Rezultatele BOP: Usatîi în lista „favoriţilor”, Plahotniuc în lista „izgoniţilor”

Republica Moldova a pornit pe o cale greşită, consideră 88% din respondenţii care au participat la realizarea sondajului Barometrului Opiniei Publice (BOP), făcut public la 8 decembrie, curent.

Acesta este cel mai rău rezultat înregistrat de sondaje din 1998 până în prezent. Amintim că în anul 2013, rezultatele BOP au arătat o nemulţumire a populaţiei de 84%.

În acelaşi timp, 65% din respondenţi consideră că nu doar Moldova a pornit în direcţia greşită, ci şi ţările din întreaga lume.

Totodată, 56% din respondenţi susţin că nu sunt deloc mulţumiţi de situaţia economică din R. Moldova şi nimeni nu a răspuns că ar fi foarte mulţumit de starea economică a ţării. Menţionăm că acest indice al nemulţumiţilor a crescut cu 11%, comparativ cu rezultatele BOP din aprilie 2015 (45%).

Potrivit cetăţenilor, întărirea ordinii în stat, lupta cu corupţia şi ridicarea nivelului de trai sunt cele mai importante trei probleme care trebuie rezolvate în ţara noastră.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 51% din respondenţi susţin că vor merge să voteze. Potrivit datelor prezentate de BOP, în Legislativ ar accede şase partide politice. Astfel, 16% din cetăţeni ar vota pentru fracţiunea „Partidul Nostru”, iar alţi 12% pentru Platforma DA. Partidul Socialiştilor din R. Moldova ar obţine 10% din voturi, urmat de Partidul Comuniştilor, cu 7%. Pentru Partidul Popular European ar vota 7% din alegători, în timp ce pentru Partidul Democrat şi-ar da votul 6%. Partidul Liberal ar acumula 5% din sufragii, iar Partidul Liberal Democrat s-ar alege cu doar 2% dintre voturile cetăţenilor. Precizăm că, pragul electoral pentru partidele politice pentru a accede în Parlament este de 6%.

Totodată, datele sondajului arată că Renato Usatîi, liderul „Partidul Nostru”, este persoana în care cetăţenii R. Moldova au cea mai mare încredere. Renato Usatîi se bucură de un procentaj de încredere de 11%, fiind urmat de către Igor Dodon, liderul PSRM – cu 6%. Se bucură de încrederea oamenilor şi Maia Sandu (5%), Marian Lupu, Andrei Năstase, Iurie Leancă şi Vladimir Voronin, care au obţinut un procentaj de 4%. În acelaşi timp, oamenii au cea mai puţină încredere în Vlad Plahotniuc, Vlad Filat şi Nicolae Timofti.

BOP arată că 91% din respondenţi vor ca şeful statului să fie ales direct de cetăţeni, iar candidaţii perfecţi pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova sunt: Renato Usatîi (25%), Maia Sandu şi Igor Dodon (cu câte 23%), Iurie Leancă (18%), Andrei Năstase (16%) şi Vladimir Voronin (14%). Circa 58% din respondenţi susţin că Vlad Plahotniuc nu trebuie ales, în niciun caz, în funcţia de şef al statului. Vlad Plahotniuc este urmat de Vlad Filat, care nu este agreat de 41% din respondenţi.

Totodată, 10% din cetăţenii R. Moldova vor ca premierul ţării noastre să fie Maia Sandu, 8% – Iurie Leancă şi 6% – Igor Dodon.

Sondajul a fost realizat în perioada 8 noiembrie – 1 decembrie 2015, pe un eşantion de 1.160 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, din 164 de localităţi şi a fost finanţat de Soros-Moldova. Marja de eroare este de plus-minus 3 %.

Proiectul este finanţat de către Programul de Cooperare pentru Dezvoltare şi Promovarea Democraţiei al Lituaniei.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Anatolie Mereuta

    daca il vrem presedinte pe Usatai inseamna ca nu putem depista pe oamenii sanatosi de cei cu ceva la cap,sau ne lasam pacaliti de concerte,de politica facuta cu vidanja si cu injuraturile si cu kalasnikovul di fotografii cand nu inregistreaza tetefoane sau ne orezinta filme porno cu politicieni,in adevar un bun presedinte,un pui de Lukasenko sau de Putin sau Nazarbaev…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *