Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Remanieri estivale "cu dedesubturi" în…

Remanieri estivale „cu dedesubturi” în Guvern

Alexei Roibu şi Mihail Şleahtiţchi, ministrul de Interne şi, respectiv, al Educaţiei, ambii investiţi în funcţie de PLDM, au fost demişi. Cei doi sunt înlocuiţi cu Dorin Recean şi Maia Sandu. Noii miniştri au preluat ştafeta de la predecesori miercuri, 25 iulie, şi promit lucruri mari.

Miercuri, 25 iulie, Dorin Recean a fost prezentat angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), eveniment la care au fost prezenţi premierul Filat, dar şi ex-ministrul Alexei Roibu.

Recean: “Rămân doar cei integri şi eficienţi”

„Vreau să încep prin a-i mulţumi generalului Roibu pentru activitatea depusă. Perioada în care a fost ministru nu a fost una simplă. Provocări, şi nu doar provocări, au fost suficiente. Dle Recean, perioada care vine nu este una mai uşoară. Etapa ce ţine de reforme la capitolul legislaţie a fost parcursă. Vine perioada mai responsabilă, ce ţine de implementare. Vreau să spun că, pe viitor, evaluările nu vor fi doar a ministrului, ci la fiecare departament în parte. E timpul să avem rezultate, oferite cetăţeanului R. Moldova. Nu aştept rezultate pentru perioade îndelungate”, l-a atenţionat pe Recean premierul Filat.

„Sunt ostaş. Mi s-a spus să îndeplinesc, am îndeplinit. S-a primit decizia asta”, a spus Roibu despre demisia sa. “Celor care nu au fost corect apreciaţi, îmi cer iertare. Nimic nu a fost intenţionat. Sunt convins că mi-am exercitat mandatul cu dedicaţie şi responsabilitate. Sper că actualul ministru va avea pe viitor voinţă politică clară în realizarea obiectivelor. Îi doresc succes şi perseverenţă. S-au făcut multe, dar mult mai mult e de realizat. Respectul şi încrederea oamenilor trebuie să fie obiectivul principal”, a declarat fostul ministru în cadrul ceremoniei de transmitere a funcţiei.

„Vom face evaluări în aşa fel încât toţi cei care facem parte din această profesie să putem răspunde solicitărilor societăţii. Merităm respect din partea oamenilor. Nu ar trebui să fie diferenţe între obiectivele poliţiştilor şi cele ale cetăţenilor. Avem foarte mult de lucru, avem o agendă pe termen lung, dar vom produce şi rezultate imediate, ţinând cont de faptul că suntem în serviciul societăţii. Nu vrem să creăm eroi. Trebuie să constituim un sistem în care oamenii să aibă încredere. În MAI vor continua să activeze doar cei integri şi eficienţi”, a declarat Dorin Recean, noul ministru.

Sandu: “Va trebui să învăţăm din nereuşite”

La puţin timp după prezentarea lui Recean, a urmat învestirea Maiei Sandu, noua ministră a Educaţiei. Şi ea a fost recomandată angajaţilor ministerului în prezenţa premierului Filat şi a ex-ministrului Şleahtiţchi.

„Am o solicitare către domniile voastre, ca începând cu ziua de azi să formaţi o echipă, să aveţi comunicarea necesară şi să aveţi şi rezultate, pe care le aşteaptă, în primul rând, oamenii. Capacitate este, urmează doar să o punem într-un sistem funcţional şi să oferim acest rezultat”, a declarat premierul în faţa echipei Ministerului Educaţiei.

Proaspăta ministră a repetat ceea ce a spus şi după învestirea în funcţie, şi anume că educaţia este cel mai important sector pentru asigurarea competitivităţii economiei naţionale şi a fiecărei persoane în parte. “În acest sens, împreună vom fi responsabili de cel mai important sector. Reformele sunt foarte dificile, agenda este sensibilă. Cred că trebuie să reformăm toate segmentele sistemului educaţional, dar trebuie să avem şi priorităţi şi, în acest sens, cred că ne vom axa în continuare în special pe educaţia preşcolară şi învăţământul obligatoriu, dar vom lansa iniţiative şi proiecte şi pe celelalte segmente ale sistemului educaţional”, a declarat Maia Sandu.

Ministra a promis că, la începutul anului, se va veni cu reguli clare pentru toate probele naţionale, în special pentru bacalaureat, pentru ca elevii, studenţii să ştie din timp pentru ce şi cum să se pregătească. “Cred în lucrul de echipă, în participare. Soluţiile nu sunt evidente. Va trebui să experimentăm, să învăţăm din nereuşite, să consultăm practica internaţională, relevantă pentru noi”, a conchis ministra Sandu.

Şleahtiţchi, în numele său şi al colectivului ministerului, a dăruit noului conducător un buchet de trandafiri albi. După ce au făcut câteva glume despre titulatura sensibilă la gender, ministru sau ministră, pe care Sandu încă nu s-a decis care s-o adopte, ex-ministrul a felicitat succesoarea sa. “Preluaţi nişte tendinţe bune, o echipă solidară şi foarte responsabilă. Să faceţi cât mai curând ca întreaga societate să vadă că în fruntea Ministerului Educaţiei a venit o persoană puternică, competentă şi foarte responsabilă”, a fost îndemnul lui Şleahtiţchi.

Ulterior, Şleahtiţchi a confirmat că va fi consilier al preşedintelui Timofti. A vorbit despre ceea ce va face în noua sa funcţie şi a evitat să se pronunţe despre motivele demiterii sale. “Voi avea ocazia să contribui la dezvoltarea sistemului educaţional de la noi. Îi voi oferi succesoarei mele întreaga experienţă spre binele societăţii”, a declarat noul consilier prezidenţial.

Remanierile s-au produs cu întârziere

„Toţi erau în aşteptarea acestei schimări. Au fost anunţate de mult. S-au produs cu anumită întârziere. Probabil că premierul a încercat să dea un exemplu pentru colegii de Alianţă, pentru ca şi celelalte partide să producă remanieri, care sunt necesare”, crede analistul politic Anatol Ţăranu. “Dl Roibu a fost demis pentru că a fost omul sistemului şi nu a putut să-l reformeze cardinal. Poliţia e cea mai coruptă, iar faptul că nu au fost descoperiţi autorii crimelor de la Ialoveni şi Durleşi e un motiv. Ministrul Educaţiei a fost demis din cauza celor întâmplate la BAC. S-a compromis. Nu cred că promovarea Istoriei Românilor ar fi motivul demiterii, cu toate că nu a avut eleganţa necesară în a promova această decizie”, crede analistul politic Anatol Ţăranu. Acesta spune că rolul opoziţiei în remanieri este neînsemnat.

Şi Arcadie Barbăroşie consideră că mersul reformei la MAI era sub limita aşteptărilor. “Modelul pe care l-a înţeles Roibu despre demilitarizarea MAI nu înseamnă deloc demilitarizare. Ministrul de Interne sigur nu trebuie să fie o persoană militară, cu grade. Cred că, în special după vizita în Georgia, premierul a înţeles şi mai multe. Cât despre Ministerul Educaţiei, reformele parcă s-au pornit. Se pare că sunt şi alte dedesubturi”, susţine Barbăroşie.

„E bine că sunt din afara sistemului. Prin astfel de practici sunt posibile reformele adevărate. E nevoie de oameni neafectaţi de legături în interiorul sistemului, cu mână liberă pentru restructurare”, a spus Ţăranu, care nu crede că lipsa unui grad militar a lui Recean îi va ştirbi autoritatea în faţa angajaţilor MAI.

„Cei care vin din sistem au ochelari ca şi caii şi nu văd. De regulă, marile reforme în organizaţii sunt făcute de cei veniţi din exterior. Anume persoanele din exterior, anume persoanele cu viziuni asupra procesului managerial modern, cu studii moderne. Vă aduc un exemplu, ministrul de Interne al Estoniei, care a reformat fundamental poliţia şi a transformat-o într-o instituţie eficientă, nici nu zic europeană, pentru că cei din Vestul Europei tind spre modelul poliţiei estoniene, a fost un bancher, un om care avea viziuni clare asupra managementului eficient. Cred că noii miniştri sunt persoane potrivite. Ceea ce nu aş vrea eu să se întâmple este ca după realizarea acestor reforme, dacă se va reuşi, reformatorii să fie sacrificaţi, cum se întâmplă adesea”, a opinat Barbăroşie.

Tatiana EŢCO, Victor MOŞNEAG