Religia în şcoală: Prin referendum sau prin decizie de Guvern?

Sondaj de opinie

Mihail Şleahtiţchi, profesor

Modalitatea contează mai puţin, problema e că noi nu suntem gata s-o facem, nici măcar conceptual. Opiniile în societate sunt împărţite, la fel ca şi fenomenul religios. Da, avem nevoie de religie în actul educaţional, dar trebuie să vedem cum o facem. Societatea trebuie pregătită. Subiectul trebuie dezbătut public, inclusiv denumirea obiectului. De ce «Bazele Ortodoxiei» în şcoală, aşa după cum a decis Sinodul, şi nu «Bazele Culturii Religioase» sau «Religia», prin care să putem forma copiilor o viziune de ansamblu asupra acestei lumi, în care  fenomenul religios, chiar şi în R. Moldova, nu mai e unul tradiţionalist.

Dumitru Ivanov, Sindicatul  Educaţiei

Vreau să vă spun că am discutat cu mai mulţi pedagogi şi problema nu e simplă. Studierea, mai ales obligatorie, a religiei în şcoală ne va aduce un milion de probleme. În primul rând, există mai multe discipline şcolare – fizica sau biologia, care vin în contradicţie cu învăţătura biblică despre lume şi univers. Ce ne facem? Ce explicaţii le dăm copiilor? Facultativ, mă rog, mai merge, sau în cadrul şcolilor duminicale. Altfel, nu ştiu. Eu, personal, pledez pentru Istoria religiilor. Dacă decizia trebuie luată prin referendum sau hotărâre de guvern, cred că e bine varianta a doua, dar şi cu consultarea societăţii civile. Fără mari cheltuieli.

Liliana PAlihovici, deputat

Referendumul nu ne va da decât răspunsul «da» sau «nu» la întrebare, iar decizia Guvernului va avea la bază studii şi analize. Nu putem merge mecanic în abordarea acestui subiect extrem de sensibil. Rezultatele referendumului, ca să devină normă, oricum vor fi trecute prin guvern, mai ales că e vorba de modificarea curriculei şcolare. Problema cea mare va fi denumirea cursului. Studierea obligatorie a bazelor ortodoxiei ar putea să-i nemulţumească pe unii. Un curs de Istorie a Religiei ar fi poate mai indicat, iar educaţia moral-creştină, în spiritul tradiţiei şi canoanelor, ar trebui lăsate în seama familiei şi a bisericii.

Nicolae Dabija, scriitor

Personal, am pledat pentru studierea religiei în şcoală. Dar ideea cu referendumul mi se pare puţin deplasată. Cum să-l pui pe Dumnezeu la vot? Şi-apoi, când l-au scos sovieticii pe Hristos din şcoală, au făcut-o, cumva, prin referendum? Decizia trebuie să fie una de guvern sau, poate, a Ministerului Educaţiei, iar cursul de educaţie moral-creştină să fie unul opţional, ţinând cont de diversitatea religioasă pe care o avem. Ştiu că există problema manualelor, a cadrelor, că nu orice preot ar putea pretinde să iasă la catedră, în faţa elevilor, dar trebuie studiată experienţa altor state. În tot cazul, Tatăl Nostru, Icoana, Crucea e timpul să intre în şcoală.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

35 comentarii

 1. zerovich

  introducerea obligatorie a religiei in scoli prin propunerea unei legi de catre Guvern sau Parlament, fie ea aprobata si prin referendum contravine art 35 al Constitutiei RM (nemaivorbind despre violarea principiului laicitatii care este un principiu republican fundamental). Atata timp cat legea fundamentala nu este modificata Pasat si restul pot sa’si ia ramas bun de la astfel de anacronisme cretine.

 2. sergiu

  Ma aliez la cuvintele lui Nicolae Dabija, intradevar aceasta decizie trebue sa o ea ministerul educatiei.
  Ma mira faptul ca in aceste sondaje nu gasesc raspunsul unui preot care cred ca mai bine stie cit de mult trebue religia in scoala si in care masura. Nu am invatat niciodata religia in scoala si nici nu stiu daca as fi altfel acuma daca as invatao atunci. Dar totusi cred ca religia in skoala este o idee reusita si care va educa copii mai bine ka jocurile video.

 3. Mara

  mà doare in cot de povesti.mi-au bàgat pe gàt comunismul,acum religia? sunt liber sà aleg,nimeni nu mà poate face religios sau ateu.ar trebui sà se ia in dezbatere nu religia,ci istoria religiei si aia facultativ.

 4. dacul

  Nu sunt deacord cu acei care impun obligatoriul studierea religiei in scoala. Pentru mine ei sunt ca niste comunisti care fortat au interzis religia. Moldova are nevoie si de religie si de ateism. Religia prin forta este un islamism radical.

 5. richard

  Religia e un subiect tare delicat actualmente…Ma surprinde faptul ca Mitropolia a ramas inca in epoca de piatra, nu intelege sau nu vrea sa inteleaga ca dreptul la religie face parte din decalogul drepturilor omului si este inadmisibil sa fie cineva impus, contrar vointei sale, sa studieze ortodoxia in timp ce este catolic sau impartaseste o alta confesiune. MAi mult chiar, s0au gandit cine va preda religia in scoala? Poate in orase e mai simplu, sunt preoti intelepti, unii chiar doctori in teologie etc. Dar la sate? Preotului din sat ii revine aceasta sarcina? Daca e asa, atunci eu, daca as fi parinte, nu mi-as lasa copilul la asa lectii. Cum va putea preotul din sat sa insufle copiilor inalta moralitate cand lui insusi aceasta ii lipseste? Unii preoti au facut din biserica un adevarat business si nu vad mai departe de banii pe care ii castiga bagand mana in buzunarul credinciosilor. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca atunci cand mergi la spovedanie, nu esti intrebat ce ai pe suflet, dar intrebarea este cat ai jertfit pentru biserica pentru procurarea cutarui sau cutarui lucru. Si, cine ar avea curajul sa minta la spovedanie??? Asa ca bietul om, iese de sub haina popii si “doneaza” 50 sau 100 de lei…Inteleg ca e normal sa se faca mici donatii, dar ele trebuie sa fie dictate de dorinta crestinului, dar nu sa fie atrase prin santaj. Un alt exemplu: in ajunul Bobotezei cand, de regula, preotul umbla pe la casele oamenilor vestind despre botezul Domnului si stopeste enoriasii cu agheasma, al nostru nici nu-si arata nasul. Iar duminica la slujba, cand este intrebat de ce n-a venit prin sat, raspunde indignat ca n-a fost invitat!!! Si exemplele ar putea continua…In aceste conditii, cum ar putea un parinte sa incredinteze copilul sau unui asemenea preot? Da, in timpul orelor, el poate va incerca sa le vorbeasca de bine, onestitate, de trai umil, de iubirea aproapelui. Totul bine si frumos, dar cand copilul vede ca preotul vorbeste, dar singur nu este exponentul acestor valori morale, atunci care e utilitatea acestor lectii? Avem, inainte de toate, de oameni de o moralitate inalta care sa desfasoare aceste lectii. Preotii nu sunt neaprata cele mai indicate persoane (cu unele exceptii, bineinteles).

 6. iulian

  avem nevoie de religie in scoli pentru ca altfel ne perdem credinta stramoseasca si nu uitati ca primele scoli au aparut pe linga biserica

 7. ionut

  Catre Richard, as vrea si eu sa te intreb pe tine,de unde stii ca un preotel de la sat nu e mai destept ca tine de foarte multe ori, mai ales ca teologia ia invatat sa fie si pshihologi adevarati , iar ce tine de busines-ul preotului teas intreba> cand ultima data ai fost sa dai si tu ceva la biserica, mie miar fi rusine sa critic fara sa ai careva dovezi, cu ce crezi ca trebuie sa traiasca preotul si slujitorii altarelor??? Iar ceia ce tine de preotul tau din sat sa stii ca tot pentru dealde tine nu a iesit cu stropitul ca voi aveati iarasi sa barfiti ca babele ca popa umbla dupa bani prin sat, tias sugera cea mai crestineasca ideie odata ce vad ca te intereseaza si religia, sa mergi la preotul din satul tau si sa te marturisesti ca ai vb. despre el ca nu cumva SA FII PEDEPSIT DE DUMNEZEU, DOAMNE AJUTA-NE!!!!

 8. Mara

  nimeni nu mà poate face nici religios, nici ateu.fiecare e liber sà aleagà.preotul are salar de stat si nu suntem obligati sà-l tinem in spate,iar “slujitorii altarelor” sà se dea la muncà,dar ,dacà vor sà lincheascà vara la ràcoare si iarna la cald,ii priveste.ceea ce se dà la bisericà se dà nu pentru a pune popa in buzunar,ci pentru a da la cei mai sàraci sau mai tristi ca noi,dar,de fapt,ce a intrat in bisericà,e alilui hulub,nu mai vede nici dracul,cu atàt mai mult sàracii.parazitismul àsta trebuie dezràdàcinat,nu incurajat sau santajat cu “pedeapsa lui dumnezeu”.dumnezeu nu-l pedepseste pe vor-onin,pe alejca si alti banditi.adicà drac la drac trage…de cànd e lumea popa a fost si este de partea bogatilor.cine cunoaste un popà sàrac? toti cu masini de 8 metri,cu telefoane la bràu,cu afaceri,cu privatizàri,cu sarlatanii etc.isus nu astea propàvàduia,nu bogàtia,iar preotii azi is putrezi de bogati.de unde? din salar? din ultima bucàticà a sàracului,dar si sàracul nu trebuie sà fie fraier,cà pànà la dumnezeu te mànàncà sfintii.popa are mànà de luat,dar n-are mànà si de dat.

 9. realistul

  De ce preotul sa aiba un salariu de stat? Religia si statul sunt separate, daca dam salarii la preoti atunci dam salarii si la ateisti si la cei anarhisti si a.m.d. Adeptii unui curent ori altui curent trebuie singuri sa-si sustina financiar miscarea. Primele case ale oamenilor erau pesterile deci nu trebuie sa uitam. Primele scoli erau linga biserici si nimeni nu uita. Noi nu mai putem trai in pestere si nu putem obligatoriu sa impunem copii sa fie ateisti ori credinciosi. Multe scoli au fost fondate fara religie care azi sunt cele mai puternici din lume.

 10. Petrus

  Nu religia ar trebui studiata in scolile laice de stat, ci istoria religiilor, a ateismului si a agnosticismului. Astfel, toti copiii, indiferent de apartenenta sau non-apartenenta la un cult religios, ar avea acces egal la o informare corecta despre toate, disparand astfel indoctrinarea imbecilizanta a parintilor si a bisericii. Copiii ar afla ca exista si alte culte religioase, la fel de proaste sau de bune ca al lor, ca majoritatea oamenilor sunt atei, budisti sau hinduisti-nu crestini, mozaici sau musulmani, ca prin botez sau prin circumcizie se incalca un principiu fundamental al Drepturilor Omului, respectiv impunerea cu forta a unei apartenente religioase, fara asentimentul copilului, ca planeta nu are doar 6.000 de ani, ca nu exista dovezi istorice ale existentei lui Hristos, ca acest personaj contradictoriu ne invata in Luca 14-26 sa ne uram parintii, copiii si chiar viata daca vrem sa-l urmam, ca evanghelistii nu l-au cunoscut personal, scriind la zeci si sute de ani dupa moartea lui, la 2500km, in alta limba, povesti contradictorii despre ce se vorbea candva prin alta zona, etc. Iar despre Islam am afla ca este preponderent o religie a razboiului-si nu a pacii, precum pretinde- si ca a fost a pacii doar in primii 13 ani, inainte de fuga la Medina, etc. Disparitia celor trei religii monoteiste ar fi fundamentul Pacii Mondiale Eterne!- si din acest motiv trebuie studiate toate concomitent.

 11. Mara

  eu inteleg,cà noi nu putem sà le cunoastem pe toate in lumea asta.nu de religie e vorba aici,ci de popà si bisericà.popa,in primul rànd,e un cetàtean al statului si,cànd incalcà legea (de ex.e plinà lumea de preoti pedofili),sinodul ii spune:te va judeca dumnezeu.in schimb,statul il pune la dubà.popa nu e de capul lui.popa presteazà niste servicii pentru care statul il plàteste,fiindcà statul oferà niste libertàti enoriasilor,adicà nu-i impune nici sà creadà,nici sà nu creadà,fiecare e liber sà aleagà.r-e-l-i-g-i-a,actiunea,povesti, legende,ceea ce nu e demonstrat de stiintà,statul nu acceptà.aici e separarea,nu popa si nu biserica.biserica nu e a lui popa.statul are grijà de ordine,ce are enoriasul in cap,e treba lui.la fel,dacà popa face politicà,s-o facà,dacà enoriasii au nevoie de un astfel de popà.nu statul a impus pàrintilor tài sà te boteze,acum ceri”drepturi” de la pàrinti.crestinismul nu are inregistrat nicàieri sà ucizi,sà nu respecti etc.,dimpotrivà:in cele 10 porunci intrà si “respectà-ti pàrintii”.de la existenta lui isus au trecut 2010 ani,nu 6000.ateismul nu e un curent,nici miscare,e o dogmà.eu sunt un ateu,asta nu inseamnà,cà statul trebuie sà-mi dea un salar.nimeni nu-mi leagà de gàt nici religia,nici ateismul,e o alegere si nu-i dator sà ti-o plàteascà nimeni.popa e plàtit,pentru cà “lucreazà”,va trebui sà aibà si el o pensie càndva.eu stiu una si bunà:ràzboi sau pace,crizà sau nu crizà,popa are stomacul plin,si cà religiile au nenorocit milioane,cà religia e ca politica:si-ar tàia gàtul unul altuia numai sà ocupe fotoliul.biserica totdeauna a fost un feudal,asta a ràmas si azi:sà exploateze tot pe cei sàraci,pe oi, pe prosti (crede ea).

 12. cetateanul

  Statul si religia sunt separate in lumea moderna. Exceptie fac statele radical islamiste, unde lumea are o gandire ca in feodalism. Numai in feodalism religia era invatata obligatoriu.

 13. galina

  DE CE CIND SE DISKUTà CEVA,INDATà INCERCATSI A VIRI EXEMPLE NEGATIVE????
  Pedofelia e o armà contra bisericii,o armà pentru ai lua influentsa si puterea.Chiar presupunem cà si sunt cazuri sunt foarte foarte rare .Ca si in multe alte domenii sunt persoane cu inclinatsii bolnave.
  A vorbi despre pedofelie chind se vorbeste despre luarea unei hotàriri importante, inseamnà a dizbate lumea din calea justà.

  Predarea religiei in scoli este o necesitate socialà.Religia este un echilibru si o educatsie emotivà(emotsionalà).In tsarà unde lumea cunoaste mai bine viata socialà ca cea individualà deci sunt emotivi ,pentru a indrepta gindirea copiilor in directsie justà este nevoe de instructiile religioase.
  Pentru a preda religia copiilor nu cred cà este nevoe de preotsi.De ce un invàtsàtor de rind nu poate preda religia???
  Religia este tot un obiect de a studia ca si multe altele.
  RELIGIOZITATEA este doar individualà.Numai aici
  fiecare la o virstà anumità alege pentru sine insàsi care directsie s’o ee sau catolicà sau alta.
  INSTRUIREA SI PREDAREA RELIGIEI CA UN OBICT PUR EDUCATIV,PUR COMPUS DE CUVINTE DIN CàRTSILE SFINTE ESTE O NECESITATE PRIORITARà.
  CU RESPECT

 14. Valerii

  Ministrul învăţământului dacă a admis aşa discuţie este un prostălan: comparaţi – profesorul fizician se jură că ageazma nu se alterează pentru că apa a fost contactată cu crucea de argint (ştiinţific corect),da preotul se afuriseşte că el a sfinţit-o.

 15. Mara

  cànd o sà-ti vinà copilul acasà,abuzat sexual de un nemernic,numai atunci ai sà gàndesti altfel si n-ai sà mai justifici anomalia.pedofilia nu e o armà,e o crimà impotriva nu a bisericii,ci a copiilor.care influientà,care putere? inflienta si puterea apartin statului,iar biserica are misiunea ei:enoriasii.asta-i calea “justà” de a aburi lumea si a umple buzunarele popii? ai o bucatà de pàine mai mult,impàrteste-o cu cel,care n-o are.ce tie nu-ti place,altuia nu-i face si ai sà vezi,cà ai sà fii cu mult mai crestinà decàt multi,care se duc la bisericà,dar nu ti-or da nici zàpadà iarna.astea-s hotàràri importante? cai verzi,decid eu,ca pàrinte,ce are de invàtat copilul meu.hotàràrile importante azi is absolut altele:lumea moare de foame,iar popii se ghiftuiesc 24 ore din 24.gàndirea copilului meu n-o vreau aburità,indobitocità,pustie,conditionatà dracu stie de cine.am eu grijà de “emotiile” copilului meu.ai auzit de facultatea de teologie? deci,nu invàtàtor “de rànd”,ci e nevoie de specialist in domeniu si nu religia,ci istoria religiei.ca religie,ce sà invete elevul? cà a murit cineva,apoi a inviat? cà a nàscut cineva din boarea vàntului? si un elev de 10 ani stie cum “se fac” copiii,fàrà cuc nu faci nimic.eu respect alegerea altuia,dacà si-o tine pentru el,n-o bagà pe gàt si celorlalti.”necesitatea prioritarà” e sà-ti faci meseria prin altar,cam pe acolo te invàrtesti,si vedeti cu popa care-i treaba,cà azi alt “exemplu negativ” al preotilor e sà pipàie tot ce miscà.intr-un cuvànt,”valorile” is altele si pentru popà:isi tràieste viata acum,aici,cà in viata de apoi nici el nu crede,nu s-a intors nimeni de acolo sà ne zicà:prostilor,mai aveti de chinuit aici,haideti cu mine sà và aràt eu raiul.ai auzit de vatican? pare-se,zilele astea pregàtea un fel de dare de seamà càt priveste popii pedofili la scarà mondialà,iar tu vezi numai càt tine lungul nasului.suntem in sec.21,nu in feudalism.biserica n-are putere sau influientà,ci interes ca lumea sà intre acolo,cà dacà n-ar intra,cu ce popa si-ar face vila?

 16. galina

  Stii “””Doamna””” de ce te agiteazà pàrerea altora???
  Deoarece ai tu pàreri negative,deaceea luptsi cu pàrerile altora.
  Ai o stare sufleteascà agresivà si posesivà.
  Sà stii cà nu este important ce se skrie dar ceea ce percepesc cei care citesc de la ràspirul care il dai chind skrii.
  Ai nevoe intr’adevàr de a te spoveda si atsi curàtsi sufletul de funigina acumulatà cu limba ta.
  DACà ZIARUL PERMITE ACESTE COMENTE DE PERSOANE NEVROTICE SI BOLNAVE …IMI PARE RàU…

  CU RESPECT

 17. iulian

  nimernic esti tu mara pentruca nu ai nici intelepciune nici credinta si anume ateizmu tau a distrus societatea dar nu popa.

 18. religia

  Prin fanatismul religios foarte multa lume moare in lumea islamica. Sinucideri care iau si viata la oameni nevinovati. Totul se face in numele Domnului(Alax). Sunt persoane slabe la caracter care au nevoie de-a se subordona cuiva. Ele cele mai bine se subordoneaza unei abstractii cum este Dumnezeul. Raufacatorii (din religie) ii exploteaza pe ei in numele Domnului dar in realitate in interese proprii, de partid ori altele … Nu inzadar in Afganistan cand credinciosii se rugau sovieticii ii impuscat cel mai des. Religia are si multe laturi negative si pozitive. Noi foarte vigilenti trebuie sa fim cu ea. Eu sunt contra studierii religiei obligatoriu in scoala. Ea trebuie sa fie invatata facultativ si dupa 16 ani.

 19. religia

  Prin fanatismul religios foarte multa lume moare in lumea islamica. Sinucideri care iau si viata la oameni nevinovati. Totul se face in numele Domnului(Alah). Sunt persoane slabe la caracter care au nevoie de-a se subordona cuiva. Ele cele mai bine se subordoneaza unei abstractii cum este Dumnezeul. Raufacatorii (din religie) ii exploteaza pe ei in numele Domnului dar in realitate in interese proprii, de partid ori altele … Nu inzadar in Afganistan cand credinciosii se rugau sovieticii ii impuscat cel mai des. Religia are si multe laturi negative si pozitive. Noi foarte vigilenti trebuie sa fim cu ea. Eu sunt contra studierii religiei obligatoriu in scoala. Ea trebuie sa fie invatata facultativ si dupa 16 ani.

 20. iulian

  Oameni buni de ce va deranjeaza atit de mult predarea religiei in scoala, doar in proiectul de lege este subliniat ca la cererea parintilor daca nu sint de acord copilul nu fregfenteaza ora de religie. Dar majoritatea sint de acord ca copii lor sa invete si nu scriti atitea prostii si potlogarii parca a intrat cel rau in voi

 21. IULIAN II

  Pentru ca un parinte ateist poate sa-i nterzica sa studieze religia si contrar un fanat in religie poate sa-l impina fortat sa invete. Greseala ta Iulian este ca tratezi religia numai cu fata positiva dar cea negativa te faci ca nu exista. Suntem in ce secol?

 22. galina

  ORICE ARE DOUà FETSE-e natural.Ca ziua wi noaptea,ca alb wi negru…
  Partea pozitivà wi cea negativà nu sunt contrare,dar complimentare.Nu putem wti unde e binele dacà nu vom cunoawte ràul.
  Awa wi in religie,posibil sunt wi au fost greweli …dar aceasta nu inseamnà cà avem dreptul sà judecàm.E un evenimet natural.

  Problema este nu in grewelile cuiva,dar in persoanele care judicà pentru a se aràta mai buni mai pozitivi.Cum potsi làmuri cuiva cà ewti bravo dacà nu il vei judeca pe cineva.

  Religia este calea spre divinitate wi dacà sunt peroane care o imbràtsiweazà,dar nu sunt demni de ea wi o ponegresc NU NSEAMNà Cà INSàWI in sine in importantsa sa religia trebue sà sufere.
  Religia ca o cale Dumnezeeascà,ca o sàgeatà spre inimile oamenilor este foarte foarte necesarà pentru cei care cultivà stilul de viatsà productiv.
  Religia ca o wtiintsà necesarà pentru alinarea stàrii sufletewti binevoitoare.
  Religia ca o hranà a mindriei personale.

  A STUDIA RELIGIEA ESTE O CALEA SPRE RIDICAREA nivelului cultural a moldovei.
  Tot ce este productiv e necesar.
  Wi nu existà perfectsie in nimik…cum nu este pàdure fàrà uskàturi.

  CU RESPECT

 23. Florentina

  Nu mai scrieţi contra religiei k riscaţi să fiţi arşi pe rug, mai ales zdg pentru k pune “comente” care nu plac fanaticilor analfabeţi. Ţara are nevoie de creier, nu de turmă. Dar în Moldova creierul, ori e îndobitocit de religie, ori pleacă din ţară. Văd k “propovăduitoarea” (gaina) îi dă cu copiatul din cărțile ^sfinte^. Nici ea nu știe ce copiază, dacă face 3 greșeli în cuvânt, adică nici de copiat nu este în stare, dar să mai puna creierul în mișcare. Dacă tot buchisești cărțile ^sfinte^, nu știi k trebuie să îți iubești aproapele, dar să nu jignești, să nu bârfești, să nu judeci, să nu comanzi cine și ce să facă. Asta te învață religia? Atunci nu ești tu cea care să vorbești de religie. Ori tu crezi k religia e numai de a mulge bani de la ^oițe^ și de astupat gura altora? Poate ne pui și pe noi pe rug? Lumea aici spune cine și ce crede, dar tu și celălalt cu tată-său popă dați cu tămâie în ochi. Nu vă place adevărul, asta ați arătat acum. câți savanți biserica a ars pe rug pentru că au spus adevărul, nu scrie în cărțile ^sfinte^? Sau erau si ei ^nevrotici și bolnavi^? Fanatismul e mână în mână cu schizofrenia și-s periculoase pentru societate. Deci noi am ajuns să ne învețe schizofrenici ce să facem și cumk să trăim. Dacă nu vă ploace zdg, la ce vă băgați aici să provocați? Un religios nu se comportă în halul ăsta, dar întoarce și celălalt obraz? Ați auzit voi de un astfel de religios? Și atunci stați în banca voastră că faceți un serviciu prost evlavioșilor.

 24. galina

  Multsumesk de compliment Florentina…zici cà vorbesc cu cuvinte din càrtsile sfinte…mama mia …ce succes ne awteptat.
  POSIBIL AI DREPTATE NU TREBUE Sà Mà VIR .

  MULTSUMESC
  CU RESPECT.

 25. omul

  demo(lume)-cratie(putere) exista unde sunt ascultate toate opiniile. Galina daca vei cauta prieteni care nu gresesc vei ramine fara niciun prieten. Chiar daca tu gresesti pentru mine, tu imi esti prietena pentru ca nu ti-i indeferenta soarta neamului.

 26. galina

  DOMNUL OMUL…eu nu caut prieteni.Eu is prietenà cu totsi.Cine este prieten cu mine este pentru el un bine,cine nu este mai ràu pentru el.

  Eu dacà grewesc wtiu a recunoawte wi a mà retrage.E important in viatsà persoana sà wtie a perde nu a chiwtiga.

  Soarta neamului nu TI-I este indiferentà…nu wtiu ce atsi vrut sà spunetsi…

  Mie nu-mi este indiferent nimeni wi nimic pe acest pàmint.Nu sunt indiferentà chind este vre un cutremur sau altceva undeva.

  CU pàrere de ràu pentru totsi in acest ziar eu nu sunt patriot eu nu am patrie eu nu sunt nimeni.
  Sunt o fiintsà umanà care cultivà starea sufleteascà prin religiozitate.

  CU RESPECT

 27. galina

  VARA CU AJUTORUL MEU WI A LUI DUMNEZEU VOI PUBLICA CARTEA ::::: “””IN CàUTAREA ADEVàRULUI”””””

  In ea nu vom fi nimeni niamuri wi nimeni stràini, nu vom fi nimeni bogatsi wi nimeni sàraci,nimeni rài wi nimeni buni…doar numai noi cine suntem wi pentru ce suntem pe acest pàmint.

  CU RESPECT

 28. omul

  Galina fi-i asa cum crezi ca pentru tine este mai bine si lasa-i pe altii sa fie asa cum ei doresc sa fie. Unitatea si varietate este ceva normal in viata. Deci religia si ateismul (varietatea) trebuie sa faca parte din lumea asta unica.

 29. Ion

  Religia trebuie sa existe in scoala. Acest lucru poate fi facut exclusiv printrun ordin al ministrului invatamantului.

 30. ion II

  Cand vorbesti cu Domnul este o rugaciune. Iar cand Domnul vorbeste cu tine este SCHIZOFRENIE.

 31. galina2

  KIND O PERSOANà VORBEWTE CU DOMNUL ESTE PARANOIE…NU SCHIZOFRENIE.
  SCHIZOFRENIEA ESTE ACTUAL BOALA SOCIALà,DECI PERSOANELE CARE TENTEAZà DE A FI CA CINEVA,CARE SUNT DOMINATSI DE CINEVA SUNT SCHIZOFRENICI.

  IN MOLDOVA TOTSI TENTEAZà DE A FI AVOCATSI,MINIWTRI DAR NICI UNUL NU WTIE CINE ESTE WI PENTRU CE ARE DARUL DE A FI.

  TOTSI CHIT DE PUTSINà POSIBILITATE NU OR AVEA INDATà DAU COPIII LA UNIVERSITATE CA Sà DEVIE OAMENI MARI,DAR OAMENI MICI CINE VA FI???
  CINE VA FI SINE INSàWI.
  CINE SE GINDEWTE SAU SA MAI GINDIT VREO DATà,CINE SA INTREBAT VREO DATà PE SINE INSàWI:”CINE SUNT EU” WI ” DE CE TREBUE Sà FAC CEEA CE FAC ALTSII”….

  RELIGIA CA O NECESITATE IN ACEAEW MàSURà CA APA CA PINEA.
  PàREREA MEA
  CU RESPECT

 32. petru

  – Avem femei care isi ucid copii in pantece, iar dupa aceasta zic ca nu au stiut ca e atat de grav;
  – Avem tineri care i-au drept norma si ceva firesc sa-si schimbe partenerii cu care au relatii intime, iar cand ajung sa-si formeze o familie si nasc copii bolnavi, plang si apeleaza tot pe la biserici, si spunca nu le-a spus nimeni care e pericolul acestor relatii inafara casatoriei…
  – avem invadata mass-media de mesaje ce promoveaza desfraul, violenta, intoleranta… s.a.
  – avem copii ramasi fara supraveghere parinteasca, care nu stiu ce cale sa aleaga fara indrumare…
  Societatea noastra se afla intr-o stare de putrefactie spirituala. Unica salvare este introducere religiei in scoli… Ma iertati, atatea prostii invatam in scoli, care ne spala creierul, iar ce e cu adevarat important – educatia moral- crestina a copiilor este data la o parte…
  Odata si odata cu totii vom purta raspundere pentru ceea ce facem sau zicem… sa facem dar ceea ce trebuie si sa ne aparam credinta ortodoxa si sa o descoperim copiilor nostru pentru ca ei sa ia decizii corecte in viata!

 33. mara

  galina,ai aici pe 29 aprilie un “coment” precum cà vara vei publica o carte.vara a trecut,unde-i cartea? ce s-a intàmplat,bla-bla-bla si atàt? o fi,pentru cà adevàrul nu se cautà,improscànd cu “bal(i)gà”.dar nicio problemà,unul atàta poate,atàta face,asta are,asta dà,nu ne supàràm.ar putea fi mai ràu,sà zicem mersi cà nu improascà cu grenade.

 34. petru

  hai vinà mara la plàcinte cà am fàcut azi si sunt foarte bune,dar cartea va veni de la sine la timpul sàu…
  nu putem face ce plànuim nu suntem masini,dar fiinte umane…cartea o am …o vrei ???
  dàmi posta electronicà sau pe skaip cum vrei tio dau…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *