. “Consider că intenţia României de a instala pe teritoriul său elemente ale scutului antirachetă este o problemă internă a României. În ceea ce priveşte R. Moldova, pot să vă spun că, din punct de vedere militar, scutul antirachetă nu va influenţa negativ securitatea ţării noastre. Dimpotrivă, în caz de instalare a elementelor scutului antirachetă, securitatea aeriană a României se va extinde mai departe de hotarele ei terestre. În aceste circumstanţe, datorită tehnologiilor performante pe care le oferă interceptorii tereştri ai scutului antirachetă şi natura pozitivă a relaţiilor dintre R. Moldova şi România, securitatea şi apărarea spaţiului aerian al R. Moldova ar putea spori”, spunea Marinuţă în 2010.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Tzum Tzum Tzi

  presa de dimineata din republica *^)%$(*& ne informeaza ca scutul de la deveselu va fi montat ca scut aparent defensiv,pentru ca o simpla rasturnare a scutului “cu susul in jos” il transforma intr-o colosala arma de atac,cu o arie de actiune capabila de a acoperi distanta moscova – vladivostok chiar pe ecartament largit…aceleasi surse precizeaza ca proiectul scutului de la deveselu a fost furat de catre americani in anul 1945,din germania fascista,ulterior fiind dezvoltat si imbunatatit…vom reveni.

 2. dacul

  TZUM Sperii saracii rusi degeaba .
  Anti racheta inseamna ca daca o racheta strategica cu putere mare exploziva vine spre Europa este depistata prin radar si scutul lanseaza o racheta care sa distruga racheta strategica.Deci scutul este impotriva altor rachete.
  Romania este in NATO asa cum va fi si UCRAINA.

 3. costel

  BRAVO AMERICA BRAVO ROMANIA ,BRAVO BASESCU AI TAIAT POFTA PROCULUI DE A MERGE LA VECINI S-A MANINCE ,PORCI TREBUIE INCHISI IN COTET

 4. dacul

  Pentru ca s-a pus o intrebare in acest articol :”ce face moldova”
  Raspuns: se uita in sus dupa rachete.

 5. Tzum Tzum Tzi

  baza romano-americana de la deveselu,costruita de uniunea sovietica in perioada 1951-1953, anunta un interesant experiment stiintific,care este in plina desfasurare…
  in fapt,o racheta de interceptie,de tipul DAF (deveselu air force),lansata cat se poate de concret pt.a distruge o virtuala racheta cu o mare putere exploziva,care amenita europa,a ratat tinta.
  racheta DAF s-a inscris pe o anumita traiectorie care este tinuta secreta,dedicandu-se activitatii stintifice.
  actual, transmite date care cat de curand vor elucida misteriosul fenomen tungus.
  vom reveni.

 6. Marcel

  Ce fac romanii din moldova : Se ridica in picioare bat din palme si striga in cadenta cuvintul Vivat Romania cu repetitie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *