Renato Usatîi. Scurt rezumat

419-proca-jizdanAtacuri raider, falimentare de bănci, asasinări, relaţii cu lumea interlopă, averi, toate aceste noţiuni sunt legate direct sau indirect de numele lui Renato Usatîi. Zilele trecute, Renato Usatîi a remis presei din R. Moldova invitaţii pentru jurnalişti şi bloggeri la Moscova, declarând că, la Chişinău, se află în pericol de arest şi răfuială politică.

În interviurile şi declaraţiile de presă făcute anterior, Renato Usatîi a remarcat în repetate rânduri că este bogat, afişând obiecte de lux, inclusiv maşini scumpe (el a declarat că deţine unul dintre cele 7 Rolls-Royceuri existente în R.Moldova. Deşi a menţionat de câteva ori că ar avea afaceri cu metale, el nu a explicat vreodată cum s-a lansat în afaceri. Reporterul nostru i-a adresat de câteva ori întrebări cu privire la provenienţa afacerilor sale, dar acesta nu a răspuns niciodată la mesaje, inclusiv la cele remise săptămâna trecută, după invitaţia primită de la el la adresa redacţiei de a merge la Moscova la evenimentul organizat special de Usatîi pentru presă.

Anterior, ZdG a scris despre implicările lui Usatîi în afaceri dubioase.

În 2011 Usatîi a ajuns în atenţia publică după ce ar fi preluat o mare parte din acţiunile Universalbank din Chişinău. La câteva zile de la preluarea pachetului majoritar de acţiuni, Gherman Gorbunţov, fost proprietar al acestor acţiuni, a declarat că a fost victima unui atentat la viaţa sa, mai târziu acesta fiind fost asasinat de către o persoană din R.Moldova. Înainte de a fi asasinat, Gorbunţov a declarat pentru presă că pachetul majoritar al băncii a fost preluat printr-un atac raider. După venirea noilor acţionari, Universalbank a falimentat, iar Banca Naţională a retras licenţa acestei instituţii financiare, în timp ce deponenţii şi clienţii băncii au suportat prejudicii, solicitând luni în şir returnarea banilor depuşi.

Într-o investigaţie documentată de RISE Project în R. Moldova, în 2011, sunt prezentate dovezi că Renato Usatîi avea relaţii apropiate cu persoane importante din Ministerul de Interne. În presă au apărut poze cu Renato Usatîi lângă vestitul său Rolls-Royce, în anturajul unor persoane dubioase, iar relaţia sa cu locotenent-colonelul Alexandru Jizdan, şeful de atunci al Secţiei Servicii Operative MAI, nu a fost negată. Pe 5 aprilie 2012, la trei săptămâni după împuşcarea bancherului Gorbunţov, lt.col. Alexandru Jizdan a fost vizitat protocolar de Renato Usatîi la sediul Secţiei Servicii Operative din Chişinău. Reporterii RISE Project au surprins momentul. Ulterior, Alexandru Jizdan a fost demis din funcţie.

RISE Project a obţinut trei interceptări ale convorbirilor telefonice purtate de Renato Usatîi în iarna 2011-2012. Usatîi discuta cu Alexei Bucătaru, zis «Lioha Bucătari», fostul partener al lui Malhaz Djaparidze – un hoţ în lege moldovean care, în 2008, a murit în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Renato Usatîi şi Alexei Bucătaru planificau să recupereze banii datoraţi de Gorbunţov unor businessmeni ruşi pe care Usatîi pretinde că îi reprezintă în R. Moldova. Sumele vehiculate în discuţii erau de ordinul sutelor de milioane de dolari. Unul dintre numele invocate telefonic de Renato Usatîi este cel al lui Averin Victor Sergheevici, zis «Avera» — membru important al sindicatului criminal rus Solntsevskaya Bratva. Cu toate acestea, “Avera” ar deţine restaurante şi hoteluri la Budapesta şi Viena.

Până în prezent autorităţile legale ale R.Moldova nu au anunţat că Renato Usatîi ar fi anchetat sau urmărit penal pentru crime sau fraude. Săptămâna trecută Renato Usatîi a declarat că ar fi fost în relaţii de afaceri cu ex-premierul moldovean Vlad Filat, acuzându-l de anumite ilegalităţi, deşi nu a explicat de ce nu a sesizat niciodată autorităţile legale ale R.Moldova până în prezent asupra acestor fraude de care ar fi ştiut timp de mai mulţi ani. În ultimele luni, Renato Usatîi a declarat pentru mass-media că ar fi interesat să se lanseze în politică.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

22 comentarii

 1. Observator_extern

  Un articol de 2 bani.. sincer.. ultima fraza “În ultimele luni, Renato Usatîi a declarat pentru mass-media că ar fi interesat să se lanseze în politică” – de-a dreptul ridicola.. Am avut ocazia sa privesc mai multe video cu participarea lui Renato shi in toate a remarcat ca NU este interesat sa se lanseze in politica.. Apreciez shi comentariul lui John. La ce bun sa adresezi intrebarea: “De ce nu a sesizat niciodată autorităţile legale ale R.Moldova”, daca cu totii shtim ca sunt controlate de catre conducerea statului… O sa fiu repetitiv shi o sa zic din nou ca este un articol de 2 bani… Ieftin shi de prost gust!!!

 2. DD_

  Ati facut un material foarte vag asta ii tot ce pot spune, la NOI SE FURA CA IN CODRU nimic nu se face pentru oameni.

 3. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

  Pe cat mai ferme si mai decise v-or fi hatararile si acțiunile de integrare europeană, precum si cu cât mai mult ne apropiem de Sumitul de la Vilnus, pe atat mai mult v-or ieși la suprafața renati, ivani, vladimiri, pochi gaftoni, lași, pungasi,corupți, vaduti… si alte lichele-, toți rupăndu-si camasele chipurile pt Moldova si societate.
  Si din păcate nimeni nu-i va pune la pușcărie, din simplul motiv ca acolo ajung lichele de talie mica, care nu si- au cumpărat decizii judecatoresti din lipsa de bani.

 4. plohilat

  cred ca vor urma multe escapade in internet pentru a descridita imaginea lui R.Usatii.

  De ce aceste articole in internet nu au aparut mai inainte?

  Cum apare informatia care cuiva nu-i place, apar descreditari si atacuri la persoana.

 5. Vic

  Trebuie sa fii prost sa nu-ti dai seama ca Usatii asta e un mafiot crescut in Rusia. Persoana asta e murdara pana peste cap, nu-l salveaza nici acele cateva donatii, care le-a facut, banuiesc pentru a-si spala imaginea.

 6. P/U PLOHILAT si altii

  In primul rand invata limba romana. Citesc mesajele astea si am impresia ca sunt scrise de aceleasi persoane dar nu aceasta este esenta. Vroiam sa mentionez ca articolul intr-adevar este tras de urechi dar faptul ca Usatii este ambasadorul lumei criminale in Moldova, este fapt dovedit!

 7. unu'

  P/U: pe langa ,,lumei”, ,,tras de urechi” are cu totul alt sens in l romana, poate ai vrut sa scrii ,,tras de par”? Iar ,,esenta” nu poate fi o ,,mentiune” ! Nu mai fa observatii altora, marsh la scoala!

 8. cimaron

  Numai că marele voievod PASCARU N.,cel ce rîvneşte la Moldova Mare,postează pe bloggul său,ca pe un mare patriot măldăvan, pe acest individ Usatîi,dar care gavareşte numai în limba foştilor imperialişti,precum că este singurul muscal cinstit şi luptător împotriva cicoilor de la conducere şi nu mai poate de dragul săracilor.

 9. bonjour

  P/u VIC: Nu intodeauna conteaza cine vorbeste, dar ce spune. Mai grav este ca Usatii ne aflindu-se la guvernare, dar fiind mult timp alaturi de bucataria interna a lui Filat, scoate la iveala faradelegile lor si spune lucruri care trebuie sa ne puna pe ginduri, pe cine trebuie sa alegem.

 10. Observatorul

  Avem o lege a presei, dar vad ca presa de la noi scrie din zvonuri. Chiar si daca o persoana se prezuma ca ar fi incalcat ceva, intii de toate este prezumtia nevinovatiei, iar presa trebuie sa tina cont de asta, dar nu din start incepe acest articol pe o nota negativista si undeva denigratoare asupra unei persoane. Sunt organe abilitate, care dau verdicte, iar presa, si mai ales un ,,ziar de garda,, cum se pretinde a fi trebuie sa informeze corect societatea.

 11. iurie

  Individul asta merita sa stea dupa grati!!!
  cu un asemenea trecut mizerabil nu are ce cauta in politica, avem destla mizerie, nu ne mai trebuie si porcul asta!!!
  el doua cuvinte nu le poate lega ca un om normal, nu stie lucruri elementare care ar trebui sa le stie unul ce pretinde de a intra in politica!!!
  priviti emisiunea in profunzime, cand a fost si idioul asta si veti vedea ca nu face 2 bani !!!

 12. galika

  ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ESTE VREO UNUL CARE NU MERITà DUPà GRATII SI TINDE SPRE CARMUSCà?????

  directia spre RUSIA este un bine pentru majoritatea oamenilor din MOLDOVA,pentru insàsi pàmintul MOLDOVEI,dar cine este individul nu are importantà…sint toti de-o teapà 🙂 🙂 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *